Tradiční francouzský dezert clafoutis se občas převádí do češtiny jako bublanina. Ve skutečnosti se však víc podobá sladké lehké omeletě – málo těsta, hodně ovoce (v tomto případě jahod a rebarbory). Nejlepší je teplý a na lžičku. Jak chladne, těsto tuhne a lehkost mizí. Ale na druhou stranu se pak dá krájet, což je zatepla skoro nemožné.
Náš tip: Jak na rebarboru?
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozšlehejte v míse, přidejte cukr a sůl, pokračujte ve šlehání, aby směs byla napěněná.
Postupně přidejte prosátou mouku a mandlovou mouku, prošlehejte a přilijte rozpuštěné máslo.
Vmíchejte mléko, smetanu a rum podle chuti. Vyšlehejte do hladkého, řídkého těsta. Vymažte máslem koláčovou formu o průměru 22–24 cm.
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na 1–3cm špalíčky. Jahody rozpulte. Nakrájenou rebarboru i jahody rovnoměrně rozprostřete na dno formy a zalijte řídkým těstem.
Pečte ve vyhřáté troubě 30–40 minut. Pokud chcete, poprašte před podáváním moučkovým cukrem.