Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Clafoutis s jahodami a rebarborou
Clafoutis s jahodami a rebarborou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Clafoutis s jahodami a rebarborou

3.2/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč o průměru 22–24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2103 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 148 g
Tuky 128 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční francouzský dezert clafoutis se občas převádí do češtiny jako bublanina. Ve skutečnosti se však víc podobá sladké lehké omeletě – málo těsta, hodně ovoce (v tomto případě jahod a rebarbory). Nejlepší je teplý a na lžičku. Jak chladne, těsto tuhne a lehkost mizí. Ale na druhou stranu se pak dá krájet, což je zatepla skoro nemožné.

Náš tip: Jak na rebarboru?

 
Skryt pre seznam

Suroviny

vejce 4 ks
hnědý cukr 75 g
+ na posypání
sůl 1 špetka
rozpuštěné + navíc na vymazání formy
mléko 125 g
smetana 125 ml
rum 1 PL
cca 2 řapíky
jahody 300 g
odstopkované
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozšlehejte v míse, přidejte cukr a sůl, pokračujte ve šlehání, aby směs byla napěněná.

2

Postupně přidejte prosátou mouku a mandlovou mouku, prošlehejte a přilijte rozpuštěné máslo.

3

Vmíchejte mléko, smetanu a rum podle chuti. Vyšlehejte do hladkého, řídkého těsta. Vymažte máslem koláčovou formu o průměru 22–24 cm.

4

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na 1–3cm špalíčky. Jahody rozpulte. Nakrájenou rebarboru i jahody rovnoměrně rozprostřete na dno formy a zalijte řídkým těstem.

5

Pečte ve vyhřáté troubě 30–40 minut. Pokud chcete, poprašte před podáváním moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín