Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si pojistit blahobyt v dalším roce aneb 21 receptů na tradiční novoroční čočku!

Jak si pojistit blahobyt v dalším roce aneb 21 receptů na tradiční novoroční čočku!
ZDROJ: Apetit

Tradice nebo pověra? Ať tak či tak, málokdo si riskne tento zvyk úmyslně podcenit a novoroční čočku vynechat. Čočka tvarem připomíná mince, které by se nás, pověrčivých, měly držet celý další rok. A je úplně jedno, v jakém podání si ji na Nový rok vyšvihnete. S našimi recepty vás čočka nemusí provázet pouze 1. ledna ale  i v průběhu celého roku. 

Podle tradice by novoroční čočka na našich stolech nesměla chybět. Čočkou navíc rozhodně nikdy nic nezkazíte, nemusíte vymýšlet, co na Nový rok uvařit k obědu a ještě si pochutnáte. Navíc si pojistíte, že jste hned z kraje roku udělali maximum pro svůj blahobyt v nadcházejícím roce. 

  • Připravit z ní můžete nejen klasiku s uzeným či klobásou nebo vajíčkem ale také variantu na kyselo. 
  • Vyzkoušejte čočku v podobě hřejivé polévky, která potěší po prohýřené silvestrovské noci. 

Novoroční vzpruha nese název čočková

Probudili jste se po náročné silvestrovské oslavě a přemýšlíte, jak přežijete nadcházející den? Připravte si elixír síly v podobě horké čočkové polévky. Zahřeje vás po těle i duši a navíc příjemně zasytí a zastoupí celý hlavní chod. Zvláště, pokud váš žaludek aktuálně nezvládne větší porce jídla. 

  • Čočkovou polévku můžete připravit buď jako hustý krém tak, že čočku po uvaření rozmixujete, anebo jako hustou polévku plnou celých zrnek. 
  • Čočková polévka se často zahušťuje jíškou, skvěle však chutná i bez zahušťování ve vývaru spolu se zeleninou.

Oblíbená klasika: čočka s uzeným

Zastánce tradice jistě potěší osvědčený recept na čočku s uzeným. Zvolili jsme uzené koleno, v receptu níž najdete několik tipů, jak zajistit křehkost masa. Poradíme vám také s výběrem čočky a přesnou dobou vaření pro ten nejlepší výsledek.

Dokonalá čočka na kyselo

Čočka na kyselo může mít podobu skoro kaše nebo teplého salátu, v každém případě může jít o přílohu i o hlavní jídlo.

  • Lehce nakyslou dodá čočce citronová šťáva, lák z okurek nebo trochu octa.
  • Čočka na kyselo je příjemně vláčná a skvěle k ní ladí uzeniny, vejce v různých úpravách nebo tofu.

Svěží čočkový salát na odlehčení

Pro milovníky lehčí stravy máme tip v podobě svěžího čočkového salátu. Vedle čočky do něj můžete přidat zeleninu, hlívu ústřičnou nebo sušená rajčata. Lahodnou chuť doladí pár lžic příjemně kyselého umeocta.

Proč jíst luštěniny nejen na Nový rok?

Luštěniny by měly tvořit součást jídelníčku celoročně. Jsou výživově hodnotné a obsahují pro tělo prospěšné látky jako jsou vitamíny a minerály. O tom, jak luštěniny působí v našem těle a proč je jíst, si můžete přečíst v článku Zázračné luštěniny.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam