Hustá čočková polévka
Do 45 minut
Snadné
Tradice nebo pověra? Ať tak či tak, málokdo si riskne tento zvyk úmyslně podcenit a novoroční čočku vynechat. Čočka tvarem připomíná mince, které by se nás, pověrčivých, měly držet celý další rok. A je úplně jedno, v jakém podání si ji na Nový rok vyšvihnete. S našimi recepty vás čočka nemusí provázet pouze 1. ledna ale i v průběhu celého roku.
Podle tradice by novoroční čočka na našich stolech nesměla chybět. Čočkou navíc rozhodně nikdy nic nezkazíte, nemusíte vymýšlet, co na Nový rok uvařit k obědu a ještě si pochutnáte. Navíc si pojistíte, že jste hned z kraje roku udělali maximum pro svůj blahobyt v nadcházejícím roce.
Probudili jste se po náročné silvestrovské oslavě a přemýšlíte, jak přežijete nadcházející den? Připravte si elixír síly v podobě horké čočkové polévky. Zahřeje vás po těle i duši a navíc příjemně zasytí a zastoupí celý hlavní chod. Zvláště, pokud váš žaludek aktuálně nezvládne větší porce jídla.
Zastánce tradice jistě potěší osvědčený recept na čočku s uzeným. Zvolili jsme uzené koleno, v receptu níž najdete několik tipů, jak zajistit křehkost masa. Poradíme vám také s výběrem čočky a přesnou dobou vaření pro ten nejlepší výsledek.
Čočka na kyselo může mít podobu skoro kaše nebo teplého salátu, v každém případě může jít o přílohu i o hlavní jídlo.
Pro milovníky lehčí stravy máme tip v podobě svěžího čočkového salátu. Vedle čočky do něj můžete přidat zeleninu, hlívu ústřičnou nebo sušená rajčata. Lahodnou chuť doladí pár lžic příjemně kyselého umeocta.
Luštěniny by měly tvořit součást jídelníčku celoročně. Jsou výživově hodnotné a obsahují pro tělo prospěšné látky jako jsou vitamíny a minerály. O tom, jak luštěniny působí v našem těle a proč je jíst, si můžete přečíst v článku Zázračné luštěniny.
Zdroj: Apetit