0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo-karamelové košíčky

Čokoládovo-karamelové košíčky

2.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Pro zkušené Na 6 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4507 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 523 g
Tuky 233 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Crème fraîche je něco mezi klasickou zakysanou smetanou a šlehačkou. Výhodou je nízký podíl laktózy, který vám nerozhodí trávení, a to je velké plus pro tento sladký košíček.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 280 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení válu
kakao 20 g
holandského typu
máslo 150 g
třtinový cukr 50 g
tmavý
sůl ½ ČL
Na karamelovou náplň
krupicový cukr 225 g
120 g
slané máslo
sůl 1 špetka
Na čokoládovou náplň
tmavá čokoláda 200 g
30 g
slané máslo

Na těsto vložte do kuchyňského robotu mouku, kakao, máslo, cukr a sůl a vytvořte hmotu připomínající drobenku. Dávejte ale pozor, aby  se máslo nerozpustilo a nevsáklo. Pak drobenku postříkejte 50–70 ml ledové vody a dál míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Přendejte na kuchyňský vál a krátce prohněťte a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 180 °C a dovnitř vložte plech. Těsto rozdělte na šest dílů. Každý vyválejte na pomoučněné ploše na tloušťku 5 milimetrů. Pak každou placku vtlačte do vroubkovaných formiček o průměru 9 cm, přečnívající těsto neodstraňujte. Formičky i s těstem přikryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi, dejte na plech a pečte 10 minut. Pak sundejte papír s fazolemi a dopékejte 5 minut, dokud nebude těsto krásně zlatavé. Formičky vyjměte a nechte 5 minut stát, pak košíčky vyklopte a dejte úplně vychladnout.

Na karamelovou náplň vsypte cukr do těžší pánve a zalijte 60 ml vody a na co nejmenším plameni zahřívejte, aby se rozpustil. Pak zesilte oheň a nechte sirup zezlátnout. Občas můžete pánví zakroužit, ale směsí nemíchejte, nebo vám cukr zkaramelizuje. Sejměte z  ohně a nechte 1–2 minuty zchladit a pak vmíchejte máslo a špetku soli. Dejte na dvě minuty stranou, pak přidejte crème fraîche a umíchejte dohladka; přesuňte do mísy a nechte 15 minut chladit.

Nakonec připravte čokoládovou náplň: čokoládu, crème fraîche a máslo ve vodní lázni umíchejte dohladka. Nechte zchladnout. Nakonec velmi pomalu a opatrně obě náplně smíchejte dohromady a naplňte jimi hotové zchladlé košíčky. Nechte dvě hodiny vychladit v lednici a  podávejte při pokojové teplotě – chcete-li, se šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč