0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo-karamelové košíčky

Čokoládovo-karamelové košíčky

2.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Pro zkušené Na 6 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4507 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 523 g
Tuky 233 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Crème fraîche je něco mezi klasickou zakysanou smetanou a šlehačkou. Výhodou je nízký podíl laktózy, který vám nerozhodí trávení, a to je velké plus pro tento sladký košíček.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 280 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení válu
kakao 20 g
holandského typu
máslo 150 g
třtinový cukr 50 g
tmavý
sůl 0.5 ČL
Na karamelovou náplň
krupicový cukr 225 g
120 g
slané máslo
sůl 1 špetka
zakysaná smetana 3 PL
Na čokoládovou náplň
tmavá čokoláda 200 g
zakysaná smetana 4 PL
30 g
slané máslo

Na těsto vložte do kuchyňského robotu mouku, kakao, máslo, cukr a sůl a vytvořte hmotu připomínající drobenku. Dávejte ale pozor, aby  se máslo nerozpustilo a nevsáklo. Pak drobenku postříkejte 50–70 ml ledové vody a dál míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Přendejte na kuchyňský vál a krátce prohněťte a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 180 °C a dovnitř vložte plech. Těsto rozdělte na šest dílů. Každý vyválejte na pomoučněné ploše na tloušťku 5 milimetrů. Pak každou placku vtlačte do vroubkovaných formiček o průměru 9 cm, přečnívající těsto neodstraňujte. Formičky i s těstem přikryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi, dejte na plech a pečte 10 minut. Pak sundejte papír s fazolemi a dopékejte 5 minut, dokud nebude těsto krásně zlatavé. Formičky vyjměte a nechte 5 minut stát, pak košíčky vyklopte a dejte úplně vychladnout.

Na karamelovou náplň vsypte cukr do těžší pánve a zalijte 60 ml vody a na co nejmenším plameni zahřívejte, aby se rozpustil. Pak zesilte oheň a nechte sirup zezlátnout. Občas můžete pánví zakroužit, ale směsí nemíchejte, nebo vám cukr zkaramelizuje. Sejměte z  ohně a nechte 1–2 minuty zchladit a pak vmíchejte máslo a špetku soli. Dejte na dvě minuty stranou, pak přidejte crème fraîche a umíchejte dohladka; přesuňte do mísy a nechte 15 minut chladit.

Nakonec připravte čokoládovou náplň: čokoládu, crème fraîche a máslo ve vodní lázni umíchejte dohladka. Nechte zchladnout. Nakonec velmi pomalu a opatrně obě náplně smíchejte dohromady a naplňte jimi hotové zchladlé košíčky. Nechte dvě hodiny vychladit v lednici a  podávejte při pokojové teplotě – chcete-li, se šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit