Čokoládovo-karamelové košíčky

Čokoládovo-karamelové košíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4507 kcal
Bílkoviny 64 g
Cukr 523 g
Tuky 233 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Crème fraîche je něco mezi klasickou zakysanou smetanou a šlehačkou. Výhodou je nízký podíl laktózy, který vám nerozhodí trávení, a to je velké plus pro tento sladký košíček.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 280 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení válu
kakao 20 g
holandského typu
máslo 150 g
třtinový cukr 50 g
tmavý
sůl 0.5 ČL
Na karamelovou náplň
krupicový cukr 225 g
120 g
slané máslo
sůl 1 špetka
zakysaná smetana 3 PL
Na čokoládovou náplň
tmavá čokoláda 200 g
zakysaná smetana 4 PL
30 g
slané máslo

Na těsto vložte do kuchyňského robotu mouku, kakao, máslo, cukr a sůl a vytvořte hmotu připomínající drobenku. Dávejte ale pozor, aby  se máslo nerozpustilo a nevsáklo. Pak drobenku postříkejte 50–70 ml ledové vody a dál míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Přendejte na kuchyňský vál a krátce prohněťte a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 180 °C a dovnitř vložte plech. Těsto rozdělte na šest dílů. Každý vyválejte na pomoučněné ploše na tloušťku 5 milimetrů. Pak každou placku vtlačte do vroubkovaných formiček o průměru 9 cm, přečnívající těsto neodstraňujte. Formičky i s těstem přikryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi, dejte na plech a pečte 10 minut. Pak sundejte papír s fazolemi a dopékejte 5 minut, dokud nebude těsto krásně zlatavé. Formičky vyjměte a nechte 5 minut stát, pak košíčky vyklopte a dejte úplně vychladnout.

Na karamelovou náplň vsypte cukr do těžší pánve a zalijte 60 ml vody a na co nejmenším plameni zahřívejte, aby se rozpustil. Pak zesilte oheň a nechte sirup zezlátnout. Občas můžete pánví zakroužit, ale směsí nemíchejte, nebo vám cukr zkaramelizuje. Sejměte z  ohně a nechte 1–2 minuty zchladit a pak vmíchejte máslo a špetku soli. Dejte na dvě minuty stranou, pak přidejte crème fraîche a umíchejte dohladka; přesuňte do mísy a nechte 15 minut chladit.

Nakonec připravte čokoládovou náplň: čokoládu, crème fraîche a máslo ve vodní lázni umíchejte dohladka. Nechte zchladnout. Nakonec velmi pomalu a opatrně obě náplně smíchejte dohromady a naplňte jimi hotové zchladlé košíčky. Nechte dvě hodiny vychladit v lednici a  podávejte při pokojové teplotě – chcete-li, se šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit