Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.6/5 Počet hodnocení: 20
Do hodiny Pro zkušené Na 6 košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4507 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 523 g
Tuky 233 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Crème fraîche je něco mezi klasickou zakysanou smetanou a šlehačkou. Výhodou je nízký podíl laktózy, který vám nerozhodí trávení, a to je velké plus pro tento sladký košíček.

Suroviny

na poprášení válu
kakao 20 g
holandského typu
máslo 150 g
třtinový cukr 50 g
tmavý
sůl ½ ČL
Na karamelovou náplň
120 g
slané máslo
sůl 1 špetka
Na čokoládovou náplň
tmavá čokoláda 200 g
30 g
slané máslo

Postup

1

Na těsto vložte do kuchyňského robotu mouku, kakao, máslo, cukr a sůl a vytvořte hmotu připomínající drobenku. Dávejte ale pozor, aby se máslo nerozpustilo a nevsáklo. Pak drobenku postříkejte 50-70 ml ledové vody a dál míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Přendejte na kuchyňský vál a krátce prohněťte a dejte na půl hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 180 °C a dovnitř vložte plech. Těsto rozdělte na šest dílů. Každý vyválejte na pomoučněné ploše na tloušťku 5 milimetrů. Pak každou placku vtlačte do vroubkovaných formiček o průměru 9 cm, přečnívající těsto neodstraňujte. Formičky i s těstem přikryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi, dejte na plech a pečte 10 minut. Pak sundejte papír s fazolemi a dopékejte 5 minut, dokud nebude těsto krásně zlatavé. Formičky vyjměte a nechte 5 minut stát, pak košíčky vyklopte a dejte úplně vychladnout.

2
Na karamelovou náplň vsypte cukr do těžší pánve a zalijte 60 ml vody a na co nejmenším plameni zahřívejte, aby se rozpustil. Pak zesilte oheň a nechte sirup zezlátnout. Občas můžete pánví zakroužit, ale směsí nemíchejte, nebo vám cukr zkaramelizuje. Sejměte z ohně a nechte 1-2 minuty zchladit a pak vmíchejte máslo a špetku soli. Dejte na dvě minuty stranou, pak přidejte crème fraîche a umíchejte dohladka; přesuňte do mísy a nechte 15 minut chladit.

3
Nakonec připravte čokoládovou náplň: čokoládu, crème fraîche a máslo ve vodní lázni umíchejte dohladka. Nechte zchladnout. Nakonec velmi pomalu a opatrně obě náplně smíchejte dohromady a naplňte jimi hotové zchladlé košíčky. Nechte dvě hodiny vychladit v lednici a podávejte při pokojové teplotě - chcete-li, se šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...