Oříšková bomba (zucotto)

Oříšková bomba (zucotto)

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut na 8 - 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8324 kcal
Bílkoviny 146 g
Cukr 496 g
Tuky 588 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Dezert z docela obyčejných přísad: piškotu a šlehačky. Výsledek je ale bomba!

Suroviny

brandy 185 ml
185 ml
pomerančový likér cointreau
kakao
holandského typu, na poprášení
Na korpus
máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 220 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 5 ks
mouka pšeničná hladká 300 g
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mléko 1 PL
Na náplň
tmavá čokoláda 150 g
70 % kakaové hmoty, nasekané nahrubo
smetana ke šlehání 600 ml
lískové oříšky 50 g
opražené a nasekané nahrubo
mandle loupané 50 g
opražené a nasekané nahrubo
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Na korpus prošlehejte máslo, cukr a vanilku do pěny. Pak zašlehejte jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se špetkou soli a kypřicím práškem a polovinu vmíchejte do vaječné směsi. Přilijte mléko a vmíchejte zbylou moučnou
směs. Rozetřete na plech s pečicím papírem o rozměrech 17,5 x 25 cm. Uhlaďte povrch a pečte 40–45 minut dozlatova. Vyjměte,
vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

2
Odkrojte z těsta připečené okraje a pak korpus prořízněte horizontálně na 3 pláty silné 1–1,5 cm. Z jednoho plátu vykrojte kolo o průměru 18 cm, na něm bude nakonec dort stát. Zbylé pláty položte delší stranou k sobě a rozkrájejte je na 3cm pruhy. Každý
takto vzniklý obdélník šikmo překrojte tak, abyste dostali trojúhelníky.

3 Na náplň rozpusťte polovinu čokolády a nechte ji lehce zchladnout. Ušlehejte polovinu smetany, vmíchejte polovinu oříšků a mandlí a zbylou čokoládu (nerozpuštěnou, nasekanou). V jiné míse ušlehejte zbylou smetanu, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zbylé ořechy a mandle.

4 Formu ve tvaru polokoule nebo hlubokou mísu o objemu 1,5 litru a průměru 20 cm vyložte navlhčenou gázou. Smíchejte v ploché nádobě oba likéry. Ve směsi namočte vždy jeden trojúhelník korpusu a špičkou do středu jej vložte do formy. Trojúhelníky dávejte do formy těsně vedle sebe největší řeznou stranou ven a podle potřeby přiřízněte. Navrch natřete světlý krém, do středu naneste tmavý krém, uhlaďte povrch a přiklopte kulatým plátem namočeným v likérové směsi. Přetáhněte gázu, přiklopte plastovým prkénkem, zatižte ho a dejte do chladničky přes noc. Bombu vyklopte na servírovací talíř, odstraňte gázu a poprašte kakaem. Ihned podávejte.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit