Oříšková bomba (zucotto)

Oříšková bomba (zucotto)

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut na 8 - 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8324 kcal
Bílkoviny 146 g
Cukr 496 g
Tuky 588 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Dezert z docela obyčejných přísad: piškotu a šlehačky. Výsledek je ale bomba!

Suroviny

brandy 185 ml
185 ml
pomerančový likér cointreau
kakao
holandského typu, na poprášení
Na korpus
máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 220 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 5 ks
mouka pšeničná hladká 300 g
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mléko 1 PL
Na náplň
tmavá čokoláda 150 g
70 % kakaové hmoty, nasekané nahrubo
smetana ke šlehání 600 ml
lískové oříšky 50 g
opražené a nasekané nahrubo
mandle loupané 50 g
opražené a nasekané nahrubo
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Na korpus prošlehejte máslo, cukr a vanilku do pěny. Pak zašlehejte jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se špetkou soli a kypřicím práškem a polovinu vmíchejte do vaječné směsi. Přilijte mléko a vmíchejte zbylou moučnou
směs. Rozetřete na plech s pečicím papírem o rozměrech 17,5 x 25 cm. Uhlaďte povrch a pečte 40–45 minut dozlatova. Vyjměte,
vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

2
Odkrojte z těsta připečené okraje a pak korpus prořízněte horizontálně na 3 pláty silné 1–1,5 cm. Z jednoho plátu vykrojte kolo o průměru 18 cm, na něm bude nakonec dort stát. Zbylé pláty položte delší stranou k sobě a rozkrájejte je na 3cm pruhy. Každý
takto vzniklý obdélník šikmo překrojte tak, abyste dostali trojúhelníky.

3 Na náplň rozpusťte polovinu čokolády a nechte ji lehce zchladnout. Ušlehejte polovinu smetany, vmíchejte polovinu oříšků a mandlí a zbylou čokoládu (nerozpuštěnou, nasekanou). V jiné míse ušlehejte zbylou smetanu, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zbylé ořechy a mandle.

4 Formu ve tvaru polokoule nebo hlubokou mísu o objemu 1,5 litru a průměru 20 cm vyložte navlhčenou gázou. Smíchejte v ploché nádobě oba likéry. Ve směsi namočte vždy jeden trojúhelník korpusu a špičkou do středu jej vložte do formy. Trojúhelníky dávejte do formy těsně vedle sebe největší řeznou stranou ven a podle potřeby přiřízněte. Navrch natřete světlý krém, do středu naneste tmavý krém, uhlaďte povrch a přiklopte kulatým plátem namočeným v likérové směsi. Přetáhněte gázu, přiklopte plastovým prkénkem, zatižte ho a dejte do chladničky přes noc. Bombu vyklopte na servírovací talíř, odstraňte gázu a poprašte kakaem. Ihned podávejte.

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit