Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut na 8 - 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8324 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 496 g
Tuky 588 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Dezert z docela obyčejných přísad: piškotu a šlehačky. Výsledek je ale bomba!

Související recepty

Suroviny

brandy 185 ml
185 ml
pomerančový likér cointreau
holandského typu, na poprášení
Na korpus
máslo 250 g
změklé
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 5 ks
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na náplň
tmavá čokoláda 150 g
70 % kakaové hmoty, nasekané nahrubo
lískové oříšky 50 g
opražené a nasekané nahrubo
opražené a nasekané nahrubo

Postup

1
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Na korpus prošlehejte máslo, cukr a vanilku do pěny. Pak zašlehejte jedno po druhém vejce. Mouku prosejte se špetkou soli a kypřicím práškem a polovinu vmíchejte do vaječné směsi. Přilijte mléko a vmíchejte zbylou moučnou
směs. Rozetřete na plech s pečicím papírem o rozměrech 17,5 x 25 cm. Uhlaďte povrch a pečte 40-45 minut dozlatova. Vyjměte,
vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

2 Odkrojte z těsta připečené okraje a pak korpus prořízněte horizontálně na 3 pláty silné 1-1,5 cm. Z jednoho plátu vykrojte kolo o průměru 18 cm, na něm bude nakonec dort stát. Zbylé pláty položte delší stranou k sobě a rozkrájejte je na 3cm pruhy. Každý
takto vzniklý obdélník šikmo překrojte tak, abyste dostali trojúhelníky.

3 Na náplň rozpusťte polovinu čokolády a nechte ji lehce zchladnout. Ušlehejte polovinu smetany, vmíchejte polovinu oříšků a mandlí a zbylou čokoládu (nerozpuštěnou, nasekanou). V jiné míse ušlehejte zbylou smetanu, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a zbylé ořechy a mandle.

4 Formu ve tvaru polokoule nebo hlubokou mísu o objemu 1,5 litru a průměru 20 cm vyložte navlhčenou gázou. Smíchejte v ploché nádobě oba likéry. Ve směsi namočte vždy jeden trojúhelník korpusu a špičkou do středu jej vložte do formy. Trojúhelníky dávejte do formy těsně vedle sebe největší řeznou stranou ven a podle potřeby přiřízněte. Navrch natřete světlý krém, do středu naneste tmavý krém, uhlaďte povrch a přiklopte kulatým plátem namočeným v likérové směsi. Přetáhněte gázu, přiklopte plastovým prkénkem, zatižte ho a dejte do chladničky přes noc. Bombu vyklopte na servírovací talíř, odstraňte gázu a poprašte kakaem. Ihned podávejte.

Apetit magazín