Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí panýr

Indický sýr panýr je tak jednoduchý na výrobu, že je mnohem náročnější jej koupit! Měkký se hodí třeba do dezertů, po zatížení ho můžete nakrájet na kostky a ty přidat například do kari.

Vydání: 2015/6
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 400 g
Doba přípravy: Do 10 minut
+ vykapávání + chlazení
PT15M
Vaření 0:15
Indická

Ingredience

    • 4 lžíce citronové šťávy
    • 2 litry plnotučného čerstvého mléka
    • 1 čerstvá zelená chilli paprička

Příprava jídla

1 Citronovou šťávu smíchejte se 125ml horké vody a dejte stranou. V hrnci se silným dnem za občasného míchání přiveďte mléko k varu. Dávejte pozor, abyste ho nepřipálili. Jakmile se při okrajích začnou tvořit bublinky (mléko začíná vřít), za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem citronovou šťávu s vodou. Ztlumte a zvolna míchejte – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (vločky čerstvého sýra). Celkem vařte zhruba 3–5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2cm) vločkách. 

2 Vypněte a vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem či fáčem. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili zbytky citronové šťávy. Pak uzavřete cípy látky a vymačkejte co nejvíce tekutiny.

3 Nyní se rozhodněte, na co budete chtít sýr použít. Měkký panýr lze ihned přidat do našeho receptu na sýrový dort nebo do dezertů. Můžete jej také ochutit např. zeleným chilli, zformovat do válečku a kolečky sýra pak ozdobit květákovou polévku (viz recept na další straně). Anebo takto v plátýnku uzavřený panýr položte nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem). Asi po hodině můžete sýr krájet na kostky a použít třeba do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

NĚCO NAVÍC

Před zatížením můžete sýr ochutit – jako my – nasekanou chilli papričkou, nebo jej osolte a přidejte třeba pepř, opražený římský kmín nebo čerstvý koriandr. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Indická květáková polévka s panýrem

Dort s panýrem, dvojí cibulí a hráškem

Domácí pivní sýr

Pomazánka z domácího pivního sýra

Čerstvý měkký sýr

Sýrová terina s barevným salátem

Lívanečky s čerstvým sýrem a brokolicí

Přidat komentář