Dort Mrkváč aneb mrkvovo-tvarohové nebe

Dort Mrkváč aneb mrkvovo-tvarohové nebe

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

500 g mrkve

300 g celozrnné mouky (nebo polohrubé)

280 g třtinového cukru

100 g vlašských ořechů

Hrstka rozinek (není nutné)

220 ml rostlinného oleje

4 vejce 

2 lžíce vanilkového extraktu nebo kvalitní vanilkový cukr

2 lžičky sody

2 lžičky prášku do pečiva

Lžička soli

3 lžičky skořice (může být i o něco více)

1 lžička perníkového koření

Cca 1,5 cm nastrouhaného zázvoru (můžete použít i sušený – 1 lžička)

 

Krém:

2 vaničky tvarohu

2 kysané smetany 

4 lžíce másla

Moučkový cukr dle chuti (stačí cca 4 lžíce)

Šťáva z půlky limetky nebo citronu

                                                          

1. Troubu dejte předehřívat na 180 stupňů. 

2. Dortovou formu o průměru 24 cm si vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

3. Nejdříve si nastrouhejte mrkev a nasekejte ořechy na menší kusy. 

4. Poté si připravte tuhý sníh z bílků. 

5. Vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte olej. V druhé míse si smíchejte všechny sypké ingredience (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, koření). Ty poté přimíchejte do tekuté směsi. Dále jsou na řadě ořechy, rozinky, citrónová kůra, vanilkový extrakt a zázvor a nastrouhaná mrkev. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

6. Těsto vlijete do připravené formy a dejte péct zhruba na hodinu a 15 minut. Ke konci kontrolujte, aby se nepřipeklo.

7. Krém je velmi jednoduchý. Smíchejte ve velké míse tvarohy a kysané smetany. Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a cukr dle chuti. Nakonec vmíchejte limetkovou šťávu a krém dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.

8. Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte krémem. Nezapomeňte si nechat krém i na vršek dortu a kraje. 

9. Dort nehte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

10. Nakonec ho můžete dozdobit ovocem a mátou nebo pouze směsí ořechů. Kreativitě se meze nekladou!

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit