Dort Mrkváč aneb mrkvovo-tvarohové nebe

Dort Mrkváč aneb mrkvovo-tvarohové nebe

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

500 g mrkve

300 g celozrnné mouky (nebo polohrubé)

280 g třtinového cukru

100 g vlašských ořechů

Hrstka rozinek (není nutné)

220 ml rostlinného oleje

4 vejce 

2 lžíce vanilkového extraktu nebo kvalitní vanilkový cukr

2 lžičky sody

2 lžičky prášku do pečiva

Lžička soli

3 lžičky skořice (může být i o něco více)

1 lžička perníkového koření

Cca 1,5 cm nastrouhaného zázvoru (můžete použít i sušený – 1 lžička)

 

Krém:

2 vaničky tvarohu

2 kysané smetany 

4 lžíce másla

Moučkový cukr dle chuti (stačí cca 4 lžíce)

Šťáva z půlky limetky nebo citronu

                                                          

1. Troubu dejte předehřívat na 180 stupňů. 

2. Dortovou formu o průměru 24 cm si vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

3. Nejdříve si nastrouhejte mrkev a nasekejte ořechy na menší kusy. 

4. Poté si připravte tuhý sníh z bílků. 

5. Vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte olej. V druhé míse si smíchejte všechny sypké ingredience (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, koření). Ty poté přimíchejte do tekuté směsi. Dále jsou na řadě ořechy, rozinky, citrónová kůra, vanilkový extrakt a zázvor a nastrouhaná mrkev. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

6. Těsto vlijete do připravené formy a dejte péct zhruba na hodinu a 15 minut. Ke konci kontrolujte, aby se nepřipeklo.

7. Krém je velmi jednoduchý. Smíchejte ve velké míse tvarohy a kysané smetany. Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a cukr dle chuti. Nakonec vmíchejte limetkovou šťávu a krém dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.

8. Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte krémem. Nezapomeňte si nechat krém i na vršek dortu a kraje. 

9. Dort nehte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

10. Nakonec ho můžete dozdobit ovocem a mátou nebo pouze směsí ořechů. Kreativitě se meze nekladou!

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit