Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Dort Mrkváč aneb mrkvovo-tvarohové nebe

Popis receptu: 

Pokud hledáte lehký, nepřeslazený dort, o kterém se vám bude ještě dlouho zdát, jste tu správně. Tvarohový krém skvěle ladí s hutnějším kořeněným korpusem a výsledný dezert je tak velmi lehký a vláčný. Hodí se na narozeninovou oslavu, ale běžně si ho doma rádi uděláme jen tak "na chuť". Recept je jednoduchý a rýchlý, ale výsledkem okouzlíte i ty nejnáročnější gurmány!

Autor: Hana Maděrová
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    500 g mrkve

    300 g celozrnné mouky (nebo polohrubé)

    280 g třtinového cukru

    100 g vlašských ořechů

    Hrstka rozinek (není nutné)

    220 ml rostlinného oleje

    4 vejce 

    2 lžíce vanilkového extraktu nebo kvalitní vanilkový cukr

    2 lžičky sody

    2 lžičky prášku do pečiva

    Lžička soli

    3 lžičky skořice (může být i o něco více)

    1 lžička perníkového koření

    Cca 1,5 cm nastrouhaného zázvoru (můžete použít i sušený – 1 lžička)

     

    Krém:

    2 vaničky tvarohu

    2 kysané smetany 

    4 lžíce másla

    Moučkový cukr dle chuti (stačí cca 4 lžíce)

    Šťáva z půlky limetky nebo citronu

                                                              

Příprava jídla

1. Troubu dejte předehřívat na 180 stupňů. 

2. Dortovou formu o průměru 24 cm si vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

3. Nejdříve si nastrouhejte mrkev a nasekejte ořechy na menší kusy. 

4. Poté si připravte tuhý sníh z bílků. 

5. Vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte olej. V druhé míse si smíchejte všechny sypké ingredience (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, koření). Ty poté přimíchejte do tekuté směsi. Dále jsou na řadě ořechy, rozinky, citrónová kůra, vanilkový extrakt a zázvor a nastrouhaná mrkev. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

6. Těsto vlijete do připravené formy a dejte péct zhruba na hodinu a 15 minut. Ke konci kontrolujte, aby se nepřipeklo.

7. Krém je velmi jednoduchý. Smíchejte ve velké míse tvarohy a kysané smetany. Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a cukr dle chuti. Nakonec vmíchejte limetkovou šťávu a krém dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.

8. Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte krémem. Nezapomeňte si nechat krém i na vršek dortu a kraje. 

9. Dort nehte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

10. Nakonec ho můžete dozdobit ovocem a mátou nebo pouze směsí ořechů. Kreativitě se meze nekladou!

Přidat komentář