0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort Mrkváč aneb mrkvovo-tvarohové nebe

Dort Mrkváč aneb mrkvovo-tvarohové nebe

Hodnocení receptu
4.1 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7249 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 625 g
Tuky 448 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

mrkev 500 g
mouka celozrnná 300 g
lze nahradit polohrubou
třtinový cukr 280 g
vlašské ořechy 100 g
rozinky 1 hrst
rostlinný olej 220 ml
vejce 4 ks
vanilkový extrakt 2 PL
jedlá soda 2 ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
skořice 3 ČL
perníkové koření 1 ČL
zázvor (čerstvý) 1.5 cm
nastrouhaný
Krém
tvaroh 500 g
zakysaná smetana 2 kelímky
máslo 4 PL
moučkový cukr
podle chuti
limetová šťáva
z půlky limetky

Postup

1

Troubu dejte předehřívat na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 24 cm si vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2

Nejdříve si nastrouhejte mrkev a nasekejte ořechy na menší kusy. 

3

Poté si připravte tuhý sníh z bílků. 

4

Vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte olej. V druhé míse si smíchejte všechny sypké ingredience (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, koření). Ty poté přimíchejte do tekuté směsi. Dále jsou na řadě ořechy, rozinky, citrónová kůra, vanilkový extrakt a zázvor a nastrouhaná mrkev. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

5

Těsto vlijete do připravené formy a dejte péct zhruba na hodinu a 15 minut. Ke konci kontrolujte, aby se nepřipeklo.

6

Krém je velmi jednoduchý. Smíchejte ve velké míse tvarohy a kysané smetany. Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a cukr dle chuti. Nakonec vmíchejte limetkovou šťávu a krém dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.

7

Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte krémem. Nezapomeňte si nechat krém i na vršek dortu a kraje. 

8

Dort nehte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

9

Nakonec ho můžete dozdobit ovocem a mátou nebo pouze směsí ořechů. Kreativitě se meze nekladou!

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit