Suroviny
Postup
Troubu dejte předehřívat na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 24 cm si vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Nejdříve si nastrouhejte mrkev a nasekejte ořechy na menší kusy.
Poté si připravte tuhý sníh z bílků.
Vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte olej. V druhé míse si smíchejte všechny sypké ingredience (mouka, kypřící prášek, soda, sůl, koření). Ty poté přimíchejte do tekuté směsi. Dále jsou na řadě ořechy, rozinky, citrónová kůra, vanilkový extrakt a zázvor a nastrouhaná mrkev. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Těsto vlijete do připravené formy a dejte péct zhruba na hodinu a 15 minut. Ke konci kontrolujte, aby se nepřipeklo.
Krém je velmi jednoduchý. Smíchejte ve velké míse tvarohy a kysané smetany. Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a cukr dle chuti. Nakonec vmíchejte limetkovou šťávu a krém dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.
Vychladlý korpus dvakrát prokrojte a promažte krémem. Nezapomeňte si nechat krém i na vršek dortu a kraje.
Dort nehte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
Nakonec ho můžete dozdobit ovocem a mátou nebo pouze směsí ořechů. Kreativitě se meze nekladou!