Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7960 kcal
Bílkoviny 141 g
Cukr 836 g
Tuky 428 g
Vláknina 85 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Druhé místo v pekařské soutěži obsadil dort Olgy Tsech. Na první pohled čekáte opravdu hutný a těžký čokoládový dort. O to víc vás překvapí jeho vláčnost a pozoruhodná hra protikladů!

Suroviny

Na korpus
máslo 250 g
na kostičky
pivo světlé 250 ml
Guinness
krupicový cukr 350 g
vanilkový cukr 10 g
kakao 100 g
holandského typu
kefír 100 ml
vejce 2 ks
velikost M
mouka pšeničná hladká 280 g
jedlá soda 1 PL
Na smetanový karamel
krupicový cukr 150 g
máslo 30 g
smetana ke šlehání 170 g
voda 35 ml
krupicový cukr 85 g
arašídy 200 g
solené

1 NA KORPUS předehřejte troubu na 160°C a 2 formy o průměru 18–20 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky). Do hrnce dejte máslo a přilijte pivo. Zahřívejte na střední teplotu, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte cukr, vanilkový cukr a prosáté kakao a dobře promíchejte, aby se ingredience dokonale spojily a ve směsi nezůstaly hrudky. V jiné míse prošlehejte kefír a vejce a poté vmíchejte kakaovou směs. Zvlášť promíchejte mouku a sodu tak, aby se soda rovnoměrně rozprostřela do mouky. Poté moučnou směs po třetinách zapracujte do kakaového základu. Hotové těsto rozdělte do připravených forem. Obě formy přikryjte alobalem. Pečte 30 minut zakryté, pak alobal sundejte a pečte ještě asi 30 minut. Propečení korpusů ověřte zapíchnutím špejle. Nechte vychladnout a poté korpusy zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout alespoň na 2 hodiny.

2 Mezitím připravte SMETANOVÝ KARAMEL. Cukr nasypte do hrnce se silným dnem a na mírném ohni ho nechte rozpustit. Občas ho promíchejte zakroužením hrnce, aby se nespálil. Jakmile se cukr úplně rozpustí, vmíchejte máslo. Smetanu zahřejte k varu a přilijte ji ke karamelu. Pozor, buďte opatrní, směs začne bublat! V karamelu se udělají hrudky, ale dál ho za stálého míchání silikonovou stěrkou zvolna vařte a opět se rozpustí. Hotový karamel přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte vychladnout.

3 ZKARAMELIZUJTE ARAŠÍDY. Do hrnce dejte vodu a cukr. Nechte cukr rozpustit a vařte, dokud vzniklý sirup nedosáhne 118°C (viz Něco navíc). Vsypte arašídy, snižte teplotu na minimum a neustále míchejte, dokud nezkaramelizují. Cukr nejprve na jednotlivých oříšcích zkrystalizuje, ale poté se postupně opět rozpustí a zezlátne. Poté arašídy vysypte na plech vyložený pečicím papírem a lehce rozprostřete. Nechte je zcela vychladnout. Část nasekejte, část nechte na ozdobení.

4 Připravte GANACHE. Smetanu zahřejte k varu a ihned jí zalijte čokoládu. Míchejte, dokud není ganache dokonale hladká. Přímo na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a nechte vychladnout.

5 Připravte KRÉM Z MLÉČNÉ ČOKOLÁDY. Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a nechte lehce zchladnout. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny. Přidejte krémový sýr a opravdu jen krátce prošlehejte, jinak se máslo a sýr začnou opět oddělovat. Do čokolády přidejte trochu krému, promíchejte a poté čokoládu vlijte do krému. Krém promíchejte a pak jím naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.

6 Sestavte dort. Oba korpusy rozpulte, čímž získáte 4 pláty. Jeden plát korpusu položte na dortovou podložku a na okraj sáčkem nastříkejte mantinel z krému z mléčné čokolády. Do vnitřní části pak nalijte cca 1–2 lžíce karamelu a rozetřete, aby byl korpus pokryt stejnoměrnou vrstvou. Posypte třetinou nasekaných arašídů. Zakryjte vrstvou krému, uhlaďte a přiklopte dalším dílem korpusu. Postup opakujte, dokud dort nezakončíte posledním dílem korpusu. Ganache 2–3 minuty šlehejte do nadýchaného krému a tím poté potřete celý dort, stěrkou uhlaďte a uložte ho na 3–4 hodiny do lednice.

7 Připravte KARAMELOVÉ OZDOBY. V pánvi rozpusťte cukr, a když získá jantarovou barvu, nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem, rychle rozetřete nožem či stěrkou do tenké vrstvy a nechte vychladnout. Nalámejte. Dort ozdobte karamelizovanými arašídy, střepy karamelu a/nebo zbytkem smetanového karamelu.

NĚCO NAVÍC 
Pokud nemáte cukrářský teploměr, správnou teplotu cukrového sirupu můžete odhadnout tak, že do něj ponoříte silikonovou stěrku. Po vytažení bude sirup tvořit tenkou cukrovou nit. A smetanový karamel i ganache můžete připravit s předstihem a uložit do lednice. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit