0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

4.6 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 18–20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13279 kcal
Bílkoviny 210 g
Sacharidy 1079 g
Tuky 882 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Druhé místo v pekařské soutěži obsadil dort Olgy Tsech. Na první pohled čekáte opravdu hutný a těžký čokoládový dort. O to víc vás překvapí jeho vláčnost a pozoruhodná hra protikladů!

Suroviny

Na korpus
máslo 250 g
na kostičky
pivo tmavé 250 ml
Guinness
krupicový cukr 350 g
vanilkový cukr 10 g
kakao holandského typu 100 g
kefír 100 ml
vejce 2 ks
velikost M
mouka pšeničná hladká 280 g
jedlá soda 1 ČL
Na smetanový karamel
krupicový cukr 150 g
máslo 30 g
smetana ke šlehání 170 g
Na arašídy v karamelu
voda 35 ml
krupicový cukr 85 g
arašídy 200 g
solené
Na ganache
smetana ke šlehání 300 ml
tmavá čokoláda 200 g
Na krém z mléčné čokolády
mléčná čokoláda 150 g
máslo 200 g
změklé
moučkový cukr 2 PL
krémový sýr 450 g
Philadelphia, Almette...
Na karamelové ozdoby
krupicový cukr 50 g

1 NA KORPUS předehřejte troubu na 160°C a 2 formy o průměru 18–20 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky).

2 Do hrnce dejte máslo a přilijte pivo. Zahřívejte na střední teplotu, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte cukr, vanilkový cukr a prosáté kakao a dobře promíchejte, aby se ingredience dokonale spojily a ve směsi nezůstaly hrudky.

3 V jiné míse prošlehejte kefír a vejce a poté vmíchejte kakaovou směs.

4 Zvlášť promíchejte mouku a sodu tak, aby se soda rovnoměrně rozprostřela do mouky.

5 Poté moučnou směs po třetinách zapracujte do kakaového základu.

6 Hotové těsto rozdělte do připravených forem. Obě formy přikryjte alobalem. Pečte 30 minut zakryté, pak alobal sundejte a pečte ještě asi 30 minut. Propečení korpusů ověřte zapíchnutím špejle. Nechte vychladnout a poté korpusy zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout alespoň na 2 hodiny.

7 Mezitím připravte SMETANOVÝ KARAMEL. Cukr nasypte do hrnce se silným dnem a na mírném ohni ho nechte rozpustit. Občas ho promíchejte zakroužením hrnce, aby se nespálil.

8 Jakmile se cukr úplně rozpustí, vmíchejte máslo. Smetanu zahřejte k varu a přilijte ji ke karamelu. Pozor, buďte opatrní, směs začne bublat! V karamelu se udělají hrudky, ale dál ho za stálého míchání silikonovou stěrkou zvolna vařte a opět se rozpustí. Hotový karamel přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte vychladnout.

9 ZKARAMELIZUJTE ARAŠÍDY. Do hrnce dejte vodu a cukr. Nechte cukr rozpustit a vařte, dokud vzniklý sirup nedosáhne 118°C (viz Něco navíc).

10 Vsypte arašídy, snižte teplotu na minimum a neustále míchejte, dokud nezkaramelizují. Cukr nejprve na jednotlivých oříšcích zkrystalizuje, ale poté se postupně opět rozpustí a zezlátne.

11 Poté arašídy vysypte na plech vyložený pečicím papírem a lehce rozprostřete. Nechte je zcela vychladnout. Část nasekejte, část nechte na ozdobení.

12 Připravte GANACHE. Smetanu zahřejte k varu a ihned jí zalijte čokoládu. Míchejte, dokud není ganache dokonale hladká. Přímo na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a nechte vychladnout.

13 Připravte KRÉM Z MLÉČNÉ ČOKOLÁDY. Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a nechte lehce zchladnout.

14 Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny. Přidejte krémový sýr a opravdu jen krátce prošlehejte, jinak se máslo a sýr začnou opět oddělovat.

15 Do čokolády přidejte trochu krému, promíchejte a poté čokoládu vlijte do krému. Krém promíchejte a pak jím naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.

16 Sestavte dort. Oba korpusy rozpulte, čímž získáte 4 pláty. Jeden plát korpusu položte na dortovou podložku a na okraj sáčkem nastříkejte mantinel z krému z mléčné čokolády. Do vnitřní části pak nalijte cca 1–2 lžíce karamelu a rozetřete, aby byl korpus pokryt stejnoměrnou vrstvou. Posypte třetinou nasekaných arašídů. Zakryjte vrstvou krému, uhlaďte a přiklopte dalším dílem korpusu.

17 Postup opakujte, dokud dort nezakončíte posledním dílem korpusu. Ganache 2–3 minuty šlehejte do nadýchaného krému a tím poté potřete celý dort, stěrkou uhlaďte a uložte ho na 3–4 hodiny do lednice.

18 Připravte KARAMELOVÉ OZDOBY. V pánvi rozpusťte cukr, a když získá jantarovou barvu, nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem, rychle rozetřete nožem či stěrkou do tenké vrstvy a nechte vychladnout. Nalámejte.

19 Dort ozdobte karamelizovanými arašídy, střepy karamelu a/nebo zbytkem smetanového karamelu.

NĚCO NAVÍC 
Pokud nemáte cukrářský teploměr, správnou teplotu cukrového sirupu můžete odhadnout tak, že do něj ponoříte silikonovou stěrku. Po vytažení bude sirup tvořit tenkou cukrovou nit. A smetanový karamel i ganache můžete připravit s předstihem a uložit do lednice. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Komentáře

Zuzana Žampachová

Dort je absolutně famózní! Když jsem ho skládala, říkala jsem si, že 200g arašídů je moc (průměr formy 19 cm) a nedala jsem všechny, ale když jsem ho jedla, litovala jsem, že jich není více. Jinak nevím, jak měly arašídy zkaramelizovat, ale já je prakticky jen obalila v karamelu.. žádná vlákna mi sirup nedělal..
Trvalo to dlouho, je tu hhodně komponentů, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Jan Vašátko

Dort jsem připravoval na narozeniny - trvalo to déle (cca 4-5 hod), ale byla to hrozná zábava a času rozhodně nelituji :) Dort je vynikající, pouze korpus mi přijde sušší (poprvé ochutnán 2 dny uležený, a nestačilo), příště bych možná krém z mléčné čokolády připravil z mascarpone, a korpus upekl jiným způsobem, aby nebyl tak suchý. Každopádně dort sklidil ovace, udělal hroznou radost a skvělý je i přes moje připomínky. Určitě vyzkoušejte! :)
Moc děkuji za recept <3

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit