Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy
Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

4.7/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 18–20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13279 kcal
Bílkoviny 210 g
Sacharidy 1079 g
Tuky 882 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Druhé místo v pekařské soutěži obsadil dort Olgy Tsech. Na první pohled čekáte opravdu hutný a těžký čokoládový dort. O to víc vás překvapí jeho vláčnost a pozoruhodná hra protikladů!

Suroviny

Na korpus
máslo 250 g
na kostičky
Guinness
kefír 100 ml
vejce 2 ks
velikost M
Na smetanový karamel
Na arašídy v karamelu
voda 35 ml
solené
Na ganache
tmavá čokoláda 200 g
Na krém z mléčné čokolády
máslo 200 g
změklé
Philadelphia, Almette...
Na karamelové ozdoby

Postup

1

NA KORPUS předehřejte troubu na 160°C a 2 formy o průměru 18–20 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky).

2

Do hrnce dejte máslo a přilijte pivo. Zahřívejte na střední teplotu, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte cukr, vanilkový cukr a prosáté kakao a dobře promíchejte, aby se ingredience dokonale spojily a ve směsi nezůstaly hrudky.

3

V jiné míse prošlehejte kefír a vejce a poté vmíchejte kakaovou směs.

4

Zvlášť promíchejte mouku a sodu tak, aby se soda rovnoměrně rozprostřela do mouky.

5

Poté moučnou směs po třetinách zapracujte do kakaového základu.

6

Hotové těsto rozdělte do připravených forem. Obě formy přikryjte alobalem. Pečte 30 minut zakryté, pak alobal sundejte a pečte ještě asi 30 minut. Propečení korpusů ověřte zapíchnutím špejle. Nechte vychladnout a poté korpusy zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout alespoň na 2 hodiny.

7

Mezitím připravte SMETANOVÝ KARAMEL. Cukr nasypte do hrnce se silným dnem a na mírném ohni ho nechte rozpustit. Občas ho promíchejte zakroužením hrnce, aby se nespálil.

8

Jakmile se cukr úplně rozpustí, vmíchejte máslo. Smetanu zahřejte k varu a přilijte ji ke karamelu. Pozor, buďte opatrní, směs začne bublat! V karamelu se udělají hrudky, ale dál ho za stálého míchání silikonovou stěrkou zvolna vařte a opět se rozpustí. Hotový karamel přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte vychladnout.

9

ZKARAMELIZUJTE ARAŠÍDY. Do hrnce dejte vodu a cukr. Nechte cukr rozpustit a vařte, dokud vzniklý sirup nedosáhne 118°C (viz Něco navíc).

10

Vsypte arašídy, snižte teplotu na minimum a neustále míchejte, dokud nezkaramelizují. Cukr nejprve na jednotlivých oříšcích zkrystalizuje, ale poté se postupně opět rozpustí a zezlátne.

11

Poté arašídy vysypte na plech vyložený pečicím papírem a lehce rozprostřete. Nechte je zcela vychladnout. Část nasekejte, část nechte na ozdobení.

12

Připravte GANACHE. Smetanu zahřejte k varu a ihned jí zalijte čokoládu. Míchejte, dokud není ganache dokonale hladká. Přímo na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a nechte vychladnout.

13

Připravte KRÉM Z MLÉČNÉ ČOKOLÁDY. Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a nechte lehce zchladnout.

14

Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny. Přidejte krémový sýr a opravdu jen krátce prošlehejte, jinak se máslo a sýr začnou opět oddělovat.

15

Do čokolády přidejte trochu krému, promíchejte a poté čokoládu vlijte do krému. Krém promíchejte a pak jím naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.

16

Sestavte dort. Oba korpusy rozpulte, čímž získáte 4 pláty. Jeden plát korpusu položte na dortovou podložku a na okraj sáčkem nastříkejte mantinel z krému z mléčné čokolády. Do vnitřní části pak nalijte cca 1–2 lžíce karamelu a rozetřete, aby byl korpus pokryt stejnoměrnou vrstvou. Posypte třetinou nasekaných arašídů. Zakryjte vrstvou krému, uhlaďte a přiklopte dalším dílem korpusu.

17

Postup opakujte, dokud dort nezakončíte posledním dílem korpusu. Ganache 2–3 minuty šlehejte do nadýchaného krému a tím poté potřete celý dort, stěrkou uhlaďte a uložte ho na 3–4 hodiny do lednice.

18

Připravte KARAMELOVÉ OZDOBY. V pánvi rozpusťte cukr, a když získá jantarovou barvu, nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem, rychle rozetřete nožem či stěrkou do tenké vrstvy a nechte vychladnout. Nalámejte.

19

Dort ozdobte karamelizovanými arašídy, střepy karamelu a/nebo zbytkem smetanového karamelu.

NĚCO NAVÍC 
Pokud nemáte cukrářský teploměr, správnou teplotu cukrového sirupu můžete odhadnout tak, že do něj ponoříte silikonovou stěrku. Po vytažení bude sirup tvořit tenkou cukrovou nit. A smetanový karamel i ganache můžete připravit s předstihem a uložit do lednice. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Komentáře

12.06.2020 08:52

Dort jsem připravoval na narozeniny - trvalo to déle (cca 4-5 hod), ale byla to hrozná zábava a času rozhodně nelituji :) Dort je vynikající, pouze korpus mi přijde sušší (poprvé ochutnán 2 dny uležený, a nestačilo), příště bych možná krém z mléčné čokolády připravil z mascarpone, a korpus upekl jiným způsobem, aby nebyl tak suchý. Každopádně dort sklidil ovace, udělal hroznou radost a skvělý je i přes moje připomínky. Určitě vyzkoušejte! :)
Moc děkuji za recept <3

30.05.2020 19:59

Dort je absolutně famózní! Když jsem ho skládala, říkala jsem si, že 200g arašídů je moc (průměr formy 19 cm) a nedala jsem všechny, ale když jsem ho jedla, litovala jsem, že jich není více. Jinak nevím, jak měly arašídy zkaramelizovat, ale já je prakticky jen obalila v karamelu.. žádná vlákna mi sirup nedělal..
Trvalo to dlouho, je tu hhodně komponentů, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč