
Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy
Druhé místo v pekařské soutěži obsadil dort Olgy Tsech. Na první pohled čekáte opravdu hutný a těžký čokoládový dort. O to víc vás překvapí jeho vláčnost a pozoruhodná hra protikladů!
Ingredience
- 250 g másla, nakrájeného na kostičky
- 250 ml piva Guinness
- 350 g krupicového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 100 g kakaa holandského typu
- 100 ml kefírového mléka
- 2 vejce velikosti M
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 150 g krupicového cukru
- 30 g másla
- 170 g smetany ke šlehaní
- 35 ml vody
- 85 g krupicového cukru
- 200 g solených arašídů
- 300 ml smetany ke šlehání
- 200 g kvalitní tmavé čokolády
- 150 g kvalitní mléčné čokolády
- 200 g másla, změklého
- 1–2 lžíce moučkového cukru
- 450 g krémového sýra (Philadelphia, Almette...)
- 50 g krupicového cukru
NA KORPUS
NA SMETANOVÝ KARAMEL
NA ARAŠÍDY V KARAMELU
NA GANACHE
NA KRÉM Z MLÉČNÉ ČOKOLÁDY
NA KARAMELOVÉ OZDOBY
Příprava jídla
1 NA KORPUS předehřejte troubu na 160°C a 2 formy o průměru 18–20 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky). Do hrnce dejte máslo a přilijte pivo. Zahřívejte na střední teplotu, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte cukr, vanilkový cukr a prosáté kakao a dobře promíchejte, aby se ingredience dokonale spojily a ve směsi nezůstaly hrudky. V jiné míse prošlehejte kefír a vejce a poté vmíchejte kakaovou směs. Zvlášť promíchejte mouku a sodu tak, aby se soda rovnoměrně rozprostřela do mouky. Poté moučnou směs po třetinách zapracujte do kakaového základu. Hotové těsto rozdělte do připravených forem. Obě formy přikryjte alobalem. Pečte 30 minut zakryté, pak alobal sundejte a pečte ještě asi 30 minut. Propečení korpusů ověřte zapíchnutím špejle. Nechte vychladnout a poté korpusy zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout alespoň na 2 hodiny.
2 Mezitím připravte SMETANOVÝ KARAMEL. Cukr nasypte do hrnce se silným dnem a na mírném ohni ho nechte rozpustit. Občas ho promíchejte zakroužením hrnce, aby se nespálil. Jakmile se cukr úplně rozpustí, vmíchejte máslo. Smetanu zahřejte k varu a přilijte ji ke karamelu. Pozor, buďte opatrní, směs začne bublat! V karamelu se udělají hrudky, ale dál ho za stálého míchání silikonovou stěrkou zvolna vařte a opět se rozpustí. Hotový karamel přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte vychladnout.
3 ZKARAMELIZUJTE ARAŠÍDY. Do hrnce dejte vodu a cukr. Nechte cukr rozpustit a vařte, dokud vzniklý sirup nedosáhne 118°C (viz Něco navíc). Vsypte arašídy, snižte teplotu na minimum a neustále míchejte, dokud nezkaramelizují. Cukr nejprve na jednotlivých oříšcích zkrystalizuje, ale poté se postupně opět rozpustí a zezlátne. Poté arašídy vysypte na plech vyložený pečicím papírem a lehce rozprostřete. Nechte je zcela vychladnout. Část nasekejte, část nechte na ozdobení.
4 Připravte GANACHE. Smetanu zahřejte k varu a ihned jí zalijte čokoládu. Míchejte, dokud není ganache dokonale hladká. Přímo na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a nechte vychladnout.
5 Připravte KRÉM Z MLÉČNÉ ČOKOLÁDY. Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a nechte lehce zchladnout. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny. Přidejte krémový sýr a opravdu jen krátce prošlehejte, jinak se máslo a sýr začnou opět oddělovat. Do čokolády přidejte trochu krému, promíchejte a poté čokoládu vlijte do krému. Krém promíchejte a pak jím naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.
6 Sestavte dort. Oba korpusy rozpulte, čímž získáte 4 pláty. Jeden plát korpusu položte na dortovou podložku a na okraj sáčkem nastříkejte mantinel z krému z mléčné čokolády. Do vnitřní části pak nalijte cca 1–2 lžíce karamelu a rozetřete, aby byl korpus pokryt stejnoměrnou vrstvou. Posypte třetinou nasekaných arašídů. Zakryjte vrstvou krému, uhlaďte a přiklopte dalším dílem korpusu. Postup opakujte, dokud dort nezakončíte posledním dílem korpusu. Ganache 2–3 minuty šlehejte do nadýchaného krému a tím poté potřete celý dort, stěrkou uhlaďte a uložte ho na 3–4 hodiny do lednice.
7 Připravte KARAMELOVÉ OZDOBY. V pánvi rozpusťte cukr, a když získá jantarovou barvu, nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem, rychle rozetřete nožem či stěrkou do tenké vrstvy a nechte vychladnout. Nalámejte. Dort ozdobte karamelizovanými arašídy, střepy karamelu a/nebo zbytkem smetanového karamelu.
NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte cukrářský teploměr, správnou teplotu cukrového sirupu můžete odhadnout tak, že do něj ponoříte silikonovou stěrku. Po vytažení bude sirup tvořit tenkou cukrovou nit. A smetanový karamel i ganache můžete připravit s předstihem a uložit do lednice.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Zuzana Žampachová
30. Květen 2020 19:59
Trvalo to dlouho, je tu hhodně komponentů, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Jan Vašátko
12. Červen 2020 08:52
Moc děkuji za recept <3