Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládovo-karamelový dort se slanými arašídy

Druhé místo v pekařské soutěži obsadil dort Olgy Tsech. Na první pohled čekáte opravdu hutný a těžký čokoládový dort. O to víc vás překvapí jeho vláčnost a pozoruhodná hra protikladů!

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort o průměru 18–20 cm
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chladnutí a chlazení
PT1H
Pečení 1:00
Dort

Ingredience

    NA KORPUS

    • 250 g másla, nakrájeného na kostičky
    • 250 ml piva Guinness
    • 350 g krupicového cukru
    • 10 g vanilkového cukru
    • 100 g kakaa holandského typu
    • 100 ml kefírového mléka
    • 2 vejce velikosti M
    • 280 g hladké mouky
    • 1 lžička jedlé sody

    NA SMETANOVÝ KARAMEL

    • 150 g krupicového cukru
    • 30 g másla
    • 170 g smetany ke šlehaní

    NA ARAŠÍDY V KARAMELU

    • 35 ml vody
    • 85 g krupicového cukru
    • 200 g solených arašídů

    NA GANACHE

    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 200 g kvalitní tmavé čokolády

    NA KRÉM Z MLÉČNÉ ČOKOLÁDY

    • 150 g kvalitní mléčné čokolády
    • 200 g másla, změklého
    • 1–2 lžíce moučkového cukru
    • 450 g krémového sýra (Philadelphia, Almette...)

    NA KARAMELOVÉ OZDOBY

    • 50 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 NA KORPUS předehřejte troubu na 160°C a 2 formy o průměru 18–20 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky). Do hrnce dejte máslo a přilijte pivo. Zahřívejte na střední teplotu, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte cukr, vanilkový cukr a prosáté kakao a dobře promíchejte, aby se ingredience dokonale spojily a ve směsi nezůstaly hrudky. V jiné míse prošlehejte kefír a vejce a poté vmíchejte kakaovou směs. Zvlášť promíchejte mouku a sodu tak, aby se soda rovnoměrně rozprostřela do mouky. Poté moučnou směs po třetinách zapracujte do kakaového základu. Hotové těsto rozdělte do připravených forem. Obě formy přikryjte alobalem. Pečte 30 minut zakryté, pak alobal sundejte a pečte ještě asi 30 minut. Propečení korpusů ověřte zapíchnutím špejle. Nechte vychladnout a poté korpusy zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočinout alespoň na 2 hodiny.

2 Mezitím připravte SMETANOVÝ KARAMEL. Cukr nasypte do hrnce se silným dnem a na mírném ohni ho nechte rozpustit. Občas ho promíchejte zakroužením hrnce, aby se nespálil. Jakmile se cukr úplně rozpustí, vmíchejte máslo. Smetanu zahřejte k varu a přilijte ji ke karamelu. Pozor, buďte opatrní, směs začne bublat! V karamelu se udělají hrudky, ale dál ho za stálého míchání silikonovou stěrkou zvolna vařte a opět se rozpustí. Hotový karamel přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte vychladnout.

3 ZKARAMELIZUJTE ARAŠÍDY. Do hrnce dejte vodu a cukr. Nechte cukr rozpustit a vařte, dokud vzniklý sirup nedosáhne 118°C (viz Něco navíc). Vsypte arašídy, snižte teplotu na minimum a neustále míchejte, dokud nezkaramelizují. Cukr nejprve na jednotlivých oříšcích zkrystalizuje, ale poté se postupně opět rozpustí a zezlátne. Poté arašídy vysypte na plech vyložený pečicím papírem a lehce rozprostřete. Nechte je zcela vychladnout. Část nasekejte, část nechte na ozdobení.

4 Připravte GANACHE. Smetanu zahřejte k varu a ihned jí zalijte čokoládu. Míchejte, dokud není ganache dokonale hladká. Přímo na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a nechte vychladnout.

5 Připravte KRÉM Z MLÉČNÉ ČOKOLÁDY. Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a nechte lehce zchladnout. Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny. Přidejte krémový sýr a opravdu jen krátce prošlehejte, jinak se máslo a sýr začnou opět oddělovat. Do čokolády přidejte trochu krému, promíchejte a poté čokoládu vlijte do krému. Krém promíchejte a pak jím naplňte cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou.

6 Sestavte dort. Oba korpusy rozpulte, čímž získáte 4 pláty. Jeden plát korpusu položte na dortovou podložku a na okraj sáčkem nastříkejte mantinel z krému z mléčné čokolády. Do vnitřní části pak nalijte cca 1–2 lžíce karamelu a rozetřete, aby byl korpus pokryt stejnoměrnou vrstvou. Posypte třetinou nasekaných arašídů. Zakryjte vrstvou krému, uhlaďte a přiklopte dalším dílem korpusu. Postup opakujte, dokud dort nezakončíte posledním dílem korpusu. Ganache 2–3 minuty šlehejte do nadýchaného krému a tím poté potřete celý dort, stěrkou uhlaďte a uložte ho na 3–4 hodiny do lednice.

7 Připravte KARAMELOVÉ OZDOBY. V pánvi rozpusťte cukr, a když získá jantarovou barvu, nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem, rychle rozetřete nožem či stěrkou do tenké vrstvy a nechte vychladnout. Nalámejte. Dort ozdobte karamelizovanými arašídy, střepy karamelu a/nebo zbytkem smetanového karamelu.

NĚCO NAVÍC 
Pokud nemáte cukrářský teploměr, správnou teplotu cukrového sirupu můžete odhadnout tak, že do něj ponoříte silikonovou stěrku. Po vytažení bude sirup tvořit tenkou cukrovou nit. A smetanový karamel i ganache můžete připravit s předstihem a uložit do lednice. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort „Vzpomínka na italské léto“

Dort „Mangový sen“

Dort pro maminku

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort je absolutně famózní! Když jsem ho skládala, říkala jsem si, že 200g arašídů je moc (průměr formy 19 cm) a nedala jsem všechny, ale když jsem ho jedla, litovala jsem, že jich není více. Jinak nevím, jak měly arašídy zkaramelizovat, ale já je prakticky jen obalila v karamelu.. žádná vlákna mi sirup nedělal..
Trvalo to dlouho, je tu hhodně komponentů, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Obrazek uzivatele
Dort jsem připravoval na narozeniny - trvalo to déle (cca 4-5 hod), ale byla to hrozná zábava a času rozhodně nelituji :) Dort je vynikající, pouze korpus mi přijde sušší (poprvé ochutnán 2 dny uležený, a nestačilo), příště bych možná krém z mléčné čokolády připravil z mascarpone, a korpus upekl jiným způsobem, aby nebyl tak suchý. Každopádně dort sklidil ovace, udělal hroznou radost a skvělý je i přes moje připomínky. Určitě vyzkoušejte! :)
Moc děkuji za recept <3

Přidat komentář