Dýňová ‚svíčková‘ omáčka

Dýňová ‚svíčková‘ omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňová ‚svíčková‘ omáčka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1919 kcal
Bílkoviny 61 g
Cukr 238 g
Tuky 78 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svíčková v lehce netradiční podobě zachutná dospělým, ale především dětem. Tradiční knedlíky skvěle zastoupí špecle opečené na másle.

Suroviny

dýně 250 g
máslová, oloupaná
mrkev 60 g
oloupaná
petržel 60 g
oloupaná
celer 60 g
oloupaný
cibule 70 g
oloupaná
slanina 30 g
máslo 30 g
tymián snítky
lístky odrhnuté
kmín 0.5 ČL
drcený
bobkový list 2 ks
citronová štáva
podle chuti
hořčice plnotučná 1 ČL
nové koření kuličky
pár ks
pepř kuličky
pár ks
vývar hovězí 600 ml
smetana ke šlehání 100 g
nebo crème fraîche
K podávání
špecle
hotové, opečené na másle, k podávání
hovězí maso
uvařené (např. květová špička či loupaná plec)

Postup

1

Z dýně vydlabejte semena a dužinu ostrým nožem nakrájejte na 2cm kostky. Zbylou zeleninu nakrájejte na kostičky. Slaninu nakrájejte na kostičky. Troubu předehřejte na 170°C.

2

V nádobě s pokličkou, vhodné i do trouby, opékejte 10 minut na másle zeleninu se slaninou dozlatova. Přidejte lístky tymiánu, kmín, bobkový list, citronovou šťávu, hořčici, nové koření a pepř. Zalijte 300 ml vývaru, přiklopte, vložte do trouby a pečte 80 minut.

3

Měkkou zeleninu pak rozmixujte nebo propasírujte spolu s trochou vývaru.

4

Výsledné pyré přiveďte v rendlíku k varu, přidejte smetanu (crème fraîche) a vymíchejte dohladka. Zbytkem vývaru dolaďte hustotu omáčky podle svých představ, dochuťte podle potřeby solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se špeclemi a plátky masa.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit