Pirohy (nebo i halušky) s brynzou se na Slovensku podávají také jako menší chod po hlavním masitém jídle. „Pirohy můžete plnit nejrůznějšími slanými i sladkými náplněmi, např. zelím nebo višňovou či borůvkovou zavařeninou,“ říká autorka receptu z Pováží Saša Švolíková.
Suroviny
Postup
Z prosáté mouky, vajec, 300–400 ml vody a špetky soli vypracujte hladké nelepivé těsto – mělo by se podobat nudlovému, ale je řidší. Z celkové dávky těsta oddělte čtvrtinu a připravte z ní nudle do fazolové polévky na předchozí straně. Zbylé těsto přikryjte, aby neoschlo.
Vychladlé brambory oloupejte, rozmačkejte a postupně vmíchejte do brynzy. Brambory sýr zjemní i zahustí – řiďte se svou chutí. Nakonec přidejte nasekaný kopr; část si nechte stranou k podávání.
Těsto rozdělte na 2 díly a vyválejte z něj dva stejně velké pláty o síle 2 mm. Na jeden plát těsta klaďte lžící v pravidelných intervalech, asi 5 cm od sebe, hromádky náplně. Mezi hromádkami náplně těsto potřete trochou vody nebo bílkem a překryjte druhým plátem těsta. Mezi kopečky těsto přitiskněte prstem a rozkrájejte rádýlkem na jednotlivé čtverce. Vzniknout by tak měla mřížka čtverců o hraně asi 5 cm.
Pirohy vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch; trvá to asi 5 minut. Uvařené pirohy vyjměte, propláchněte v cedníku horkou vodou (nebo je vkládejte do nádoby s teplou vodou), aby se nesrazily, a přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte se zakysanou smetanou, zbylým koprem a s rozškvařenou slaninou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slovenský nedělní oběd(4 recepty )
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů )