Pltnické pirohy s brynzou a koprem

Pltnické pirohy s brynzou a koprem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4970 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 653 g
Tuky 176 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pirohy (nebo i halušky) s brynzou se na Slovensku podávají také jako menší chod po hlavním masitém jídle. „Pirohy můžete plnit nejrůznějšími slanými i sladkými náplněmi, např. zelím nebo višňovou či borůvkovou zavařeninou,“ říká autorka receptu z Pováží Saša Švolíková.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 800 g
vejce 2 ks
sůl
1 PL
rozpuštěné máslo
zakysaná smetana 250 g
k podávání
oravská slanina 150 g
na kostičky, rozškvařená
Na náplň
brynza 250 g
brambory 2 ks
moučné, varný typ C, uvařené ve slupce
kopr svazek
čerstvý

1 Z prosáté mouky, vajec, 300–400 ml vody a špetky soli vypracujte hladké nelepivé těsto – mělo by se podobat nudlovému, ale je řidší. Z celkové dávky těsta oddělte čtvrtinu a připravte z ní nudle do fazolové polévky na předchozí straně. Zbylé těsto přikryjte, aby neoschlo.

2 Vychladlé brambory oloupejte, rozmačkejte a postupně vmíchejte do brynzy. Brambory sýr zjemní i zahustí – řiďte se svou chutí. Nakonec přidejte nasekaný kopr; část si nechte stranou k podávání.

3 Těsto rozdělte na 2 díly a vyválejte z něj dva stejně velké pláty o síle 2 mm. Na jeden plát těsta klaďte lžící v pravidelných intervalech, asi 5 cm od sebe, hromádky náplně. Mezi hromádkami náplně těsto potřete trochou vody nebo bílkem a překryjte druhým plátem těsta. Mezi kopečky těsto přitiskněte prstem a rozkrájejte rádýlkem na jednotlivé čtverce. Vzniknout by tak měla mřížka čtverců o hraně asi 5 cm.

4 Pirohy vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch; trvá to asi 5 minut. Uvařené pirohy vyjměte, propláchněte v cedníku horkou vodou (nebo je vkládejte do nádoby s teplou vodou), aby se nesrazily, a přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte se zakysanou smetanou, zbylým koprem a s rozškvařenou slaninou.

 

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit