Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ferdinand alias zajíc na víně

Ferdinand alias zajíc na víně

4.4/5 Počet hodnocení: 9
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5333 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 483 g
Tuky 290 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo zajíce můžete koupit hovězí maso. Obzvlášť svíčková nakrájená na centimetrové plátky je v této podobě delikatesní.

Suroviny

celý, bez hlavy
pepř mletý 1 ČL
hořčice plnotučná 150 g
na kolečka nebo měsíčky
nové koření 3 kulička
jalovec 3 kulička
ghí 125 g
na zjemnění omáčky
vývar zeleninový 200 ml
suché
tymián
lze nahradit rozmarýnem, na ozdobení
Na bramborové krokety
mouka pšeničná hrubá 375 g
vejce 1 ks
sůl
Na trojobal
vejce 2 ks
prošlehaná s trochou mléka
sůl
strouhanka
slunečnicový olej
na smažení

Postup

1

1 Zajíce naporcujte na šest dílů. Každý důkladně opepřete, potřete silnější vrstvou plnotučné hořčice a dejte do pekáčku. Zasypte pokrájenou cibulí, přidejte nové koření i jalovec a přelijte přepuštěným máslem. Nechte minimálně dva dny odležet v lednici.

2 Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Během této doby zajíce jednou obraťte.

3 Pekáč - už bez poklice - vložte do trouby předehřáté na 180 °C na další hodinu a půl, nebo dokud není maso zcela měkké. Během pečení ho obracejte a podlévejte.

4 Zatímco se zajíc peče, připravte bramborové krokety. Brambory uvařte ve slupce a nechte zcela vychladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce, žloutek a sůl a vypracujte těsto. Udělejte z něj váleček, odkrajujte kousky a tvarujte placičky velikosti dlaně. Obalte je jako řízky - nejprve v hladké mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.

5 Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple; cibuli ponechte. Do výpeku přilijte víno, za stálého míchání chvíli vařte, pak stáhněte z ohně, zjemněte máslem a podle potřeby dosolte. Na talíře rozdělte maso a krokety a přelévejte omáčkou. Ozdobte snítkou tymiánu nebo rozmarýnu a nezapomeňte dát na stůl brusinky.

Něco navíc:Takzvané přepuštěné máslo získáte, když ho necháte v pánvi zcela rozpustit a pak i několik minut pěnit. Pěnu seberte a máslo přelijte přes jemnou gázu, namočenou ve studené vodě a vyždímanou.Jaké víno použijete, takovou chuť získáte. Doporučujeme co nejkvalitnější, suché a pokud možno těžší červené víno.K Ferdinandovi se hodí také bramborové knedlíky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín