0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ferdinand alias zajíc na víně

Ferdinand alias zajíc na víně

4.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5333 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 483 g
Tuky 290 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo zajíce můžete koupit hovězí maso. Obzvlášť svíčková nakrájená na centimetrové plátky je v této podobě delikatesní.

Suroviny

zajíc 1 ks
celý, bez hlavy
pepř mletý 1 ČL
hořčice plnotučná 150 g
cibule 3 ks
na kolečka nebo měsíčky
nové koření 3 kulička
jalovec 3 kulička
ghí 125 g
máslo 1
na zjemnění omáčky
vývar zeleninový 200 ml
víno červené 250 ml
suché
brusinky
tymián
lze nahradit rozmarýnem, na ozdobení
Na bramborové krokety
brambory 750 g
mouka pšeničná hrubá 375 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
sůl
Na trojobal
mouka pšeničná hladká
vejce 2 ks
prošlehaná s trochou mléka
sůl
strouhanka
slunečnicový olej
na smažení

1 Zajíce naporcujte na šest dílů. Každý důkladně opepřete, potřete silnější vrstvou plnotučné hořčice a dejte do pekáčku. Zasypte pokrájenou cibulí, přidejte nové koření i jalovec a přelijte přepuštěným máslem. Nechte minimálně dva dny odležet v lednici.

2 Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Během této doby zajíce jednou obraťte.

3 Pekáč – už bez poklice – vložte do trouby předehřáté na 180 °C na další hodinu a půl, nebo dokud není maso zcela měkké. Během pečení ho obracejte a podlévejte.

4 Zatímco se zajíc peče, připravte bramborové krokety. Brambory uvařte ve slupce a nechte zcela vychladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce, žloutek a sůl a vypracujte těsto. Udělejte z něj váleček, odkrajujte kousky a tvarujte placičky velikosti dlaně. Obalte je jako řízky – nejprve v hladké mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.

5 Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple; cibuli ponechte. Do výpeku přilijte víno, za stálého míchání chvíli vařte, pak stáhněte z ohně, zjemněte máslem a podle potřeby dosolte. Na talíře rozdělte maso a krokety a přelévejte omáčkou. Ozdobte snítkou tymiánu nebo rozmarýnu a nezapomeňte dát na stůl brusinky.

Něco navíc:

  • Takzvané přepuštěné máslo získáte, když ho necháte v pánvi zcela rozpustit a pak i několik minut pěnit. Pěnu seberte a máslo přelijte přes jemnou gázu, namočenou ve studené vodě a vyždímanou.
  • Jaké víno použijete, takovou chuť získáte. Doporučujeme co nejkvalitnější, suché a pokud možno těžší červené víno.
  • K Ferdinandovi se hodí také bramborové knedlíky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč