Ferdinand alias zajíc na víně

Ferdinand alias zajíc na víně

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5333 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 483 g
Tuky 290 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo zajíce můžete koupit hovězí maso. Obzvlášť svíčková nakrájená na centimetrové plátky je v této podobě delikatesní.

Suroviny

zajíc 1 ks
celý, bez hlavy
pepř mletý 1 ČL
hořčice plnotučná 150 g
cibule 3 ks
na kolečka nebo měsíčky
nové koření 3 kulička
jalovec 3 kulička
ghí 125 g
máslo 1
na zjemnění omáčky
vývar zeleninový 200 ml
víno červené 250 ml
suché
brusinky
tymián
lze nahradit rozmarýnem, na ozdobení
Na bramborové krokety
brambory 750 g
mouka pšeničná hrubá 375 g
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
sůl
Na trojobal
mouka pšeničná hladká
vejce 2 ks
prošlehaná s trochou mléka
sůl
strouhanka
slunečnicový olej
na smažení

1 Zajíce naporcujte na šest dílů. Každý důkladně opepřete, potřete silnější vrstvou plnotučné hořčice a dejte do pekáčku. Zasypte pokrájenou cibulí, přidejte nové koření i jalovec a přelijte přepuštěným máslem. Nechte minimálně dva dny odležet v lednici.

2 Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Během této doby zajíce jednou obraťte.

3 Pekáč – už bez poklice – vložte do trouby předehřáté na 180 °C na další hodinu a půl, nebo dokud není maso zcela měkké. Během pečení ho obracejte a podlévejte.

4 Zatímco se zajíc peče, připravte bramborové krokety. Brambory uvařte ve slupce a nechte zcela vychladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce, žloutek a sůl a vypracujte těsto. Udělejte z něj váleček, odkrajujte kousky a tvarujte placičky velikosti dlaně. Obalte je jako řízky – nejprve v hladké mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.

5 Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple; cibuli ponechte. Do výpeku přilijte víno, za stálého míchání chvíli vařte, pak stáhněte z ohně, zjemněte máslem a podle potřeby dosolte. Na talíře rozdělte maso a krokety a přelévejte omáčkou. Ozdobte snítkou tymiánu nebo rozmarýnu a nezapomeňte dát na stůl brusinky.

Něco navíc:

  • Takzvané přepuštěné máslo získáte, když ho necháte v pánvi zcela rozpustit a pak i několik minut pěnit. Pěnu seberte a máslo přelijte přes jemnou gázu, namočenou ve studené vodě a vyždímanou.
  • Jaké víno použijete, takovou chuť získáte. Doporučujeme co nejkvalitnější, suché a pokud možno těžší červené víno.
  • K Ferdinandovi se hodí také bramborové knedlíky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit