Gnocchi s omáčkou z plodů moře

Gnocchi s omáčkou z plodů moře

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naučte se italské gnocchi přímo od Itala! Šéfkuchař a majitel restaurace Aromi a La Finestra Riccardo Lucque vám předvede, jak na to. Dokonalé gnocchi si žádají nejrůznější triky a Riccardo s nimi nedělá tajnosti. Když si je dáte se skvělou omáčkou s plody moře, rázem se budete cítit jako na pobřeží někde v Itálii.

Suroviny

NA GNOCCHI

  • 400 g brambor
  • 500 g hrubé mořské soli
  • 150 g hladké mouky + navíc na poprášení
  • 1 vejce
  • jemná mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku

NA OMÁČKU

  • panenský olivový olej
  • 2 šalotky, nakrájené nahrubo
  • 2 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • případně špetka drceného chilli
  • asi 750 g mořských plodů (my jsme použili 4 garnáty císařské –scampi, 4 neloupané velké tygří krevety, 200 g olihní, 200 g mušlí slávek, 200 g mušlí zaděnek a 2 hřebenatky)
  • 1/2 citronu + další k podávání
  • 1 lžíce sekané hladkolisté petrželky + další na ozdobu

1 Celé omyté brambory dejte do pekáčku na cca dvoucentimetrovou vrstvu hrubé soli a zakryjte alobalem. V troubě pečte při 200 °C asi 45 minut doměkka. Pak nechte brambory mírně prochladnout, oloupejte je a ještě teplé prolisujte na vál s nasypanou moukou.

2 Brambory osolte a opepřete, strouhněte do nich muškátový oříšek a rozklepněte vejce. Pak začněte těsto mísit a posléze zpracovávat prsty. Nakonec uhněťte soudržnou kouli. Pracujte rychle.

3 Vedle válu si připravte pomoučněný tác, který se vám vejde do mrazáku.Těsto rozdělte na čtyři díly a na pomoučněné pracovní ploše z nich vyválejte dlouhé válečky silné zhruba 1,5 cm.

4 Ostrým nožem krájejte z válečku asi dva centimetry dlouhé gnocchi a pokládejte je na připravený tác. Než rozkrájíte další váleček, dejte tác s gnocchi do mrazáku – bramborové těsto má totiž tendenci řídnout. Postupně stejným způsobem zpracujte všechno těsto.

5 Riccardo Lucque pochází z italského kraje Marche, kde se gnocchi (čti ňoki) dělají hladké. Můžete je ozvláštnit tak, že je z válečku nakrájíte našikmo. Ve světě jsou známější vroubkované gnocchi – zmáčknete je vidličkou a tahem k sobě převalíte; na nocích tak zůstanou vroubkované otisky.

6 Připravte omáčku z mořských plodů. Až bude hotová, vyjměte gnocchi z mrazáku a vhoďte je do vroucí osolené vody (solí nešetřete – Riccardo říká, že voda má být slaná jako moře). Jakmile gnocchi vyplavou (asi za 30 sekund), vyberte je cedníkem nebo je opatrně přeceďte a ihned smíchejte s omáčkou.


 

JAK PŘIPRAVIT OMÁČKU

Základ z krunýřů, hlav a klepet dodá plodům moře tu pravou intenzivní chuť.

1 ODLOMTE garnátům a krevetám hlavy a sloupněte krunýře. Tento ,odpad‘ opékejte na olivovém oleji spolu se šalotkou tři minuty.

2 PŘIDEJTE RAJČE a po minutě víno. Až se zčásti odpaří, přilejte vývar a vařte 20 minut tak, aby se tekutina zredukovala na dvě třetiny.

3 ZÁKLAD NA OMÁČKU přeceďte; hlavy i krunýře vyhoďte. V pánvi na 3 lžících oleje opečte dožluta česnek, případně přidejte chilli.

4 PŘIDEJTE olihně a pak v minutových odstupech garnáty s krevetami a slávky se zaděnkami. Vlijte omáčku a vhoďte další rajče. Míchejte.

JAK PODÁVAT


1 VAŘTE společně asi minutu; osolte a opepřete. Vmíchejte gnocchi, hřebenatky a lžíci oleje. Proházejte.

2 OMÁČKA po dvou minutách zhoustne. Pak přidejte petrželku a dolaďte citronem. Ihned podávejte.

3 NA TALÍŘE nejdříve dejte gnocchi a na ně navrstvěte plody moře. Posypte nasekanou petrželkou.

4 NAKONEC navrch posaďte hřebenatku a snítku petrželky. Podávejte s půlkami citronu.



TIPY & TRIKY
1 Těsto z pečených brambor není tak rozbředlé jako těsto z vařených. Když zvládnete pracovat rychle s ještě teplými bramborami, je úspěch zaručený. Kdo dává přednost tužším nokům, přidá 50 g mouky, milovníci měkčích 50 g odeberou.

2 Trik s mrazákem (viz krok č. 4 přípravy noků) zajistí, že gnocchi neztratí na kvalitě, zatímco budete krájet další. Když je necháte zmrznout úplně, můžete je uložené v sáčku uchovávat v mrazáku až půl roku.

3 Garnátům a krevetám hlavy snadno odlomíte ručně; klepeta ještě rozdrťte. Krunýř sloupněte, ale na ocásku ho pro efekt ponechte. Hřbet nařízněte a odstraňte černé střívko.

4 Příprava plodů moře Syrové otevřené mušle vyhoďte. Riccardo je ještě upustí z asi 30cm výšky na pracovní plochu – dobrá mušle vydá plný (nikoli dutý) zvuk. Z hřebenatky odloupněte i silný sval, kterým je přichycena k lastuře, a vodorovně ji prořízněte na dva medailonky. Z olihní odkrojte hlavu s chapadly a překrojte ji napůl. Tělo rozdělte na dva díly a šikmo nařežte. Vařte je krátce, aby neztvrdly, a nešetřete olejem.

5 Nákup plodů moře Čerstvé prodává například Makro, Aromi La Bottega, Seafood (viz Adresář); obměňovat je můžete podle nabídky. Mražené seženete běžně v supermarketech.

 

 

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit