0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gnocchi s omáčkou z plodů moře

Gnocchi s omáčkou z plodů moře

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3369 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 491 g
Tuky 59 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naučte se italské gnocchi přímo od Itala! Šéfkuchař a majitel restaurace Aromi a La Finestra Riccardo Lucque vám předvede, jak na to. Dokonalé gnocchi si žádají nejrůznější triky a Riccardo s nimi nedělá tajnosti. Když si je dáte se skvělou omáčkou s plody moře, rázem se budete cítit jako na pobřeží někde v Itálii.

Suroviny

NA GNOCCHI
brambory 400 g
sůl mořská
mouka pšeničná hladká 500 g
vejce 1 ks
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
NA OMÁČKU
olivový olej
šalotka 2 ks
rajče 2 ks
na kostičky
víno bílé 100 ml
vývar zeleninový 200 ml
česnek 2 stroužky
chilli špetka
lze vynechat
plody moře 750 g
citron ½ ks
+ další k podávání
petrželka 1 PL
sekaná hladkolistá + další na ozdobu

Postup

1

Celé omyté brambory dejte do pekáčku na cca dvoucentimetrovou vrstvu hrubé soli a zakryjte alobalem. V troubě pečte při 200 °C asi 45 minut doměkka. Pak nechte brambory mírně prochladnout, oloupejte je a ještě teplé prolisujte na vál s nasypanou moukou.

2

Brambory osolte a opepřete, strouhněte do nich muškátový oříšek a rozklepněte vejce. Pak začněte těsto mísit a posléze zpracovávat prsty. Nakonec uhněťte soudržnou kouli. Pracujte rychle.

3

Vedle válu si připravte pomoučněný tác, který se vám vejde do mrazáku.Těsto rozdělte na čtyři díly a na pomoučněné pracovní ploše z nich vyválejte dlouhé válečky silné zhruba 1,5 cm.

4

Ostrým nožem krájejte z válečku asi dva centimetry dlouhé gnocchi a pokládejte je na připravený tác. Než rozkrájíte další váleček, dejte tác s gnocchi do mrazáku – bramborové těsto má totiž tendenci řídnout. Postupně stejným způsobem zpracujte všechno těsto.

5

Riccardo Lucque pochází z italského kraje Marche, kde se gnocchi (čti ňoki) dělají hladké. Můžete je ozvláštnit tak, že je z válečku nakrájíte našikmo. Ve světě jsou známější vroubkované gnocchi – zmáčknete je vidličkou a tahem k sobě převalíte; na nocích tak zůstanou vroubkované otisky.

6

Připravte omáčku z mořských plodů. Až bude hotová, vyjměte gnocchi z mrazáku a vhoďte je do vroucí osolené vody (solí nešetřete – Riccardo říká, že voda má být slaná jako moře). Jakmile gnocchi vyplavou (asi za 30 sekund), vyberte je cedníkem nebo je opatrně přeceďte a ihned smíchejte s omáčkou.

výroba gnocchi

7

JAK PŘIPRAVIT OMÁČKU

Základ z krunýřů, hlav a klepet dodá plodům moře tu pravou intenzivní chuť.

  • ODLOMTE garnátům a krevetám hlavy a sloupněte krunýře. Tento ,odpad‘ opékejte na olivovém oleji spolu se šalotkou tři minuty
  • PŘIDEJTE RAJČE a po minutě víno. Až se zčásti odpaří, přilejte vývar a vařte 20 minut tak, aby se tekutina zredukovala na dvě třetiny.
  • ZÁKLAD NA OMÁČKU přeceďte; hlavy i krunýře vyhoďte. V pánvi na 3 lžících oleje opečte dožluta česnek, případně přidejte chilli.
  • PŘIDEJTE olihně a pak v minutových odstupech garnáty s krevetami a slávky se zaděnkami. Vlijte omáčku a vhoďte další rajče. Míchejte.

příprava omáčky z plodů moře

8

JAK PODÁVAT

  • VAŘTE společně asi minutu; osolte a opepřete. Vmíchejte gnocchi, hřebenatky a lžíci oleje. Proházejte.
  • OMÁČKA po dvou minutách zhoustne. Pak přidejte petrželku a dolaďte citronem. Ihned podávejte.
  • NA TALÍŘE nejdříve dejte gnocchi a na ně navrstvěte plody moře. Posypte nasekanou petrželkou.
  • NAKONEC navrch posaďte hřebenatku a snítku petrželky. Podávejte s půlkami citronu.

servírování gnocchi s plody moře

TIPY & TRIKY

  • Těsto z pečených brambor není tak rozbředlé jako těsto z vařených. Když zvládnete pracovat rychle s ještě teplými bramborami, je úspěch zaručený. Kdo dává přednost tužším nokům, přidá 50 g mouky, milovníci měkčích 50 g odeberou.
  • Trik s mrazákem (viz krok č. 4 přípravy noků) zajistí, že gnocchi neztratí na kvalitě, zatímco budete krájet další. Když je necháte zmrznout úplně, můžete je uložené v sáčku uchovávat v mrazáku až půl roku.
  • Garnátům a krevetám hlavy snadno odlomíte ručně; klepeta ještě rozdrťte. Krunýř sloupněte, ale na ocásku ho pro efekt ponechte. Hřbet nařízněte a odstraňte černé střívko.
  • Příprava plodů moře Syrové otevřené mušle vyhoďte. Riccardo je ještě upustí z asi 30cm výšky na pracovní plochu – dobrá mušle vydá plný (nikoli dutý) zvuk. Z hřebenatky odloupněte i silný sval, kterým je přichycena k lastuře, a vodorovně ji prořízněte na dva medailonky. Z olihní odkrojte hlavu s chapadly a překrojte ji napůl. Tělo rozdělte na dva díly a šikmo nařežte. Vařte je krátce, aby neztvrdly, a nešetřete olejem.
  • Nákup plodů moře Čerstvé prodává například Makro, Aromi La Bottega, Seafood (viz Adresář); obměňovat je můžete podle nabídky. Mražené seženete běžně v supermarketech.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč