Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gnocchi s omáčkou z plodů moře

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3369 kcal
Bílkoviny 167 g
Sacharidy 491 g
Tuky 59 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naučte se italské gnocchi přímo od Itala! Šéfkuchař a majitel restaurace Aromi a La Finestra Riccardo Lucque vám předvede, jak na to. Dokonalé gnocchi si žádají nejrůznější triky a Riccardo s nimi nedělá tajnosti. Když si je dáte se skvělou omáčkou s plody moře, rázem se budete cítit jako na pobřeží někde v Itálii.

Související recepty

Suroviny

NA GNOCCHI
sůl mořská
vejce 1 ks
pepř
čerstvě mletý
NA OMÁČKU
olivový olej
na kostičky
vývar zeleninový 200 ml
česnek 2 stroužky
chilli špetka
lze vynechat
plody moře 750 g
citron ½ ks
+ další k podávání
petrželka 1 PL
sekaná hladkolistá + další na ozdobu

Postup

1

Celé omyté brambory dejte do pekáčku na cca dvoucentimetrovou vrstvu hrubé soli a zakryjte alobalem. V troubě pečte při 200 °C asi 45 minut doměkka. Pak nechte brambory mírně prochladnout, oloupejte je a ještě teplé prolisujte na vál s nasypanou moukou.

2

Brambory osolte a opepřete, strouhněte do nich muškátový oříšek a rozklepněte vejce. Pak začněte těsto mísit a posléze zpracovávat prsty. Nakonec uhněťte soudržnou kouli. Pracujte rychle.

3

Vedle válu si připravte pomoučněný tác, který se vám vejde do mrazáku.Těsto rozdělte na čtyři díly a na pomoučněné pracovní ploše z nich vyválejte dlouhé válečky silné zhruba 1,5 cm.

4

Ostrým nožem krájejte z válečku asi dva centimetry dlouhé gnocchi a pokládejte je na připravený tác. Než rozkrájíte další váleček, dejte tác s gnocchi do mrazáku – bramborové těsto má totiž tendenci řídnout. Postupně stejným způsobem zpracujte všechno těsto.

5

Riccardo Lucque pochází z italského kraje Marche, kde se gnocchi (čti ňoki) dělají hladké. Můžete je ozvláštnit tak, že je z válečku nakrájíte našikmo. Ve světě jsou známější vroubkované gnocchi – zmáčknete je vidličkou a tahem k sobě převalíte; na nocích tak zůstanou vroubkované otisky.

6

Připravte omáčku z mořských plodů. Až bude hotová, vyjměte gnocchi z mrazáku a vhoďte je do vroucí osolené vody (solí nešetřete – Riccardo říká, že voda má být slaná jako moře). Jakmile gnocchi vyplavou (asi za 30 sekund), vyberte je cedníkem nebo je opatrně přeceďte a ihned smíchejte s omáčkou.

výroba gnocchi

7

JAK PŘIPRAVIT OMÁČKU

Základ z krunýřů, hlav a klepet dodá plodům moře tu pravou intenzivní chuť.

  • ODLOMTE garnátům a krevetám hlavy a sloupněte krunýře. Tento ,odpad‘ opékejte na olivovém oleji spolu se šalotkou tři minuty
  • PŘIDEJTE RAJČE a po minutě víno. Až se zčásti odpaří, přilejte vývar a vařte 20 minut tak, aby se tekutina zredukovala na dvě třetiny.
  • ZÁKLAD NA OMÁČKU přeceďte; hlavy i krunýře vyhoďte. V pánvi na 3 lžících oleje opečte dožluta česnek, případně přidejte chilli.
  • PŘIDEJTE olihně a pak v minutových odstupech garnáty s krevetami a slávky se zaděnkami. Vlijte omáčku a vhoďte další rajče. Míchejte.

příprava omáčky z plodů moře

8

JAK PODÁVAT

  • VAŘTE společně asi minutu; osolte a opepřete. Vmíchejte gnocchi, hřebenatky a lžíci oleje. Proházejte.
  • OMÁČKA po dvou minutách zhoustne. Pak přidejte petrželku a dolaďte citronem. Ihned podávejte.
  • NA TALÍŘE nejdříve dejte gnocchi a na ně navrstvěte plody moře. Posypte nasekanou petrželkou.
  • NAKONEC navrch posaďte hřebenatku a snítku petrželky. Podávejte s půlkami citronu.

servírování gnocchi s plody moře

TIPY & TRIKY

  • Těsto z pečených brambor není tak rozbředlé jako těsto z vařených. Když zvládnete pracovat rychle s ještě teplými bramborami, je úspěch zaručený. Kdo dává přednost tužším nokům, přidá 50 g mouky, milovníci měkčích 50 g odeberou.
  • Trik s mrazákem (viz krok č. 4 přípravy noků) zajistí, že gnocchi neztratí na kvalitě, zatímco budete krájet další. Když je necháte zmrznout úplně, můžete je uložené v sáčku uchovávat v mrazáku až půl roku.
  • Garnátům a krevetám hlavy snadno odlomíte ručně; klepeta ještě rozdrťte. Krunýř sloupněte, ale na ocásku ho pro efekt ponechte. Hřbet nařízněte a odstraňte černé střívko.
  • Příprava plodů moře Syrové otevřené mušle vyhoďte. Riccardo je ještě upustí z asi 30cm výšky na pracovní plochu – dobrá mušle vydá plný (nikoli dutý) zvuk. Z hřebenatky odloupněte i silný sval, kterým je přichycena k lastuře, a vodorovně ji prořízněte na dva medailonky. Z olihní odkrojte hlavu s chapadly a překrojte ji napůl. Tělo rozdělte na dva díly a šikmo nařežte. Vařte je krátce, aby neztvrdly, a nešetřete olejem.
  • Nákup plodů moře Čerstvé prodává například Makro, Aromi La Bottega, Seafood (viz Adresář); obměňovat je můžete podle nabídky. Mražené seženete běžně v supermarketech.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...