Rychlá karamelizovaná brokolice

Rychlá karamelizovaná brokolice

4.4 / 5. Počet hodnocení: 11
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 663 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 10 g
Tuky 63 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuchyň sice milujeme, léto si však nejraději užíváme v parku na pikniku. Máte to podobně? Inspirujte se tedy jednoduchým, rychlým receptem na lahodnou pečenou brokolici, která důstojně splňuje pravidla lehkého letního oběda či večeře.

Suroviny

brokolice 1 ks
česnek 2 stroužky
nakrájený na plátky
olivový olej bazalkový 4 PL
sůl
pepř
nastrouhaná kůra z poloviny citronu
citronová štáva 1.5 PL
parmazán 2 PL
nastrouhaný

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C.

2

Omytou brokolici si na plechu rozdělte na jednotlivé růžičky, pokapejte dvěma lžícemi extra panenského olivového oleje, přidejte nakrájený česnek a podle chuti osolte a opepřete. Rukama zamíchejte a rozprostřete rovnoměrně do jedné vrstvy.

3

Pečte 20 až 25 minut, dokud růžičky na koncích nezezlátnou. Brokolice by měla zůstat jemně křupavá, krásně karamelizovaná, nikoli rozvařená a změklá.

4

Zlatavou brokolici vytáhněte z trouby a zakápněte citronovou šťávu a zbylými dvěma lžícemi olivového oleje. Na závěr ještě jednou promíchejte, aby se chutě dokonale spojily.

Servírujte s nastrouhanou citronovou kůrou a nastrouhaným parmazánem.

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit