Suroviny
houby
500
g
nadrobno pokrájené
sůl
pepř
máslo
1
PL
olej
1
PL
šalotka
2
ks
jemné usekaná
Na bešamel
mouka
mléko
300
ml
plnotučné
vývar hovězí
200
ml
zakysaná smetana
1
kelímek
tučná
vinný ocet bílý
lze nahradit pečivem
Postup
1
Na másle a oleji zpěníme šalotku a několik minut dusíme.
2
Přidáme houby, na vysokém plameni zhruba pět minut opékáme, potom snížíme teplotu, zakryjeme a dusíme 30 min.
3
Mezitím připravíme světlou jíšku, zalijeme horkým mlékem, rozmícháme dohladka, přidáme hovězí vývar a za častého míchání provařujeme 20 min.
4
Když už jsou houby hotové, odebereme stranou trochu bešamelu, v něm rozmícháme kysanou smetanu, vrátíme zpět a spojíme s houbamu.
5
Provařujeme společně aspoň 15 minut.
6
Dochutíme vinným octem, dosolíme a opepříme.
7
Podáváme s bramborovým (nebo i houskovým) knedlíkem, nebo s pečivem.
Foto: Pixabay.com