Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1502 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 84 g
Tuky 107 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud můžete, užijte si podzimní plody přímo na zahradě. Sesbírané ořechy uložte do košíků nebo bedýnek, kaštany vyloupejte a čerstvě upečené buchty snězte na zápraží nebo pod stromem. I to je totiž cesta, jak si podzim oblíbit…

Suroviny

máslo 2 PL
jarní cibulka 1 svazek
najemno nakrájená
česnek 3 stroužky
na plátky
houby 250 g
lesní, čerstvé, pokrájené
sůl
kmín 1 ČL
petrželka 1 PL
nasekaná
2 kostky
lučina
listové těsto 2
rozválené
vejce 2 ks
na potření, prošlehaná
sezamová semínka
na posypání
pepř

Máslo rozpusťte v pánvičce, pak na něm osmahněte cibulku i česnek. Po chvíli přihoďte houby a duste, dokud nezměknou; hodně osolte, opepřete, přidejte kmín a promíchejte. Směs dejte okapat na cedník a počkejte, až úplně zchladne. Pak vmíchejte petrželku i lučinu a ochuťte. Listové těsto rozviňte na lehce pomoučněném vále nebo pracovním stole a nakrájejte z něj obdélníky o velikosti zhruba 7×4 centimetry. Každý naplňte houbovou směsí a přehněte po delší straně. Rukou zmáčkněte konce, aby se pirožky nerozlepovaly, propíchejte vidličkou, potřete vajíčkem a posypte sezamem. Dejte péct do trouby předehřáté na 180°C dozlatova.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit