Kuřecí řízek se šalvějí a podmáslovými špeclemi

Kuřecí řízek se šalvějí a podmáslovými špeclemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí řízek se šalvějí a podmáslovými špeclemi

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4289 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 330 g
Tuky 242 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Můžete samozřejmě použít i hotové koupené špecle, ale bonus těch našich je podmáslí, které dokonale ladí s podmáslovým obalem řízku.

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
opatrně vykoštěná a bez kůže
česnek 2 stroužky
drcené
paprika uzená 1 ČL
mletá
černucha (semínka) 2 ČL
tzv. černý kmín, mletý (lze vynechat)
víno bílé 60 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká
na obalení
vejce 2 ks
podmáslí 125 ml
strouhanka panko 150 g
rostlinný olej
na smažení
máslo 120 g
nakrájené + 1 lžíce navíc na špecle
šalvěj 1 hrst
citron 1 ks
klínky k podávání
Na podmáslové špecle
mouka pšeničná hladká 245 g
vejce 3 ks
podmáslí 100 ml
sůl 1 ČL

1 Pláty masa rozklepejte paličkou na stejnoměrnou tloušťku. Česnek, uzenou papriku a černuchu, chcete-li, smíchejte v misce s plochým dnem. Přilijte víno, osolte a opepřete a ve vzniklé marinádě marinujte maso minimálně 15 minut.

2 Mezitím na špecle umíchejte všechny ingredience v těsto a protlačte ho po dávkách sítem na halušky do vroucí osolené vody, promíchejte a vařte, dokud nevyplavou, bude to trvat asi 1 minutu. Potom je slijte, promíchejte s 1 lžící másla, aby se neslepily. Odložte zatím stranou.

3 Do misky nasypte hladkou mouku. Vejce a podmáslí prošlehejte v další misce a do třetí misky dejte strouhanku. Kuřecí řízky obalujte v mouce, potom namáčejte do vajec s podmáslím a obraťte ve strouhance, obal na maso jemně, ale důkladně přitlačte hřbetem prstů. Obalené řízky smažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje 3–4 minuty z každé strany dozlatova a pak nechte okapat na papírové utěrce.

4 Velkou pánev rozehřejte, vhoďte na ni 120 g nakrájeného másla a nechte zpěnit. Pak přisypte šalvěj, opečte ji a nakonec vmíchejte uvařené špecle a nechte je prohřát. Podávejte s řízkem, doplňte lístky opečené šalvěje a klínky citronu na pokapání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit