0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrnkový knedlík z kukuřičné mouky

Hrnkový knedlík z kukuřičné mouky

3.9/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1155 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 201 g
Tuky 20 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tento, ale i jiné netradiční varianty knedlíku najdete v Hravé kuchařce Ilony Chovancové.

Suroviny

máslo
na vymazání hrnků
vejce 1 ks
bílky a žloutky zvlášť
mouka pšeničná polohrubá 125 g
lze nahradit polentou
mléko 250 ml
sůl

Postup

1

Tři středně velké hrnky vymažte máslem. Z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.

2

Do větší mísy dejte oba druhy mouky, trochu soli, mléko a žloutek, smíchejte dohromady a zlehka vmíchejte sníh z bílku. Touto směsí naplňte do 3/4 připravené hrnky a vložte je do velkého hrnce s trochou vařící vody (měla by dosahovat jen do třetiny až poloviny výšky hrnků) a pod pokličkou je vařte asi 20 minut.

3

Špejlí zkontrolujte, zda je knedlík hotový (špejle musí zůstat po vytažení suchá). Knedlíky tenkým nožem opatrně uvolněte od stěn, vyklopte je a nakrájejte na plátky.

NÁZOR KUCHAŘKY

„Abych pravdu řekla, před jakýmkoli knedlíkem bych dala přednost bramborovodýňovým nokům,“ napsala nám Ilona Chovancová. V současné době žije ve Francii, kde jí vyšlo několik kuchařských knih, naposled to byla kuchařka, která se právě bramborovými noky zabývá.

RYCHLÁ VEČEŘE

Knedlík s pestem: Tento kukuřičný knedlík se skvěle hodí k přípravě bleskové večeře à la knedlíky s vajíčkem. Knedlík nakrájejte na větší kostky, osmahněte ho na olivovém oleji a na závěr přidejte 1–2 lžíce libovolného pesta. Můžete přidat i kousek slaniny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč