Hrnkový knedlík z kukuřičné mouky

Hrnkový knedlík z kukuřičné mouky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1155 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 201 g
Tuky 20 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Recept na tento, ale i jiné netradiční varianty knedlíku najdete v Hravé kuchařce Ilony Chovancové.

Suroviny

máslo
na vymazání hrnků
vejce 1 ks
bílky a žloutky zvlášť
mouka pšeničná polohrubá 125 g
mouka kukuřičná 125 g
lze nahradit polentou
mléko 250 ml
sůl
1 Tři středně velké hrnky vymažte máslem. Z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.

2 Do větší mísy dejte oba druhy mouky, trochu soli, mléko a žloutek, smíchejte dohromady a zlehka vmíchejte sníh z bílku. Touto směsí naplňte do 3/4 připravené hrnky a vložte je do velkého hrnce s trochou vařící vody (měla by dosahovat jen do třetiny až poloviny výšky hrnků) a pod pokličkou je vařte asi 20 minut.

3 Špejlí zkontrolujte, zda je knedlík hotový (špejle musí zůstat po vytažení suchá). Knedlíky tenkým nožem opatrně uvolněte od stěn, vyklopte je a nakrájejte na plátky.

NÁZOR KUCHAŘKY

„Abych pravdu řekla, před jakýmkoli knedlíkem bych dala přednost bramborovodýňovým nokům,“ napsala nám Ilona Chovancová. V současné době žije ve Francii, kde jí vyšlo několik kuchařských knih, naposled to byla kuchařka, která se právě bramborovými noky zabývá.

RYCHLÁ VEČEŘE

Knedlík s pestem: Tento kukuřičný knedlík se skvěle hodí k přípravě bleskové večeře à la knedlíky s vajíčkem. Knedlík nakrájejte na větší kostky, osmahněte ho na olivovém oleji a na závěr přidejte 1–2 lžíce libovolného pesta. Můžete přidat i kousek slaniny.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit