0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrnkový knedlík z kukuřičné mouky

Hrnkový knedlík z kukuřičné mouky

3.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1155 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 201 g
Tuky 20 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na tento, ale i jiné netradiční varianty knedlíku najdete v Hravé kuchařce Ilony Chovancové.

Suroviny

máslo
na vymazání hrnků
vejce 1 ks
bílky a žloutky zvlášť
mouka pšeničná polohrubá 125 g
mouka kukuřičná 125 g
lze nahradit polentou
mléko 250 ml
sůl

1 Tři středně velké hrnky vymažte máslem. Z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.

2 Do větší mísy dejte oba druhy mouky, trochu soli, mléko a žloutek, smíchejte dohromady a zlehka vmíchejte sníh z bílku. Touto směsí naplňte do 3/4 připravené hrnky a vložte je do velkého hrnce s trochou vařící vody (měla by dosahovat jen do třetiny až poloviny výšky hrnků) a pod pokličkou je vařte asi 20 minut.

3 Špejlí zkontrolujte, zda je knedlík hotový (špejle musí zůstat po vytažení suchá). Knedlíky tenkým nožem opatrně uvolněte od stěn, vyklopte je a nakrájejte na plátky.

NÁZOR KUCHAŘKY

„Abych pravdu řekla, před jakýmkoli knedlíkem bych dala přednost bramborovodýňovým nokům,“ napsala nám Ilona Chovancová. V současné době žije ve Francii, kde jí vyšlo několik kuchařských knih, naposled to byla kuchařka, která se právě bramborovými noky zabývá.

RYCHLÁ VEČEŘE

Knedlík s pestem: Tento kukuřičný knedlík se skvěle hodí k přípravě bleskové večeře à la knedlíky s vajíčkem. Knedlík nakrájejte na větší kostky, osmahněte ho na olivovém oleji a na závěr přidejte 1–2 lžíce libovolného pesta. Můžete přidat i kousek slaniny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit