Špaldový nákyp se špenátem a kozím sýrem

Špaldový nákyp se špenátem a kozím sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2054 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 123 g
Tuky 123 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neprošlechtěná prababička dnešní pšenice je úžasná nejen tím, jak chutná a voní, ale také příznivým vlivem na naše zdraví. Vychutnejte si ji!

Suroviny

špalda 300 g
špaldové kernotto resp. velké špaldové kroupy
vlašské ořechy 2 hrsti
velké hrsti, nebo pínióvá jadérka
špenát 450 g
mražený bio nebo čerstvý listový špenát
olivový olej 3 PL
bio
cibule 2 ks
nakrájená najemno
sůl mořská
kozí sýr 300 g
bio, tvrdý, lze nahradit žervé nebo pomazánkovým kozím sýrem
máslo
nebo olej na vymazání formy
muškátový oříšek
pepř bílý
sůl mořská
na dochucení
česnek 4 stroužky

1 Kernotto vyperte a vsypte do hrnce se silnějším dnem. Zalijte jedenapůlnásobkem vody; když špaldu předem orestujete na oleji, bude ještě chutnější. Osolte, přikryjte poklicí a vařte na co nejmírnějším ohni asi půl hodiny, až se voda vyvaří a zrnka změknou. Nemíchejte.

 

2 Orestujte ořechy a připravte si špenát: čerstvý očistěte a nakrájejte, z rozmraženého vymačkejte vodu. Cibuli orestujte na oleji. Přimíchejte špenát, sůl, muškátový oříšek, pepř a všechno společně restujte.

 

3 Přihoďte nastrouhaný nebo rozmačkaný kozí sýr, prolisovaný česnek, kernotto a ořechy. Promíchejte a dochuťte.

 

4 Všechno přesuňte do vymazané zapékací misky a dvacet až třicet minut zapékejte pod grilem. Máte-li tvrdší kozí sýr, posypte jím hotový nákyp.

Báječná kombInace  Mrkev nastrouhejte najemno, smíchejte s citronovou šťávou a trochou medu. Nákyp servírujte se salátem; všechno hojně posypte opraženými ořechy, případně jedlými kvítky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/7

Komentáře

Anonym

Recept mohu všem plně doručit! je lahodné a vynikající chuti a jeho příprava je velmi snadná!

Jitka Bacíková

Je opravdu vynikající (i když trochu jsem ošidila bio ingredience), použila jsem domácí mangold a teď se chastám vyzkoušet záměnu kozího sýry za bryndzu, tak uvidíme :-) PS. Strávníků sy myslím uspokojí i 6 - je hodně sytý

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit