Ovesné palačinky s javorovým želé & ořechovou zmrzlinou

Ovesné palačinky s javorovým želé & ořechovou zmrzlinou

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do hodiny Snadné Na cca 20 palačinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8447 kcal
Bílkoviny 240 g
Sacharidy 940 g
Tuky 408 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle palačinky Zdeňka Lahovského, šefcukráře hotelu Mandarin Oriental, jsou dezert všech dezertů! Javorové želé? Řekněte, není to naprosto geniální nápad?

Související recepty

Suroviny

mléko 1 l
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná hrubá 200 g
vejce 5 ks
moučkový cukr 50 g
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozříznutý, dřeň vyškrábnutá
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
ovesné vločky 120 g
olej
na opékání
Na želé
javorový sirup 150 ml
želé dortové 3 g
Na zmrzlinu
mléko 500 ml
smetana ke šlehání 500 ml
med 150 g
javorový sirup 250 g
žloutek 240 g
vlašské ořechy 100 g
nasucho opražených, zbavených slupky a nahrubo nasekaných
Na dokončení
javorový sirup
5
jádra vlašských ořechů

1 Do mísy nalijte mléko, přidejte oba druhy mouky, vejce a moučkový cukr a všechno vyšlehejte na hladké těsto. Vanilkovou dřeň s citronovou kůrou přidejte k těstu a znovu prošlehejte. Nechte odpočinout.

2 Rozpálenou pánev vždy vytřete papírovým ubrouskem namočeným v oleji, rozlijte do ní krouživým pohybem těsto dotenka, posypte je ovesnými vločkami a opečte.

3 Na želé vlijte javorový sirup a 150ml vody do hrnce, přisypte agar a nechte ho zhruba 15 minut bobtnat. Potom přiveďte k varu a za stálého míchání zvolna vařte asi 5 minut. Vlijte do nádoby (ideální je hranatá plastová miska) a nechte želé ztuhnout.

4 Na zmrzlinu dejte do hrnce mléko, smetanu, med a javorový sirup a přiveďte těsně pod bod varu. Žloutky dejte do mísy a pomalu k nim za stálého šlehání přilijte asi 1–2 naběračky teplé mléčné směsi. Rozšlehané žloutky pak pomalu za stálého šlehání vlijte do hrnce s horkým mlékem a ještě zhruba 3 minuty za stálého míchání udržujte pod bodem varu. Směs nechte zcela vychladnout, potom vlijte do zmrzlinovače, umíchejte zmrzlinu, vmíchejte ořechy a dejte zmrzlinu do mrazáku zmrznout. 

5 Palačinky rozložte na talíře, doplňte je zmrzlinou a plátky želé (viz foto dole), posypte ořechy a podávejte. 

JAK NA TO

1 Těsto rozlijte do rozpálené pánve, navrch nasypte zarovnanou lžíci vloček. Když bude palačinka zespodu hotová, obraťte ji a opečte z druhé strany.

Palačinky přehněte na polovinu a potom ještě jednou tak, aby spodní část vykukovala. Dvě dejte na talíř a přelijte javorovým sirupem.

3 Jakmile javorové želé dokonale ztuhne, vyloupněte ho z formy a nakrouhejte pomocí škrabky na delší úzké pruhy.

4 Pruhy želé rozložte na palačinky. Nakonec všechno posypte ořechy a doprostřed dejte kopeček zmrzliny. 

Jak na dokonalé palačinky

Jak na dokonalé palačinky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit