0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovesné palačinky s javorovým želé & ořechovou zmrzlinou

Ovesné palačinky s javorovým želé & ořechovou zmrzlinou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Ovesné palačinky s javorovým želé & ořechovou zmrzlinou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné Na cca 20 palačinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8965 kcal
Bílkoviny 252 g
Sacharidy 954 g
Tuky 455 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle palačinky Zdeňka Lahovského, šefcukráře hotelu Mandarin Oriental, jsou dezert všech dezertů! Javorové želé? Řekněte, není to naprosto geniální nápad?

Suroviny

mléko 1 l
mouka pšeničná hladká 200 g
mouka pšeničná hrubá 200 g
vejce 5 ks
moučkový cukr 50 g
vanilkový lusk 1 ks
citronová kůra
z 1 citronu
ovesné vločky 120 g
olej
na opékání
Na želé
javorový sirup 150 ml
želé dortové 3 g
Na zmrzlinu
mléko 500 ml
smetana ke šlehání 500 ml
med 150 g
javorový sirup 250 g
žloutek 240 g
vlašské ořechy 100 g
nasucho opražené nasekané
Na dokončení
javorový sirup
vlašské ořechy 5 PL

Postup

1

Do mísy nalijte mléko, přidejte oba druhy mouky, vejce a moučkový cukr a všechno vyšlehejte na hladké těsto. Vanilkovou dřeň s citronovou kůrou přidejte k těstu a znovu prošlehejte. Nechte odpočinout.

2

Rozpálenou pánev vždy vytřete papírovým ubrouskem namočeným v oleji, rozlijte do ní krouživým pohybem těsto dotenka, posypte je ovesnými vločkami a opečte.

3

Na želé vlijte javorový sirup a 150ml vody do hrnce, přisypte agar a nechte ho zhruba 15 minut bobtnat. Potom přiveďte k varu a za stálého míchání zvolna vařte asi 5 minut. Vlijte do nádoby (ideální je hranatá plastová miska) a nechte želé ztuhnout.

4

Na zmrzlinu dejte do hrnce mléko, smetanu, med a javorový sirup a přiveďte těsně pod bod varu. Žloutky dejte do mísy a pomalu k nim za stálého šlehání přilijte asi 1–2 naběračky teplé mléčné směsi. Rozšlehané žloutky pak pomalu za stálého šlehání vlijte do hrnce s horkým mlékem a ještě zhruba 3 minuty za stálého míchání udržujte pod bodem varu. Směs nechte zcela vychladnout, potom vlijte do zmrzlinovače, umíchejte zmrzlinu, vmíchejte ořechy a dejte zmrzlinu do mrazáku zmrznout.

5

Palačinky rozložte na talíře, doplňte je zmrzlinou a plátky želé (viz foto dole), posypte ořechy a podávejte. 

6

JAK NA TO

  • Těsto rozlijte do rozpálené pánve, navrch nasypte zarovnanou lžíci vloček. Když bude palačinka zespodu hotová, obraťte ji a opečte z druhé strany
  • Palačinky přehněte na polovinu a potom ještě jednou tak, aby spodní část vykukovala. Dvě dejte na talíř a přelijte javorovým sirupem.

pečení palačinek

7
  • Jakmile javorové želé dokonale ztuhne, vyloupněte ho z formy a nakrouhejte pomocí škrabky na delší úzké pruhy.
  • Pruhy želé rozložte na palačinky. Nakonec všechno posypte ořechy a doprostřed dejte kopeček zmrzliny. 

servírování palačinek

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit