Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco
Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Jarní sladké cibulky s kouřovou omáčkou romesco

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1564 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 109 g
Tuky 107 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Můžete sáhnout jak po buclatější jarní cibulce, tak po mladé lahůdkové cibulce, jaká je k dostání třeba na farmářských trzích. Podle velikosti cibulek uzpůsobte dobu strávenou na žáru – tenké cibulky se rychle pálí.

Suroviny

jarní cibulka 12 ks
silné jarní cibulky nebo lahůdkové cibulky, zelená nať částečně odříznutá
olivový olej
na potírání
sůl
Na omáčku romesco
zbavená semen a podélně rozkrojená
oválné soudkové, rozpůlené
česnek 4 stroužky
neloupané
bez kůrky
sherry ocet 1 PL
paprika mletá uzená 1 ČL
nejlépe 1/2 lžičky sladké + 1/2 lžičky pálivé
naložené papričky piquillo, okapané (k dostání v prodejnách středomořských specialit)
olivový olej panenský 5 PL

Postup

1

Rozpalte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu. Položte na žár papriky, rajče a česnek (pokud máte obavy, že stroužky propadnou mřížkou, zabalte je do alobalu a grilujte o pár minut déle), dokud na zelenině nenaskáčou puchýřky a dužina nezměkne – trvá to 8 minut. Nechte pár minut vychladnout, pak stáhněte slupku z paprik a rajčete, česnek vymáčkněte ze slupky a vše nasekejte nahrubo. 

2

Mandle a ořechy nasypte v jedné vrstvě na plát alobalu a založte na něm vyšší okraje. Položte alobal na gril a opražte ořechy s mandlemi asi 2–4 minuty dozlatova. Na grilu opečte i chleba a natrhejte ho na sousta. 

3

Nasekané papriky, česnek a rajče vložte do mixéru nebo sekáčku. Přidejte opražené ořechy a mandle, chléb, ocet, oba druhy mleté papriky a papričky piquillo. Rozmixujte nahrubo. Vlijte 5 lžic olivového oleje a mixujte dohladka. Přendejte do misky. 

4

Cibulky potřete olejem a grilujte 20–30 minut, aby změkly. Na grilu zčernají, ale je to v pořádku, jen tak budou uvnitř hotové. Ogrilované cibulky zabalte pevně do alobalu a nechte 15 minut odpočinout – pomocí páry se uvnitř ‚dodusí‘ doměkka. 

5

Před podáváním odstraňte nejspálenější vrstvu, osolte a jezte s omáčkou romesco. 

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...