Recepty s čerstvou kurkumou
Kurkuma dostala své pojmenování po své hlavní složce – kurkumínu. Nejčastěji se používá ve formě žlutého práškového koření, které jídlo nejen ochutí i výrazně obarví. I u nás lze sehnat i čerstvý kořen kurkumy a přidat ho nastrouhaný do salátu, polévky, omáčky, či připravit z něj pikantní čaj, podobně jako ze zázvoru. Kurkuma působí protizánětlivě a antioxidačně a je prospěšná při zažívacích problémech. Kromě toho snižuje také krevní tlak a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu.
...
- V Indonésii a Indii, v domovině kurkumy, se kořeny rostliny z rodu kurkuma se běžně používají k léčení trávicí soustavy – k regulaci vylučování žluči a její tvorbě, zlepšování činnosti jater či posílení žaludku.
- Indonéské lidové léčitelství ji využívá také při léčbě různých zánětlivých procesů, například při artritidě.
Celý popis