0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kaprovka z Thiru
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3501 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 426 g
Tuky 162 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení kapřího filetu a koprové omáčky potřebuje odvahu, ale kdo ochutná, dá nám za pravdu, že je to dohromady božské!  „Název kaprovka vznikl jako legrace u piva. Mně se ale zalíbil, protože dává smysl: smetana, kopr a ryba. Tak jsem ho převedla na talíř, “ řekla nám o vzniku receptu Anna Vejvodová z táborského Thiru.

Suroviny

kapr 1 ks
skelet
bobkový list 2 ks
nové koření 4 kuličky
pepř celý 5 kuliček
kopr 1 svazek
čerstvý
brambory nové 12 ks
drobné nebo zámecké brambory (grenaille), vydrhnuté
máslo 5 PL
sůl
rostlinný olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
brambory 1 ks
velká, oloupaná a na kostky
ocet 60 ml
smetana ke šlehání 1 kelímek
33%
krupicový cukr 2 ČL
nebo podle chuti
kapr 1 filet
prořezaný, s kůží, o váze cca 600 g

Postup

1

Troubu rozehřejte na 200°C. Do hrnce vložte kapří skelet a zalijte jej 500 ml studené vody. Přidejte koření, stonky kopru (lístky ponechte zatím stranou) a pomalu přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat odkryté asi 40 minut. Hotový vývar sceďte a kosti a koření vyhoďte.

2

Nové či zámecké brambory vsypte po pekáčku a poklaďte kousky másla (celkově cca 2 lžícemi), osolte a vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut nebo déle podle velikosti brambor. Hotové brambory jsou na povrchu zlatavé a křupavé a uvnitř měkké.

3

Zatímco se brambory pečou, připravte základ na omáčku. Na lžíci másla a trošce oleje zpěňte cibuli, pak přihoďte kostky z velké brambory a cca 2 minuty opékejte. Zalijte kapřím vývarem a nechte vařit do změknutí brambor. Pak omáčku rozmixujte a protřete přes jemné síto.

4

Do rendlíčku vlijte ocet a svařte jej na polovinu objemu – pozor na výpary, jsou dráždivé. Do omáčky vlijte smetanu, svařený ocet, cukr a trochu soli. Přiveďte k jemnému varu a 1 minutu provařte. Podle chuti dolaďte cukrem a solí.

5

Nakonec opečte kapří filety. Filet rozdělte na 4 porce a osolte. V nepřilnavé velké pánvi rozpalte olej a kůží dolů opatrně vložte kapra. Opékejte zprudka cca 1 minutu, pak do pánve přidejte zbylé 2 lžíce másla a opékejte ještě 2 minuty, aby byla kůže vypečená dokřupava. Pak stáhněte pánev z ohně, filety obraťte a nechte chvilku v teple pánve dojít.

6

Servírujte: na talíř nandejte pečené brambory a jemně je rozmáčkněte. Přidejte kousky ryby a zalijte omáčkou. Posypte nasekanými lístky kopru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč