Spojení kapřího filetu a koprové omáčky potřebuje odvahu, ale kdo ochutná, dá nám za pravdu, že je to dohromady božské! „Název kaprovka vznikl jako legrace u piva. Mně se ale zalíbil, protože dává smysl: smetana, kopr a ryba. Tak jsem ho převedla na talíř, “ řekla nám o vzniku receptu Anna Vejvodová z táborského Thiru.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 200°C. Do hrnce vložte kapří skelet a zalijte jej 500 ml studené vody. Přidejte koření, stonky kopru (lístky ponechte zatím stranou) a pomalu přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat odkryté asi 40 minut. Hotový vývar sceďte a kosti a koření vyhoďte.
Nové či zámecké brambory vsypte po pekáčku a poklaďte kousky másla (celkově cca 2 lžícemi), osolte a vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut nebo déle podle velikosti brambor. Hotové brambory jsou na povrchu zlatavé a křupavé a uvnitř měkké.
Zatímco se brambory pečou, připravte základ na omáčku. Na lžíci másla a trošce oleje zpěňte cibuli, pak přihoďte kostky z velké brambory a cca 2 minuty opékejte. Zalijte kapřím vývarem a nechte vařit do změknutí brambor. Pak omáčku rozmixujte a protřete přes jemné síto.
Do rendlíčku vlijte ocet a svařte jej na polovinu objemu – pozor na výpary, jsou dráždivé. Do omáčky vlijte smetanu, svařený ocet, cukr a trochu soli. Přiveďte k jemnému varu a 1 minutu provařte. Podle chuti dolaďte cukrem a solí.
Nakonec opečte kapří filety. Filet rozdělte na 4 porce a osolte. V nepřilnavé velké pánvi rozpalte olej a kůží dolů opatrně vložte kapra. Opékejte zprudka cca 1 minutu, pak do pánve přidejte zbylé 2 lžíce másla a opékejte ještě 2 minuty, aby byla kůže vypečená dokřupava. Pak stáhněte pánev z ohně, filety obraťte a nechte chvilku v teple pánve dojít.
Servírujte: na talíř nandejte pečené brambory a jemně je rozmáčkněte. Přidejte kousky ryby a zalijte omáčkou. Posypte nasekanými lístky kopru.