Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s klikvovou náplní

Koláč, po kterém by roztála i samotná Ledová královna! Vypadá jako překrásná vánoční dekorace, báječně chutná, a navíc přinese i dávku zdraví do vašeho zimního jídelníčku.

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení těsta
PT40M
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    • 220 g másla, ztuhlého a na kostičky
    • 300 g hladké mouky
    • 100 g třtinového cukru
    • 1 vejce + 1 vejce, prošlehané, na potření
    • mléko na rozředění podle potřeby
    • moučkový cukr na poprášení

    NA NÁPLŇ

    • 90 ml suchého červeného nebo červeného portského vína
    • 115 g třtinového cukru
    • 450 g klikvy velkoplodé
    • 1,5 lžičky mleté skořice
    • 1,5 lžičky sušeného zázvoru
    • 3/4 lžičky mletého hřebíčku
    • 3/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
    • 150 g zlatých rozinek
    • 120 g sušených brusinek (klikvy)
    • 3 malé mandarinky, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
    • 90 ml višňové nebo třešňové pálenky 
    • 1/2–3/4 lžičky vanilkového extraktu 
    • 3 lžíce medu

Příprava jídla

Máslo, mouku, cukr a vejce dejte do robotu s noži a pomocí pulzů propracovávejte, dokud těsto nezačne hrudkovatět. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto pak vyklopte na vál posypaný moukou a vytvarujte z něj silnější váleček. Odkrojte z něj třetinu a obě části zabalte do potravinářské fólie. Dejte alespoň na 30 minut chladit do lednice.

2 Na náplň dejte do hrnce víno a cukr a na mírném ohni ohřívejte, až se cukr rozpustí. Potom přisypte klikvy (část můžete odložit na ozdobu) a přiveďte k varu. Přidejte koření, rozinky, sušené brusinky a kůru i šťávu z mandarinek. Vařte asi 30 minut, větší kusy klikvy trochu pomačkejte vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Pak odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout. Vmíchejte pálenku, vanilkový extrakt a med. Nechte zcela vychladnout. Troubu předehřejte na 180°C.

3 Větší část těsta rozválejte a vyložte jím formu o průměru cca 24 cm, dno propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut chladit do chladničky. Z ostatního těsta vykrájejte sněhové vločky či hvězdičky několika různých velikostí. Dejte je na 10 minut do mrazáku. Připravený korpus zatižte suchými fazolemi na pečicím papíru a pečte 10 minut, až lehce zpevní okraj. Pak potřete vejcem a pečte 20–30 minut dokřupava a dozlatova. Hvězdičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete prošlehaným vejcem. Upečte tak akorát dozlatova, trvá to asi 8–10 minut. Obojí nechte vychladnout.

4 Korpus vyjměte z formy, nebo ho v ní ponechte, naplňte připravenou směsí, posypte syrovými klikvami, ozdobte hvězdičkami a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Klikva velkoplodá (možná ji znáte jako americké brusinky) je příbuzná našich menších brusinek, obsahuje velké množství vitaminu C a stejně jako brusinky i ona působí preventivně proti rozličným zánětům. Od prosince do ledna bývá k dostání čerstvá, do koláče však můžete použít i mraženou (prodává např. Iceland).

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář