Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s klikvovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5581 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 737 g
Tuky 214 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč, po kterém by roztála i samotná Ledová královna! Vypadá jako překrásná vánoční dekorace, báječně chutná, a navíc přinese i dávku zdraví do vašeho zimního jídelníčku.

Suroviny

máslo 220 g
ztuhlé, na kostičky
třtinový cukr 100 g
vejce 2 ks
1 vejce do těsta + 1 vejce, prošlehané, na potření
na rozředění, dle potřeby
na poprášení
Na náplň
suché, lze nahradit červeným portským vínem
třtinový cukr 115 g
klikva velkoplodá
skořice 1,5 ČL
mletá
zázvor (mletý) 1,5 ČL
mletý
strouhaný
rozinky 150 g
zlaté
sušené brusinky 120 g
klikva
malé, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
višňová či třešňová pálenka
vanilkový extrakt ¾ ČL
med 3 PL

Postup

1

Máslo, mouku, cukr a vejce dejte do robotu s noži a pomocí pulzů propracovávejte, dokud těsto nezačne hrudkovatět. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka.

2

Těsto pak vyklopte na vál posypaný moukou a vytvarujte z něj silnější váleček. Odkrojte z něj třetinu a obě části zabalte do potravinářské fólie. Dejte alespoň na 30 minut chladit do lednice.

3

Na náplň dejte do hrnce víno a cukr a na mírném ohni ohřívejte, až se cukr rozpustí. Potom přisypte klikvy (část můžete odložit na ozdobu) a přiveďte k varu. Přidejte koření, rozinky, sušené brusinky a kůru i šťávu z mandarinek.

4

Vařte asi 30 minut, větší kusy klikvy trochu pomačkejte vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Pak odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout. Vmíchejte pálenku, vanilkový extrakt a med. Nechte zcela vychladnout.

5

Troubu předehřejte na 180°C.

6

Větší část těsta rozválejte a vyložte jím formu o průměru cca 24 cm, dno propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut chladit do chladničky. Z ostatního těsta vykrájejte sněhové vločky či hvězdičky několika různých velikostí.

7

Dejte je na 10 minut do mrazáku.

8

Připravený korpus zatižte suchými fazolemi na pečicím papíru a pečte 10 minut, až lehce zpevní okraj.

9

Pak potřete vejcem a pečte 20–30 minut dokřupava a dozlatova. Hvězdičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete prošlehaným vejcem. Upečte tak akorát dozlatova, trvá to asi 8–10 minut. Obojí nechte vychladnout.

10

Korpus vyjměte z formy, nebo ho v ní ponechte, naplňte připravenou směsí, posypte syrovými klikvami, ozdobte hvězdičkami a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Klikva velkoplodá (možná ji znáte jako americké brusinky) je příbuzná našich menších brusinek, obsahuje velké množství vitaminu C a stejně jako brusinky i ona působí preventivně proti rozličným zánětům. Od prosince do ledna bývá k dostání čerstvá, do koláče však můžete použít i mraženou (prodává např. Iceland).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu
  • Zajímavosti

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu

Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a...