Koláč s klikvovou náplní

Koláč s klikvovou náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4403 kcal
Bílkoviny 55 g
Cukr 554 g
Tuky 203 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč, po kterém by roztála i samotná Ledová královna! Vypadá jako překrásná vánoční dekorace, báječně chutná, a navíc přinese i dávku zdraví do vašeho zimního jídelníčku.

Suroviny

máslo 220 g
ztuhlé, na kostičky
mouka pšeničná hladká 300 g
třtinový cukr 100 g
vejce 1 ks
+ 1 vejce, prošlehané, na potření
mléko
na rozředění, dle potřeby
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
víno červené 90 ml
lze nahradit portským červeným
třtinový cukr 115 g
450 g
klikva velkoplodá
1.5 ČL
skořice mletá
1.5 ČL
sušený zázvor
hřebíček 0.75 ČL
mletý
muškátový oříšek 0.75 ČL
strouhaný
150 g
zlaté rozinky
sušené brusinky 120 g
(klikva)
mandarinky 3 ks
malé, kůra a šťáva
90 ml
višňová pálenka lze nahradit třešňovou
vanilkový extrakt ČL
med 3 PL

Máslo, mouku, cukr a vejce dejte do robotu s noži a pomocí pulzů propracovávejte, dokud těsto nezačne hrudkovatět. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto pak vyklopte na vál posypaný moukou a vytvarujte z něj silnější váleček. Odkrojte z něj třetinu a obě části zabalte do potravinářské fólie. Dejte alespoň na 30 minut chladit do lednice.

2 Na náplň dejte do hrnce víno a cukr a na mírném ohni ohřívejte, až se cukr rozpustí. Potom přisypte klikvy (část můžete odložit na ozdobu) a přiveďte k varu. Přidejte koření, rozinky, sušené brusinky a kůru i šťávu z mandarinek. Vařte asi 30 minut, větší kusy klikvy trochu pomačkejte vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Pak odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout. Vmíchejte pálenku, vanilkový extrakt a med. Nechte zcela vychladnout. Troubu předehřejte na 180°C.

3 Větší část těsta rozválejte a vyložte jím formu o průměru cca 24 cm, dno propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut chladit do chladničky. Z ostatního těsta vykrájejte sněhové vločky či hvězdičky několika různých velikostí. Dejte je na 10 minut do mrazáku. Připravený korpus zatižte suchými fazolemi na pečicím papíru a pečte 10 minut, až lehce zpevní okraj. Pak potřete vejcem a pečte 20–30 minut dokřupava a dozlatova. Hvězdičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete prošlehaným vejcem. Upečte tak akorát dozlatova, trvá to asi 8–10 minut. Obojí nechte vychladnout.

4 Korpus vyjměte z formy, nebo ho v ní ponechte, naplňte připravenou směsí, posypte syrovými klikvami, ozdobte hvězdičkami a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Klikva velkoplodá (možná ji znáte jako americké brusinky) je příbuzná našich menších brusinek, obsahuje velké množství vitaminu C a stejně jako brusinky i ona působí preventivně proti rozličným zánětům. Od prosince do ledna bývá k dostání čerstvá, do koláče však můžete použít i mraženou (prodává např. Iceland).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit