0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s klikvovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5581 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 737 g
Tuky 214 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč, po kterém by roztála i samotná Ledová královna! Vypadá jako překrásná vánoční dekorace, báječně chutná, a navíc přinese i dávku zdraví do vašeho zimního jídelníčku.

Suroviny

máslo 220 g
ztuhlé, na kostičky
mouka pšeničná hladká 300 g
třtinový cukr 100 g
vejce 2 ks
1 vejce do těsta + 1 vejce, prošlehané, na potření
mléko
na rozředění, dle potřeby
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
suché, lze nahradit červeným portským vínem
třtinový cukr 115 g
klikva velkoplodá
skořice 1,5 ČL
mletá
zázvor (mletý) 1,5 ČL
hřebíček ¾ ČL
mletý
muškátový oříšek ¾ ČL
strouhaný
rozinky 150 g
zlaté
sušené brusinky 120 g
klikva
malé, nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
višňovice 90 ml
višňová či třešňová pálenka
vanilkový extrakt ¾ ČL
med 3 PL

Postup

1

Máslo, mouku, cukr a vejce dejte do robotu s noži a pomocí pulzů propracovávejte, dokud těsto nezačne hrudkovatět. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka.

2

Těsto pak vyklopte na vál posypaný moukou a vytvarujte z něj silnější váleček. Odkrojte z něj třetinu a obě části zabalte do potravinářské fólie. Dejte alespoň na 30 minut chladit do lednice.

3

Na náplň dejte do hrnce víno a cukr a na mírném ohni ohřívejte, až se cukr rozpustí. Potom přisypte klikvy (část můžete odložit na ozdobu) a přiveďte k varu. Přidejte koření, rozinky, sušené brusinky a kůru i šťávu z mandarinek.

4

Vařte asi 30 minut, větší kusy klikvy trochu pomačkejte vařečkou nebo šťouchadlem na brambory. Pak odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout. Vmíchejte pálenku, vanilkový extrakt a med. Nechte zcela vychladnout.

5

Troubu předehřejte na 180°C.

6

Větší část těsta rozválejte a vyložte jím formu o průměru cca 24 cm, dno propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut chladit do chladničky. Z ostatního těsta vykrájejte sněhové vločky či hvězdičky několika různých velikostí.

7

Dejte je na 10 minut do mrazáku.

8

Připravený korpus zatižte suchými fazolemi na pečicím papíru a pečte 10 minut, až lehce zpevní okraj.

9

Pak potřete vejcem a pečte 20–30 minut dokřupava a dozlatova. Hvězdičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete prošlehaným vejcem. Upečte tak akorát dozlatova, trvá to asi 8–10 minut. Obojí nechte vychladnout.

10

Korpus vyjměte z formy, nebo ho v ní ponechte, naplňte připravenou směsí, posypte syrovými klikvami, ozdobte hvězdičkami a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Klikva velkoplodá (možná ji znáte jako americké brusinky) je příbuzná našich menších brusinek, obsahuje velké množství vitaminu C a stejně jako brusinky i ona působí preventivně proti rozličným zánětům. Od prosince do ledna bývá k dostání čerstvá, do koláče však můžete použít i mraženou (prodává např. Iceland).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč