3 v 1! Křehký koláč, jemná panna cotta a osvěžující želé spolu skvěle ladí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C.
Pistácie rozmixujte najemno v robotu, přisypte mouku, cukr, sůl a promixujte. Přidejte máslo a krátce rozmixujte na drobenku. Nakonec vmixujte vodu, opět stačí jen chvilka. Hotové těsto vyjměte a vmačkejte do připravené koláčové formy. Vidličkou propíchejte dno, položte na něj pečicí papír, zatižte fazolemi na pečení a dejte péct na 15 minut.
Potom vyjměte fazole i papír a ještě 10 minut pečte dozlatova. Pak koláč potřete prošlehaným vejcem a dejte ještě na minutu zapéct. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
Na panna cottu nalijte do hrnce smetanu, vsypte želatinu a nechte 5 minut stát. Poté zvolna zahřívejte až do rozpuštění želatiny. Vsypte cukr a míchejte, dokud se také nerozpustí. Odstavte hrnec z plotny, přidejte vanilku a promíchejte. Nechte mírně zchladnout, vlijte do připraveného koláče a dejte do lednice ztuhnout (alespoň na 2 hodiny).
Na želé dejte limonádu do hrnce a posypte želatinou, nechte ji nabobtnat a poté opatrně zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. V případě potřeby limonádu doslaďte, Připravené želé rozlijte na panna cottu a vraťte do lednice ztuhnout.
Před podáváním posypte nahrubo sekanými pistáciemi a drcenými růžovými kvítky.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi sladší koláčové těsto, přidejte 10–20 g cukru navíc. Do panna cotty můžete nalít i kapku růžové vody, ochutit ji amarettem nebo přidat třeba špetku koření – skvělý bude například kardamom. Pokud neseženete dobrou růžovou limonádu, můžete si pomoct vodou a růžovým sirupem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40+ nejlepších ověřených receptů na krémové dezerty(43 receptů )
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(24 receptů )
Komentáře
In reply to Upekla jsem ten koláč a… by Aredhel22
Dobrý den,
nesmírně nás mrzí vaše zklamání. Bohužel v tomhle případě se nejedná o chybu receptu jako takového, ale spíše opravdu o to, že očekávání a výsledek, přestože se vám koláč technicky povedl, se prostě nesetkaly :-(. V redakci jsme byli z kontrastů – sladká versus slaná chuť, křupavý korpus versus jemná panna cotta – nadšeni, ale je jasné, že to nemusí sednout každému. A naprosto chápeme vaši nespokojenost. Doufáme, že se podobné zklamání už nebude opakovat.