0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s panna cottou a limonádovým želé

Koláč s panna cottou a limonádovým želé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s panna cottou a limonádovým želé

4.7 / 5. Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4547 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 244 g
Tuky 347 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

3 v 1! Křehký koláč, jemná panna cotta a osvěžující želé spolu skvěle ladí.

Suroviny

pistácie 100 g
loupané, nesolené
mouka pšeničná hladká 163 g
moučkový cukr 50 g
sůl ½ ČL
máslo 113 g
voda 25 ml
studená
vejce 1 ks
prošlehané
Na panna cottu
želatina 2 ČL
prášková
krupicový cukr 3 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo semínka z 1 vanilkového lusku
Na želé
limonáda 250 ml
růžová limonáda (např. Fentimans)
želatina 1 ČL
prášková
krupicový cukr
podle chuti
Na dokončení
pistácie ¼ hrnek
nasekané nahrubo
jedlé květy
v růžové barvě, sušené nebo čerstvé

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Pistácie rozmixujte najemno v robotu, přisypte mouku, cukr, sůl a promixujte. Přidejte máslo a krátce rozmixujte na drobenku. Nakonec vmixujte vodu, opět stačí jen chvilka. Hotové těsto vyjměte a vmačkejte do připravené koláčové formy. Vidličkou propíchejte dno, položte na něj pečicí papír, zatižte fazolemi na pečení a dejte péct na 15 minut.

3

Potom vyjměte fazole i papír a ještě 10 minut pečte dozlatova. Pak koláč potřete prošlehaným vejcem a dejte ještě na minutu zapéct. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.

4

Na panna cottu nalijte do hrnce smetanu, vsypte želatinu a nechte 5 minut stát. Poté zvolna zahřívejte až do rozpuštění želatiny. Vsypte cukr a míchejte, dokud se také nerozpustí. Odstavte hrnec z plotny, přidejte vanilku a promíchejte. Nechte mírně zchladnout, vlijte do připraveného koláče a dejte do lednice ztuhnout (alespoň na 2 hodiny).

5

Na želé dejte limonádu do hrnce a posypte želatinou, nechte ji nabobtnat a poté opatrně zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. V případě potřeby limonádu doslaďte, Připravené želé rozlijte na panna cottu a vraťte do lednice ztuhnout.

6

Před podáváním posypte nahrubo sekanými pistáciemi a drcenými růžovými kvítky.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi sladší koláčové těsto, přidejte 10–20 g cukru navíc. Do panna cotty můžete nalít i kapku růžové vody, ochutit ji amarettem nebo přidat třeba špetku koření – skvělý bude například kardamom. Pokud neseženete dobrou růžovou limonádu, můžete si pomoct vodou a růžovým sirupem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Komentáře

Anonym

Upekla jsem ten koláč a rozhodně to želé navrchu nemůže být růžové jako na obrázku. Použila jsem stejnou limonádu (fentimans růžový), ale skončila jsem s nepěkným průhledným želé. Navíc je ten korpus slaný (použila jsem obyčejné nesolené pistácie a fakt špetičku soli) a nedá se to jíst. A ani mi nepříjde, že by ta panna cotta část chutnala jako panna cotta... Nemyslím si, že bych někde udělala chybu, a jsem leda naštvaná, protože recept vyžaduje drahé ingredience - utratila jsem kolem 300,- a to jsem si mohla rovnou koupit dort v cukrárně.

Martina Kojzarová

In reply to by Aredhel22

Dobrý den,
nesmírně nás mrzí vaše zklamání. Bohužel v tomhle případě se nejedná o chybu receptu jako takového, ale spíše opravdu o to, že očekávání a výsledek, přestože se vám koláč technicky povedl, se prostě nesetkaly :-(. V redakci jsme byli z kontrastů – sladká versus slaná chuť, křupavý korpus versus jemná panna cotta – nadšeni, ale je jasné, že to nemusí sednout každému. A naprosto chápeme vaši nespokojenost. Doufáme, že se podobné zklamání už nebude opakovat.

 

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč