Koláč s panna cottou a limonádovým želé

Koláč s panna cottou a limonádovým želé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s panna cottou a limonádovým želé

4.6 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4547 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 244 g
Tuky 347 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

3 v 1! Křehký koláč, jemná panna cotta a osvěžující želé spolu skvěle ladí.

Suroviny

pistácie 100 g
loupané, nesolené
mouka pšeničná hladká 163 g
moučkový cukr 50 g
sůl 0.5 ČL
máslo 113 g
voda 30 ml
studená
vejce 1 ks
prošlehané
Na panna cottu
smetana ke šlehání 500 ml
želatina 2 ČL
prášková
krupicový cukr 3 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo semínka z 1 vanilkového lusku
Na želé
limonáda 250 ml
růžová limonáda (např. Fentimans)
želatina 1 ČL
prášková
krupicový cukr
podle chuti
Na dokončení
pistácie 0.25 hrnek
nasekané nahrubo
jedlé květy
v růžové barvě, sušené nebo čerstvé

1 Troubu předehřejte na 180°C.

2 Pistácie rozmixujte najemno v robotu, přisypte mouku, cukr, sůl a promixujte. Přidejte máslo a krátce rozmixujte na drobenku. Nakonec vmixujte vodu, opět stačí jen chvilka. Hotové těsto vyjměte a vmačkejte do připravené koláčové formy. Vidličkou propíchejte dno, položte na něj pečicí papír, zatižte fazolemi na pečení a dejte péct na 15 minut.

3 Potom vyjměte fazole i papír a ještě 10 minut pečte dozlatova. Pak koláč potřete prošlehaným vejcem a dejte ještě na minutu zapéct. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.

4 Na panna cottu nalijte do hrnce smetanu, vsypte želatinu a nechte 5 minut stát. Poté zvolna zahřívejte až do rozpuštění želatiny. Vsypte cukr a míchejte, dokud se také nerozpustí. Odstavte hrnec z plotny, přidejte vanilku a promíchejte. Nechte mírně zchladnout, vlijte do připraveného koláče a dejte do lednice ztuhnout (alespoň na 2 hodiny).

5 Na želé dejte limonádu do hrnce a posypte želatinou, nechte ji nabobtnat a poté opatrně zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. V případě potřeby limonádu doslaďte, Připravené želé rozlijte na panna cottu a vraťte do lednice ztuhnout.

6 Před podáváním posypte nahrubo sekanými pistáciemi a drcenými růžovými kvítky.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi sladší koláčové těsto, přidejte 10–20 g cukru navíc. Do panna cotty můžete nalít i kapku růžové vody, ochutit ji amarettem nebo přidat třeba špetku koření – skvělý bude například kardamom. Pokud neseženete dobrou růžovou limonádu, můžete si pomoct vodou a růžovým sirupem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Komentáře

Anonym

Upekla jsem ten koláč a rozhodně to želé navrchu nemůže být růžové jako na obrázku. Použila jsem stejnou limonádu (fentimans růžový), ale skončila jsem s nepěkným průhledným želé. Navíc je ten korpus slaný (použila jsem obyčejné nesolené pistácie a fakt špetičku soli) a nedá se to jíst. A ani mi nepříjde, že by ta panna cotta část chutnala jako panna cotta... Nemyslím si, že bych někde udělala chybu, a jsem leda naštvaná, protože recept vyžaduje drahé ingredience - utratila jsem kolem 300,- a to jsem si mohla rovnou koupit dort v cukrárně.

Martina Kojzarová

In reply to by Aredhel22

Dobrý den,
nesmírně nás mrzí vaše zklamání. Bohužel v tomhle případě se nejedná o chybu receptu jako takového, ale spíše opravdu o to, že očekávání a výsledek, přestože se vám koláč technicky povedl, se prostě nesetkaly :-(. V redakci jsme byli z kontrastů – sladká versus slaná chuť, křupavý korpus versus jemná panna cotta – nadšeni, ale je jasné, že to nemusí sednout každému. A naprosto chápeme vaši nespokojenost. Doufáme, že se podobné zklamání už nebude opakovat.

 

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit