Během pečení se v hrnci propojí chutě slaniny, cibule, hub a vína a z obyčejného kuřete se stane dokonalý pokrm. Nejlépe chutná druhý den!
Suroviny
Postup
Kuřecí prsní řízky osolte, opepřete a poprašte hladkou moukou. V zapékacím hrnci rozpalte 3 lžíce olivového oleje a opečte na něm maso. Pak ho vyndejte.
Snižte plamen a na olej vhoďte 3 cibule, na měsíčky, 200 g prorostlé slaniny, na kostičky, a opékejte 5 až 8 minut. Přidejte 3 stroužky česneku, na plátky, zaprašte 3 lžícemi hladké mouky a pečte minutu. Přidejte 300 g žampionů portobelo, na kousky, 2 bobkové listy, 2 lžíce rybízové či šípkové marmelády, 3 proužky pomerančové kůry, 300 ml kuřecího vývaru a 300 ml červeného vína.
Přiveďte k varu, do hrnce vraťte kuře, přiklopte a dejte na 40 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Před koncem pečení masa připravte bylinkové knedlíčky. Smíchejte 100 g hladké mouky, 100 g strouhanky z čerstvého toustového chleba, lžíci hrubozrnné hořčice a 140 g másla. Pak přidejte po 2 lžicích sekaného tymiánu a petrželky, 2 vejce, sůl a pepř.
Vyválejte šest knedlíčků, přidejte je do hrnce ke kuřeti a přiklopené pečte dalších dvacet minut.
Komentáře
Vyzkoušeno - vynikající. Příště vyzkouším s hovězím masem (kuřecí prsa byla moc suchá) a místo pomeranče kůru z naložených citronů :)
absolútna lahôdka, oplatí sa uvariť