Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3399 kcal
Bílkoviny 214 g
Cukr 83 g
Tuky 244 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Chuť hub jsme vypíchli pomocí vína a tymiánu a opečená šunka dokonalé dílo završila.

Suroviny

houby 500 g
směs, lesní
olivový olej 1 PL
máslo 2 PL
máslo 2 PL
na dokončení
česnek 1 stroužek
nadrobno
pórek 1 ks
na plátky
tymián 1 ČL
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar kuřecí 750 ml
víno bílé 100 ml
smetana ke šlehání 250 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
prosciutto 4 plátek
lze nahradit jinou sušenou šunkou, na nudličky

1 Očistěte houby a 100 g těch nejhezčích dejte stranou. Zbylé houby nakrájejte na plátky. V hrnci na směsi olivového oleje a másla zvolna opékejte česnek a pórek asi 5 minut. Přidejte houby a tymián, zvyšte plamen a míchejte dalších 5 minut. 

2 Zaprašte moukou a míchejte ještě minutu. Zalijte vývarem a vínem a dobře rozmíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání nechte na mírném ohni bublat asi 15 minut, až budou houby úplně měkké.

3 Vypněte a rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň a přilijte smetanu. Osolte a opepřete podle chuti a už jen prohřejte.

4 Mezitím pěkné odložené houby nakrájejte na úhledné kousky. Na 2 lžících rozehřátého másla je zprudka opékejte spolu se sušenou šunkou 3–5 minut dozlatova. Polévku rozdělte do misek a doplňte opečenou houbovo-šunkovou směsí. Ozdobte tymiánem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit