Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3399 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 83 g
Tuky 244 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť hub jsme vypíchli pomocí vína a tymiánu a opečená šunka dokonalé dílo završila.

Související recepty

Suroviny

houby 500 g
směs, lesní
olivový olej 1 PL
máslo 2 PL
máslo 2 PL
na dokončení
česnek 1 stroužek
nadrobno
pórek 1 ks
na plátky
tymián 1 ČL
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar kuřecí 750 ml
víno bílé 100 ml
smetana ke šlehání 250 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
prosciutto 4 plátek
lze nahradit jinou sušenou šunkou, na nudličky

1 Očistěte houby a 100 g těch nejhezčích dejte stranou. Zbylé houby nakrájejte na plátky. V hrnci na směsi olivového oleje a másla zvolna opékejte česnek a pórek asi 5 minut. Přidejte houby a tymián, zvyšte plamen a míchejte dalších 5 minut. 

2 Zaprašte moukou a míchejte ještě minutu. Zalijte vývarem a vínem a dobře rozmíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání nechte na mírném ohni bublat asi 15 minut, až budou houby úplně měkké.

3 Vypněte a rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň a přilijte smetanu. Osolte a opepřete podle chuti a už jen prohřejte.

4 Mezitím pěkné odložené houby nakrájejte na úhledné kousky. Na 2 lžících rozehřátého másla je zprudka opékejte spolu se sušenou šunkou 3–5 minut dozlatova. Polévku rozdělte do misek a doplňte opečenou houbovo-šunkovou směsí. Ozdobte tymiánem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit