Krémová houbová polévka s bílým vínem

Krémová houbová polévka s bílým vínem

3.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3399 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 83 g
Tuky 244 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť hub jsme vypíchli pomocí vína a tymiánu a opečená šunka dokonalé dílo završila.

Suroviny

houby 500 g
směs, lesní
olivový olej 1 PL
máslo 2 PL
máslo 2 PL
na dokončení
česnek 1 stroužek
nadrobno
pórek 1 ks
na plátky
tymián 1 ČL
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar kuřecí 750 ml
víno bílé 100 ml
smetana ke šlehání 250 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
prosciutto 4 plátek
lze nahradit jinou sušenou šunkou, na nudličky

Postup

1

Očistěte houby a 100 g těch nejhezčích dejte stranou. Zbylé houby nakrájejte na plátky.

2

V hrnci na směsi olivového oleje a másla zvolna opékejte česnek a pórek asi 5 minut. Přidejte houby a tymián, zvyšte plamen a míchejte dalších 5 minut.

3

Zaprašte moukou a míchejte ještě minutu. Zalijte vývarem a vínem a dobře rozmíchejte.

4

Za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání nechte na mírném ohni bublat asi 15 minut, až budou houby úplně měkké.

5

Vypněte a rozmixujte dohladka. Vraťte na oheň a přilijte smetanu. Osolte a opepřete podle chuti a už jen prohřejte.

6

Mezitím pěkné odložené houby nakrájejte na úhledné kousky. Na 2 lžících rozehřátého másla je zprudka opékejte spolu se sušenou šunkou 3–5 minut dozlatova.

7

Polévku rozdělte do misek a doplňte opečenou houbovo-šunkovou směsí. Ozdobte tymiánem a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit