Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí pupek se žampionovou omáčkou
Hovězí pupek se žampionovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

4.3/5 Počet hodnocení: 31
Do 20 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15934 kcal
Bílkoviny 553 g
Sacharidy 1752 g
Tuky 627 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vařený čerstvý pupek je v kombinaci s klasickými českými omáčkami nepřekonatelný.

Suroviny

hovězí
mrkev 2 ks
petržel 1 ks
celer ¼ ks
celé kuličky
sůl
pepř mletý
Na omáčku
drobné
máslo 100 g
plus lžíce navíc
menší, nadrobno
Na karlovarské knedlíky
petrželka svazek
hladkolistá
vejce 5 ks
máslo 150 g

Postup

1

Maso dejte do velkého hrnce spolu s nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí v celku a kořením a vše zalijte 2 litry vroucí vody. Osolte a vařte doměkka, trvá to asi hodinu a půl.

2

Pak maso vyjměte a dejte stranou. Jakmile částečně zchladne, podle potřeby ho očistěte od šlach a pokrájejte na plátky. Vývar přeceďte a uchovejte.

3

Připravte si knedlíky: rohlíky pokrájejte na kostičky, osolte je, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a pokropte smetanou. Žloutky promíchejte se 150 g rozpuštěného másla. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Rohlíky promíchejte se žloutky, pak opatrně zapracujte sníh.

4

Na dvou zvlhčených utěrkách vytvarujte 2 knedlíky, zabalte je a na koncích utěrky svažte kuchyňským provázkem. Vařte 25 minut ve vroucí osolené vodě. Vyjměte, rozbalte a nakrájejte na plátky.

5

Na omáčku očistěte žampiony. Hlavičky rozkrájejte na čtvrtky a nožičky nadrobno. Na 100 g másla osmahněte cibuli a nožičky žampionů dozlatova; trvá to asi 4 minuty.

6

Zaprašte hladkou moukou a míchejte ji minutu, až zbělá a začne pěnit. Zalijte litrem prochladlého vývaru z pupku. Rozmíchejte a vařte za občasného míchání 20 minut. Osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Přeceďte a už jen prohřejte.

7

Na zbylé lžíci másla opékejte hlavičky žampionů asi 3 minuty dozlatova a dejte stranou. Na talíře rozdělte maso a knedlíky, maso posypte opečenými žampiony a přelijte omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč