
Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty
Roláda je majstrštyk každého kuchaře, ale vynaložené úsilí se vážně vyplatí. Roláda ozdobí každou sváteční tabuli a maso, které nesníte hned, můžete s úspěchem naservírovat večer ve studené podobě anebo si vzít druhý den do práce k obědu.
Ingredience
- 4 lžíce (přepuštěného) másla nebo rostlinného oleje
- 2–3 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky
- 1 lžíce šalvějových lístků, nasekaných + další celé na dokončení
- 150 g čerstvého špenátu, spařeného a vyždímaného
- 2 vejce, prošlehaná s trochou mléka nebo smetany
- špetka muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce piniových oříšků nebo nasekaných mandlí
- 1 krůtí prso
- 2 lžíce sušených rajčat
- nakládaných v oleji, okapaných a nakrájených na malé kousky
- 100 g mozzarelly, natrhané
- 2 cibule, najemno
- 400 ml drůbežího vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 50 ml smetany ke šlehání na zjemnění (nemusí být)
Příprava jídla
1 Připravte špenátovou nádivku: V rendlíku rozehřejte 1 lžíci másla nebo oleje, lehce na něm opečte česnek a nasekané šalvějové lístky, ale jen tak, aby česnek nezhnědl. Přidejte špenát, prohřejte ho, vlijte vejce, promíchejte a nechte je srazit. Ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a vmíchejte piniové oříšky nebo mandle.
2 Troubu rozehřejte na 200/180°C. Krůtí prso položte na pracovní plochu kratší stranou k sobě. Veďte ostrým velkým nožem podélný řez zprava doleva (pokud jste leváci, tak začněte a pokračujte v obráceném směru), nedokrojte, ale udělejte jakousi zatáčku, pokračujte zleva doprava a opět nedokrojte – maso by se vám po rozříznutí mělo krásně rozevřít do plátu. Přes plastový sáček rozklepejte na rovnoměrný plát o síle 3–5 cm.
3 Plát osolte a opepřete a rozetřete na něj nádivku tak, aby po straně otočené směrem k vám byl proužek volný – ten pokryjte nakrájenými sušenými rajčaty. Na nádivku rovnoměrně naneste natrhanou mozzarellu, zarolujte směrem od sebe – nebojte se přitom roládu pořádně utáhnout –, a nakonec ji svažte kuchyňským provázkem.
4 Roládu opečte ze všech stran v litinovém pekáči na 2 lžících rozehřátého másla nebo oleje, aby se maso zatáhlo. Potom rozprostřete do pekáče nakrájenou cibuli a položte na ni roládu. Podlijte trochou vývaru, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Podle potřeby podlévejte vývarem a pečte asi hodinu, pak odklopte a pečte ještě 30 minut za občasného přelévání výpekem z masa dozlatova.
5 Upečenou roládu vyndejte, zabalte ji do alobalu a nechte odpočinout. Výpek nechte zredukovat, je-li třeba, zaprašte ho moukou, opečte ji a zalijte zbytkem vývaru. Přiveďte k varu a nechte alespoň 10 minut mírně provařit, v případě potřeby zřeďte vodou. Podle chuti osolte, opepřete a můžete také zjemnit trochou smetany, chcete-li.
6 Mezitím opečte na zbylém másle či oleji šalvějové lístky na dokončení dokřupava. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte ji přelitou výpekem a ozdobenou šalvějovými chipsy. Jako příloha se hodí bramborové noky nebo kaše.
Přidat komentář