Ochutnejte kuře připravené ve vývaru s kořením, zeleninou a ořechy podle receptu francouzské kuchařské legendy.
Suroviny
Postup
Do hrnce dejte kuře, přidejte cibuli, mrkev, brukev, pórek, tymián, bobkový list a hřebíček. Přidejte dva litry vody a špetku soli. Přiveďte k varu a bez pokličky zprudka vařte 30 minut. Mezitím začněte předehřívat troubu na 180 °C. Kuře vylovte, přendejte do pekáčku, osolte, opepřete a poklaďte plátky másla a dejte na půl hodiny péct. Vývar se zeleninou a kořením nechte vařit tak dlouho, až se zredukuje na jeden litr. Pak přeceďte.
V pánvi na másle zpěňte cibuli a česnek. Po třech minutách ztlumte, přidejte mleté ořechy, skořici, vývar a zvolna zahřívejte. Po pár minutách vlijte ocet a těsně před začátkem varu odstavte z ohně. Nechte vychladnout. V ohnivzdorné míse prošlehejte žloutky, přilijte sběračku omáčky a rozmíchejte. Mísu postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny, a za stálého míchání metličkou přilévejte omáčku. Míchejte do zhoustnutí. Osolte a opepřete.
Upečené kuře naporcujte, dejte do hlubší mísy, zalijte omáčkou, zakryjte a nechte v chladu rozležet do příštího dne. Podávejte s bagetou, ozdobené koriandrem a hroznovým vínem.