Kuře Tamara podle Edouarda de Pomiana

Kuře Tamara podle Edouarda de Pomiana

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7956 kcal
Bílkoviny 250 g
Cukr 425 g
Tuky 583 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Ochutnejte kuře připravené ve vývaru s kořením, zeleninou a ořechy podle receptu francouzské kuchařské legendy.

Suroviny

kuře 1 ks
očištěné
cibule 250 g
oloupaná
mrkev 2 ks
na kolečka
kedlubna 1 ks
na plátky
pórek 1 ks
na špalíky
tymián 3 snítka
bobkový list 2 ks
hřebíček 1 ks
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
máslo 60 g
máslo
navíc na pečení
cibule 1 ks
velká, nadrobno
česnek 2
nadrobno
vlašské ořechy 500 g
mleté
vinný ocet bílý 70 ml
žloutek 6 ks
skořice 1 špetka
bageta
k podávání
koriandrové lístky k ozdobení
hroznové víno
k ozdobení
1 Do hrnce dejte kuře, přidejte cibuli, mrkev, brukev, pórek, tymián, bobkový list a hřebíček. Přidejte dva litry vody a špetku soli. Přiveďte k varu a bez pokličky zprudka vařte 30 minut. Mezitím začněte předehřívat troubu na 180 °C. Kuře vylovte, přendejte do pekáčku, osolte, opepřete a poklaďte plátky másla a dejte na půl hodiny péct. Vývar se zeleninou a kořením nechte vařit tak dlouho, až se zredukuje na jeden litr. Pak přeceďte.

2 V pánvi na másle zpěňte cibuli a česnek. Po třech minutách ztlumte, přidejte mleté ořechy, skořici, vývar a zvolna zahřívejte. Po pár minutách vlijte ocet a těsně před začátkem varu odstavte z ohně. Nechte vychladnout. V ohnivzdorné míse prošlehejte žloutky, přilijte sběračku omáčky a rozmíchejte. Mísu postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny, a za stálého míchání metličkou přilévejte omáčku. Míchejte do zhoustnutí. Osolte a opepřete.

3 Upečené kuře naporcujte, dejte do hlubší mísy, zalijte omáčkou, zakryjte a nechte v chladu rozležet do příštího dne. Podávejte s bagetou, ozdobené koriandrem a hroznovým vínem.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit