
Kuřecí polévka s chřestem a svítkem
Vývar stojí za to připravit i v případě, že dáte v neděli přednost svítku jako předkrmu. V pondělí přijde vhod!
Ingredience
- 1–2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, neoloupaná a rozpůlená
- kousek pórku, důkladně propláchnutý a osušený
- 1 malý celer, oloupaný a na čtvrtky
- 3 mrkve, z toho 2 očištěné a v celku a 1 nakrájená na tenké nudličky
- 2 petržele, oloupané a v celku
- skelet a ostatní použitelné odřezky z kuřete na roládu nebo 6 kuřecích křídel či 1 balení kuřecí směsi na polévku (500–750 g)
- 2 snítky petrželky kudrnky
- 8 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hlavičky z 200 g balení baby chřestu (stonky použijete do svítku)
- nakrájený svítek k podávání
- nasekaná čerstvá hladkolistá
- petrželka a pažitka k podávání
Příprava jídla
1 V hrnci rozehřejte olej, vložte cibuli řezem dolů, vsypte pórek, celer, celé mrkve a petržel. Opékejte, aby cibule na řezu hodně zezlátla, obsah hrnce občas protřeste. Pak vložte kuřecí skelet (křídla nebo polévkovou směs), snítky petrželky kudrnky a všechno koření. Zalijte 2 litry vody, přiveďte k varu, pak ztlumte oheň a vařte asi 2 hodiny.
2 Pak vývar přeceďte do čistého rendlíku. Libové maso (nebo i kůži, máte-li ji rádi) oberte, natrhejte nebo nakrájejte a vraťte do vývaru, osolte, opepřete, přiveďte znovu k varu. Vsypte nakrájenou mrkev a hlavičky chřestu a krátce (asi 1–1,5 minuty) povařte.
3 Podávejte s nakrájeným svítkem a čerstvou hladkolistou petrželkou a pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete použít také balíček či svazek polévkové zeleniny, běžně nabízený v supermarketech a občas i na trzích.
Přidat komentář