0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku

Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku

4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 formu na biskupských chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4293 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 373 g
Tuky 143 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li raději nádivku s drobnější mozaikou, nakrájejte pečivo na menší kousky. Konečný výsledek pak bude vlhčí nebo dejte o 1 vejce méně.

Suroviny

uzené maso 350 g
uzené vepřové maso, mírně prorostlé - např. krkovice
rohlíky 8 ks
z předchozího dne
kopřiva 6 hrstí
lze nahradit špenátem
vejce 7 ks
žloutky a bílky zvlášť
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
česnek 4 stroužky
prolisované
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 200 g
dlouhé tenké plátky, na vyložení formy

1 Maso uvařte hodně doměkka v malém hrnci, abyste potom získali cca 700 ml vývaru. Pak maso vyndejte a nechte vychladnout, vývar uchovejte teplý.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Pečivo nakrájejte na kostičky o hraně cca 1 cm, rozložte na plech v jedné vrstvě, pokapejte je štědře máslem a nechte zezlátnout v troubě. Po upečení troubu nevypínejte.

3 Dobře omyté kopřivy dejte ho hrnce, přelijte vroucí vodou a nechte půl minuty stát. Potom je propláchněte studenou vodou, osušte a nasekejte nahrubo. (Špenát nemusíte spařit, stačí ho jen nasekat.)

4 Opečené kostičky pečiva nechte mírně zchladnout a přesypte je do mísy. Pokropte je uzeným vývarem, zlehka promíchejte a opět pokropte, až spotřebujete všechen vývar. Pečivo nechte chvíli nasáknout.

Z bílků ušlehejte v čisté míse pevný sníh. Uzené maso nakrájejte na kostičky.

6 Do mísy k pečivu přidejte žloutky, nakrájené maso, kopřivy/špenát, muškátový oříšek a česnek. Osolte a opepřete a zlehka, ale důkladně promíchejte. Nakonec do připravené hmoty zapracujte lehkým obracením sníh z bílků.

7 Formu na biskupský chlebíček vyložte plátky slaniny tak, aby zakrývaly dno a nahoře přesahovaly přes okraj. Připravenou hmotu rozprostřete do vyložené formy, několikrát formou poklepejte, aby se nádivka usadila, a přes vršek přeložte přesahující plátky slaniny. Dejte do trouby a pečte asi 50–60 minut. Pokud slanina nahoře příliš rychle tmavne, zakryjte vršek alobalem.

8 Hotovou nádivku nechte vychladnout a pak ji opatrně vyjměte z formy i se slaninovým kabátkem. Krájejte na plátky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit