Máte-li raději nádivku s drobnější mozaikou, nakrájejte pečivo na menší kousky. Konečný výsledek pak bude vlhčí nebo dejte o 1 vejce méně.
Suroviny
Postup
Maso uvařte hodně doměkka v malém hrnci, abyste potom získali cca 700 ml vývaru. Pak maso vyndejte a nechte vychladnout, vývar uchovejte teplý.
Troubu předehřejte na 180°C. Pečivo nakrájejte na kostičky o hraně cca 1 cm, rozložte na plech v jedné vrstvě, pokapejte je štědře máslem a nechte zezlátnout v troubě. Po upečení troubu nevypínejte.
Dobře omyté kopřivy dejte ho hrnce, přelijte vroucí vodou a nechte půl minuty stát. Potom je propláchněte studenou vodou, osušte a nasekejte nahrubo. (Špenát nemusíte spařit, stačí ho jen nasekat.)
Opečené kostičky pečiva nechte mírně zchladnout a přesypte je do mísy. Pokropte je uzeným vývarem, zlehka promíchejte a opět pokropte, až spotřebujete všechen vývar. Pečivo nechte chvíli nasáknout.
Z bílků ušlehejte v čisté míse pevný sníh. Uzené maso nakrájejte na kostičky.
Do mísy k pečivu přidejte žloutky, nakrájené maso, kopřivy/špenát, muškátový oříšek a česnek. Osolte a opepřete a zlehka, ale důkladně promíchejte. Nakonec do připravené hmoty zapracujte lehkým obracením sníh z bílků.
Formu na biskupský chlebíček vyložte plátky slaniny tak, aby zakrývaly dno a nahoře přesahovaly přes okraj. Připravenou hmotu rozprostřete do vyložené formy, několikrát formou poklepejte, aby se nádivka usadila, a přes vršek přeložte přesahující plátky slaniny. Dejte do trouby a pečte asi 50–60 minut. Pokud slanina nahoře příliš rychle tmavne, zakryjte vršek alobalem.
Hotovou nádivku nechte vychladnout a pak ji opatrně vyjměte z formy i se slaninovým kabátkem. Krájejte na plátky.