Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku
Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku

4.8/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 formu na biskupských chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4293 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 373 g
Tuky 143 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li raději nádivku s drobnější mozaikou, nakrájejte pečivo na menší kousky. Konečný výsledek pak bude vlhčí nebo dejte o 1 vejce méně.

Suroviny

uzené vepřové maso, mírně prorostlé - např. krkovice
z předchozího dne
kopřiva 6 hrstí
lze nahradit špenátem
vejce 7 ks
žloutky a bílky zvlášť
strouhaný
česnek 4 stroužky
prolisované
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 200 g
dlouhé tenké plátky, na vyložení formy

Postup

1

Maso uvařte hodně doměkka v malém hrnci, abyste potom získali cca 700 ml vývaru. Pak maso vyndejte a nechte vychladnout, vývar uchovejte teplý.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Pečivo nakrájejte na kostičky o hraně cca 1 cm, rozložte na plech v jedné vrstvě, pokapejte je štědře máslem a nechte zezlátnout v troubě. Po upečení troubu nevypínejte.

3

Dobře omyté kopřivy dejte ho hrnce, přelijte vroucí vodou a nechte půl minuty stát. Potom je propláchněte studenou vodou, osušte a nasekejte nahrubo. (Špenát nemusíte spařit, stačí ho jen nasekat.)

4

Opečené kostičky pečiva nechte mírně zchladnout a přesypte je do mísy. Pokropte je uzeným vývarem, zlehka promíchejte a opět pokropte, až spotřebujete všechen vývar. Pečivo nechte chvíli nasáknout.

5

Z bílků ušlehejte v čisté míse pevný sníh. Uzené maso nakrájejte na kostičky.

6

Do mísy k pečivu přidejte žloutky, nakrájené maso, kopřivy/špenát, muškátový oříšek a česnek. Osolte a opepřete a zlehka, ale důkladně promíchejte. Nakonec do připravené hmoty zapracujte lehkým obracením sníh z bílků.

7

Formu na biskupský chlebíček vyložte plátky slaniny tak, aby zakrývaly dno a nahoře přesahovaly přes okraj. Připravenou hmotu rozprostřete do vyložené formy, několikrát formou poklepejte, aby se nádivka usadila, a přes vršek přeložte přesahující plátky slaniny. Dejte do trouby a pečte asi 50–60 minut. Pokud slanina nahoře příliš rychle tmavne, zakryjte vršek alobalem.

8

Hotovou nádivku nechte vychladnout a pak ji opatrně vyjměte z formy i se slaninovým kabátkem. Krájejte na plátky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín