
Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku
Máte-li raději nádivku s drobnější mozaikou, nakrájejte pečivo na menší kousky. Konečný výsledek pak bude vlhčí nebo dejte o 1 vejce méně.
Ingredience
- 350 g mírně prorostlého uzeného vepřového masa, např. krkovice
- 8 rohlíků z předchozího dne
- rozpuštěné máslo na pokropení
- 6 pořádných hrstí listů kopřiv či špenátu
- 7 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- pořádná špetka strouhaného muškátového oříšku
- 3–4 stroužky česneku, prolisované
- sůl a čerstvě mletý pepř
- dlouhé tenké plátky anglické slaniny na vyložení formy (cca 200 g)
Příprava jídla
1 Maso uvařte hodně doměkka v malém hrnci, abyste potom získali cca 700 ml vývaru. Pak maso vyndejte a nechte vychladnout, vývar uchovejte teplý.
2 Troubu předehřejte na 180°C. Pečivo nakrájejte na kostičky o hraně cca 1 cm, rozložte na plech v jedné vrstvě, pokapejte je štědře máslem a nechte zezlátnout v troubě. Po upečení troubu nevypínejte.
3 Dobře omyté kopřivy dejte ho hrnce, přelijte vroucí vodou a nechte půl minuty stát. Potom je propláchněte studenou vodou, osušte a nasekejte nahrubo. (Špenát nemusíte spařit, stačí ho jen nasekat.)
4 Opečené kostičky pečiva nechte mírně zchladnout a přesypte je do mísy. Pokropte je uzeným vývarem, zlehka promíchejte a opět pokropte, až spotřebujete všechen vývar. Pečivo nechte chvíli nasáknout.
5 Z bílků ušlehejte v čisté míse pevný sníh. Uzené maso nakrájejte na kostičky.
6 Do mísy k pečivu přidejte žloutky, nakrájené maso, kopřivy/špenát, muškátový oříšek a česnek. Osolte a opepřete a zlehka, ale důkladně promíchejte. Nakonec do připravené hmoty zapracujte lehkým obracením sníh z bílků.
7 Formu na biskupský chlebíček vyložte plátky slaniny tak, aby zakrývaly dno a nahoře přesahovaly přes okraj. Připravenou hmotu rozprostřete do vyložené formy, několikrát formou poklepejte, aby se nádivka usadila, a přes vršek přeložte přesahující plátky slaniny. Dejte do trouby a pečte asi 50–60 minut. Pokud slanina nahoře příliš rychle tmavne, zakryjte vršek alobalem.
8 Hotovou nádivku nechte vychladnout a pak ji opatrně vyjměte z formy i se slaninovým kabátkem. Krájejte na plátky.
Přidat komentář