
Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou
Vůně kynutých lívanců pomalu se opékajících na pánvi vytáhne z postele i ty největší ospalce... Když jim pak předložíte tuhle dokonalou nádheru, budou ovšem váhat, zda stále ještě nesní sladký červnový sen!
Ingredience
- 20 g droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 350 g hladké mouky
- 500-600 ml mléka, vlažného
- špetka soli
- 1 vejce
- 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- olej na vytření pánve
- 300 g jahod, očištěných
- 250 ml smetany ke šlehání (můžete použít i crème fraîche)
- 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- jahodový sirup (viz Něco navíc)
- čerstvá bazalka a sněhové pusinky (nemusí být) na ozdobení
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a 500 ml vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho chvilku vzejít.
2 Zbývající mouku prosejte přes jemné síto do větší mísy, přilijte vykynutý kvásek, přidejte zbylý cukr, sůl, vejce a vanilku a dobře promíchejte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, přidejte ještě 100 ml vlažného mléka. Vzniklé těsto nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, mělo by zdvojnásobit objem.
3 Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete olejem. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.
4 Jahody na ozdobení buď pouze přepulte, nebo je podle chuti nakrájejte na plátky či kostičky. Smetanu ušlehejte s vanilkou dotuha (nebo do crème fraîche vmíchejte vanilku). Lívance podávejte polité jahodovým sirupem (viz Něco navíc) a ozdobené šlehačkou (crème fraîche), jahodami, bazalkou, a pokud chcete, i sněhovými pusinkami.
NĚCO NAVÍC
Jahodový sirup: Do hrnce dejte 500 g jahod, přepůlených, 300 g krupicového cukru, semínka z 1/2 vanilkového lusku, 2–3 lžíce citronové šťávy a zalijte 100 ml vody. Na střední teplotě přiveďte k varu. Ztlumte, aby směs jenom jemně bublala, přikryjte poklicí a vařte asi 10 minut. Pak přes jemné síto přelijte směs do misky a důkladně propasírujte. Zbytek, který zůstane v sítu, vyhoďte (nebo ho třeba přidejte do smoothie). Jahodovou šťávu vraťte do hrnce, znovu přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte odkryté, dokud nezhoustne do konzistence sirupu. Směs nechte lehce nebo zcela vychladnout a vzniklým sirupem zalijte lívance. V případě, že chcete sirupu udělat více a uchovat ho, jednoduše znásobte množství surovin a přidejte kyselinu citronovou. Ještě horký sirup rozdělte do sterilizovaných lahví a zavíčkujte. Pro jistotu doporučujeme sterilizovat i hotový sirup, protože jahody jsou náchylnější k plesnivění. Skladujte v chladu.
Přidat komentář