0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lososová pěna s holandskou omáčkou a okurkou

Lososová pěna s holandskou omáčkou a okurkou

2/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Na 3 bábovičky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2510 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 22 g
Tuky 199 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Starosvětská lahůdka vás nadchne svou chutí a lehkostí. Kombinace lososa, kopru a holandské omáčky je zkrátka nezapomenutelná.

Suroviny

losos 360 g
bez kůže a kostí
vymačkaná šťáva
kopr 1 PL
nadrobno nakrájený
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo
na vymazání formiček
nakrájené plátky
nakrájené klínky
k podávání
Na holandskou omáčku
žloutek 2 ks
citronová šťáva 2 ČL
máslo 90 g
rozpuštěné, cca 100ml

1 Na pěnu předehřejte troubu na 180°C. Zkontrolujte, zda v lososovi nezůstala žádná kost, a ostrým nožem ho rozsekejte najemno (ale ne na kaši). Přesuňte do mísy. Přidejte crème fraîche, citronovou šťávu a kopr. Osolte a opepřete, dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte dotuha a důkladně je zapracujte do směsi – působí jako pojidlo. Tři větší jednoporcové zapékací mističky vymažte máslem. Naplňte je směsí. Postavte je do pekáčku a naplňte ho vroucí vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formiček. Dejte do trouby a pečte 30–35 minut, aby směs zpevnila. Vyjměte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Podle potřeby odložte do chladničky (i do druhého dne).

2 Na holandskou omáčku dejte do mixéru žloutky, vlijte citronovou šťávu a mixujte asi půl minuty. Pak za chodu přístroje tenkým pramínkem přilévejte máslo. (Omáčku lze obdobným způsobem vyšlehat v míse balonovou metlou či elektrickým šlehačem.) Až spotřebujete všechno máslo, omáčka by měla být hustá. Osolte ji.

3 Okurkové plátky úhledně vyskládejte na talířky. Lososovou pěnu vyklopte z formiček, rozdělte dle počtu strávníků a vložte na okurková kolečka (papírovou utěrkou můžete stáhnout z povrchu bílkovinnou sraženinu). Ozdobte koprem a polijte trochou holandské omáčky. Opepřete a podávejte s citronem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč