Lososová pěna s holandskou omáčkou a okurkou

Lososová pěna s holandskou omáčkou a okurkou

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (3)
Do 30 minut Velmi snadné Na 3 bábovičky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2510 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 22 g
Tuky 199 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Starosvětská lahůdka vás nadchne svou chutí a lehkostí. Kombinace lososa, kopru a holandské omáčky je zkrátka nezapomenutelná.

Související recepty

Suroviny

losos 360 g
bez kůže a kostí
zakysaná smetana 125 g
citron 1 ks
vymačkaná šťáva
kopr 1 PL
nadrobno nakrájený
sůl
pepř
čerstvě mletý
bílek 2 ks
máslo
na vymazání formiček
okurka 1 ks
nakrájené plátky
citron 1 ks
nakrájené klínky
kopr
k podávání
Na holandskou omáčku
žloutek 2 ks
citronová štáva 2 ČL
máslo 90 g
rozpuštěné, cca 100ml

1 Na pěnu předehřejte troubu na 180°C. Zkontrolujte, zda v lososovi nezůstala žádná kost, a ostrým nožem ho rozsekejte najemno (ale ne na kaši). Přesuňte do mísy. Přidejte crème fraîche, citronovou šťávu a kopr. Osolte a opepřete, dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte dotuha a důkladně je zapracujte do směsi – působí jako pojidlo. Tři větší jednoporcové zapékací mističky vymažte máslem. Naplňte je směsí. Postavte je do pekáčku a naplňte ho vroucí vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formiček. Dejte do trouby a pečte 30–35 minut, aby směs zpevnila. Vyjměte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Podle potřeby odložte do chladničky (i do druhého dne).

2 Na holandskou omáčku dejte do mixéru žloutky, vlijte citronovou šťávu a mixujte asi půl minuty. Pak za chodu přístroje tenkým pramínkem přilévejte máslo. (Omáčku lze obdobným způsobem vyšlehat v míse balonovou metlou či elektrickým šlehačem.) Až spotřebujete všechno máslo, omáčka by měla být hustá. Osolte ji.

3 Okurkové plátky úhledně vyskládejte na talířky. Lososovou pěnu vyklopte z formiček, rozdělte dle počtu strávníků a vložte na okurková kolečka (papírovou utěrkou můžete stáhnout z povrchu bílkovinnou sraženinu). Ozdobte koprem a polijte trochou holandské omáčky. Opepřete a podávejte s citronem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit