Lososová pěna s holandskou omáčkou a okurkou

Lososová pěna s holandskou omáčkou a okurkou

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (3)
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2510 kcal
Bílkoviny 139 g
Cukr 22 g
Tuky 199 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Starosvětská lahůdka vás nadchne svou chutí a lehkostí. Kombinace lososa, kopru a holandské omáčky je zkrátka nezapomenutelná.

Suroviny

losos 360 g
bez kůže a kostí
zakysaná smetana 125 g
citron 1 ks
vymačkaná šťáva
kopr 1 PL
nadrobno nakrájený
sůl
pepř
čerstvě mletý
bílek 2 ks
máslo
na vymazání formiček
okurka 1 ks
nakrájené plátky
citron 1 ks
nakrájené klínky
kopr
k podávání
Na holandskou omáčku
žloutek 2 ks
citronová štáva 2 ČL
máslo 90 g
rozpuštěné, cca 100ml

1 Na pěnu předehřejte troubu na 180°C. Zkontrolujte, zda v lososovi nezůstala žádná kost, a ostrým nožem ho rozsekejte najemno (ale ne na kaši). Přesuňte do mísy. Přidejte crème fraîche, citronovou šťávu a kopr. Osolte a opepřete, dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte dotuha a důkladně je zapracujte do směsi – působí jako pojidlo. Tři větší jednoporcové zapékací mističky vymažte máslem. Naplňte je směsí. Postavte je do pekáčku a naplňte ho vroucí vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formiček. Dejte do trouby a pečte 30–35 minut, aby směs zpevnila. Vyjměte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Podle potřeby odložte do chladničky (i do druhého dne).

2 Na holandskou omáčku dejte do mixéru žloutky, vlijte citronovou šťávu a mixujte asi půl minuty. Pak za chodu přístroje tenkým pramínkem přilévejte máslo. (Omáčku lze obdobným způsobem vyšlehat v míse balonovou metlou či elektrickým šlehačem.) Až spotřebujete všechno máslo, omáčka by měla být hustá. Osolte ji.

3 Okurkové plátky úhledně vyskládejte na talířky. Lososovou pěnu vyklopte z formiček, rozdělte dle počtu strávníků a vložte na okurková kolečka (papírovou utěrkou můžete stáhnout z povrchu bílkovinnou sraženinu). Ozdobte koprem a polijte trochou holandské omáčky. Opepřete a podávejte s citronem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...

Obchod Apetit