0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lososový burger
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3787 kcal
Bílkoviny 222 g
Sacharidy 218 g
Tuky 223 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lososové burgery potěší i strávníky, kteří se rybám jinak vyhýbají. V závitcích jsou lososové placky možná překvapivou, o to však lahodnější ingrediencí.

Suroviny

losos 700 g
filet zbavený kůže
jarní cibulka 1 svazek
nakrájená najemno
paprika kapie 1 ks
červená, na kostičky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, najemno nasekaná
majonéza 2 PL
vejce 1 ks
rozšlehané
strouhanka 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
hamburgerová bulka 6 ks
my jsme použili mini bulky
máslo
na opečení bulek
rukola 1 hrst
Na omáčku
majonéza 4 PL
jogurt bílý 4 PL
citronová kůra 1 ČL
jemně nastrouhaná
kapary 1 PL
nasekané
kopr 1 PL
nasekaný
citronová štáva
podle chuti
sůl

Postup

1

Smíchejte přísady na omáčku a odložte do chladu.

2

Filet z lososa vložte na 15 minut do mrazáku, aby ztuhl a šel snadno krájet. Pak nakrájejte na drobné kostičky podobně jako na lososový tatarák. Rybu vložte do mísy a přidejte suroviny až po sůl a pepř. Strouhanku přisypávejte postupně tak, aby směs držela pohromadě – čím méně ji do masa přijde, tím budou burgery šťavnatější. Rukama vytvarujte 6 placek o průměru podobném jako bulky.

3

Rozehřejte v pánvi olej a opékejte na něm 8–10 minut burgery, aby byly z obou stran zlatavé. Udržujte je v teple.

4

Pánev po burgerech vytřete papírovou utěrkou. Bulky rozkrojte, řeznou stranu slabě pomažte máslem a opečte na pánvi.

5

Sestavte burgery. Spodky bulek potřete na řezu slabě omáčkou, na ni dejte pár lístků rukoly a lososovou placku. Potřete znovu omáčkou a přiklopte druhou stranou bulky. Zajistěte napichovátkem.

RECEPT NAVÍC: ZÁVITKY K SVAČINĚ
Na závitky si připravte 6 rýžových papírů, pár listů salátu (dubáček nebo little gem), 1/2 zralého manga, nakrájeného na špalíčky, 2–3 baby okurky, nakrájené na špalíčky, 1–2 zbylé lososové placky, nakrájené na proužky, hrst koriandrových a mátových lístků. Namočte rýžový papír do horké vody na cca 8 vteřin, aby zvláčněl. Namočený papír položte na pracovní plochu. Pár centimetrů od okraje papíru vyskládejte úhlednou hromádku ze dvou lístků salátu, pár lístků koriandru a máty, 2 špalíčků manga, okurky a lososové placky. Okraje zahrňte dovnitř a zaviňte rolku. Pokračujte s ostatními papíry a ingrediencemi. V krabičce hotové závitky proložte pečicím papírem, aby se k sobě nepřilepily. Na dip promíchejte 1/2 lžičky limetové kůry, 3 lžíce limetové šťávy, 2 lžičky cukru a 4 lžíce rybí omáčky. Vlijte do uzavíratelné nádobky a přibalte k závitkům.

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte čas na motání závitků, opečte na pánvi cibuli, přihoďte lístky špenátu, bylinky, rozdrobený burger, zalijte směsí vajec a smetany a zapečte pod grilem.

Související články

Už jste ochutnali nejproslulejší burgery světa?
  • Zajímavosti

Už jste ochutnali nejproslulejší burgery světa?

Najít nejoblíbenější burgery světa je poměrně velký oříšek. Zatímco v našich končinách zbožňujeme burger s mletým hovězím, čedarem, slaninou a majonézou, ve Spojených státech amerických si pochutnají na pastrami nebo cibulovém burgeru....
Jak si složit neodolatelný dvojitý burger?
  • Tipy a triky

Jak si složit neodolatelný dvojitý burger?

Kdo by neznal populární Big Mac? Pokud se vám už teď sbíhají sliny na voňavý burger s pořádnou porcí masa, ale fast-foody nemáte dvakrát v oblibě, nezoufejte. Prozradíme vám, jak si připravit lahodný burger, aniž byste museli opustit...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit