0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lososový burger
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3787 kcal
Bílkoviny 222 g
Sacharidy 218 g
Tuky 223 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lososové burgery potěší i strávníky, kteří se rybám jinak vyhýbají. V závitcích jsou lososové placky možná překvapivou, o to však lahodnější ingrediencí.

Suroviny

losos 700 g
filet zbavený kůže
jarní cibulka 1 svazek
nakrájená najemno
paprika kapie 1 ks
červená, na kostičky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, najemno nasekaná
majonéza 2 PL
vejce 1 ks
rozšlehané
strouhanka 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 3 PL
hamburgerová bulka 6 ks
my jsme použili mini bulky
máslo
na opečení bulek
rukola 1 hrst
Na omáčku
majonéza 4 PL
citronová kůra 1 ČL
jemně nastrouhaná
kapary 1 PL
nasekané
kopr 1 PL
nasekaný
citronová šťáva
podle chuti
sůl

Postup

1

Smíchejte přísady na omáčku a odložte do chladu.

2

Filet z lososa vložte na 15 minut do mrazáku, aby ztuhl a šel snadno krájet. Pak nakrájejte na drobné kostičky podobně jako na lososový tatarák. Rybu vložte do mísy a přidejte suroviny až po sůl a pepř. Strouhanku přisypávejte postupně tak, aby směs držela pohromadě – čím méně ji do masa přijde, tím budou burgery šťavnatější. Rukama vytvarujte 6 placek o průměru podobném jako bulky.

3

Rozehřejte v pánvi olej a opékejte na něm 8–10 minut burgery, aby byly z obou stran zlatavé. Udržujte je v teple.

4

Pánev po burgerech vytřete papírovou utěrkou. Bulky rozkrojte, řeznou stranu slabě pomažte máslem a opečte na pánvi.

5

Sestavte burgery. Spodky bulek potřete na řezu slabě omáčkou, na ni dejte pár lístků rukoly a lososovou placku. Potřete znovu omáčkou a přiklopte druhou stranou bulky. Zajistěte napichovátkem.

RECEPT NAVÍC: ZÁVITKY K SVAČINĚ
Na závitky si připravte 6 rýžových papírů, pár listů salátu (dubáček nebo little gem), 1/2 zralého manga, nakrájeného na špalíčky, 2–3 baby okurky, nakrájené na špalíčky, 1–2 zbylé lososové placky, nakrájené na proužky, hrst koriandrových a mátových lístků. Namočte rýžový papír do horké vody na cca 8 vteřin, aby zvláčněl. Namočený papír položte na pracovní plochu. Pár centimetrů od okraje papíru vyskládejte úhlednou hromádku ze dvou lístků salátu, pár lístků koriandru a máty, 2 špalíčků manga, okurky a lososové placky. Okraje zahrňte dovnitř a zaviňte rolku. Pokračujte s ostatními papíry a ingrediencemi. V krabičce hotové závitky proložte pečicím papírem, aby se k sobě nepřilepily. Na dip promíchejte 1/2 lžičky limetové kůry, 3 lžíce limetové šťávy, 2 lžičky cukru a 4 lžíce rybí omáčky. Vlijte do uzavíratelné nádobky a přibalte k závitkům.

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte čas na motání závitků, opečte na pánvi cibuli, přihoďte lístky špenátu, bylinky, rozdrobený burger, zalijte směsí vajec a smetany a zapečte pod grilem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč