Lososové burgery potěší i strávníky, kteří se rybám jinak vyhýbají. V závitcích jsou lososové placky možná překvapivou, o to však lahodnější ingrediencí.
Suroviny
Postup
Smíchejte přísady na omáčku a odložte do chladu.
Filet z lososa vložte na 15 minut do mrazáku, aby ztuhl a šel snadno krájet. Pak nakrájejte na drobné kostičky podobně jako na lososový tatarák. Rybu vložte do mísy a přidejte suroviny až po sůl a pepř. Strouhanku přisypávejte postupně tak, aby směs držela pohromadě – čím méně ji do masa přijde, tím budou burgery šťavnatější. Rukama vytvarujte 6 placek o průměru podobném jako bulky.
Rozehřejte v pánvi olej a opékejte na něm 8–10 minut burgery, aby byly z obou stran zlatavé. Udržujte je v teple.
Pánev po burgerech vytřete papírovou utěrkou. Bulky rozkrojte, řeznou stranu slabě pomažte máslem a opečte na pánvi.
Sestavte burgery. Spodky bulek potřete na řezu slabě omáčkou, na ni dejte pár lístků rukoly a lososovou placku. Potřete znovu omáčkou a přiklopte druhou stranou bulky. Zajistěte napichovátkem.
RECEPT NAVÍC: ZÁVITKY K SVAČINĚ
Na závitky si připravte 6 rýžových papírů, pár listů salátu (dubáček nebo little gem), 1/2 zralého manga, nakrájeného na špalíčky, 2–3 baby okurky, nakrájené na špalíčky, 1–2 zbylé lososové placky, nakrájené na proužky, hrst koriandrových a mátových lístků. Namočte rýžový papír do horké vody na cca 8 vteřin, aby zvláčněl. Namočený papír položte na pracovní plochu. Pár centimetrů od okraje papíru vyskládejte úhlednou hromádku ze dvou lístků salátu, pár lístků koriandru a máty, 2 špalíčků manga, okurky a lososové placky. Okraje zahrňte dovnitř a zaviňte rolku. Pokračujte s ostatními papíry a ingrediencemi. V krabičce hotové závitky proložte pečicím papírem, aby se k sobě nepřilepily. Na dip promíchejte 1/2 lžičky limetové kůry, 3 lžíce limetové šťávy, 2 lžičky cukru a 4 lžíce rybí omáčky. Vlijte do uzavíratelné nádobky a přibalte k závitkům.
NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte čas na motání závitků, opečte na pánvi cibuli, přihoďte lístky špenátu, bylinky, rozdrobený burger, zalijte směsí vajec a smetany a zapečte pod grilem.