Redaktorka Darinka je expert na domácí zmrzliny. Tahle je její nejvychytanější!
Suroviny
Postup
1 Mléko, sůl, cukr a mák dejte do kastrůlku a zahřívejte asi 5 minut těsně pod bodem varu. Odstavte z plotny a nechte lehce zchladnout. Přeceďte přes jemné sítko a vymačkejte všechno mléko. Mák vyhoďte nebo zmrazte na jindy (třeba do buchet).
2 Do mísy vlijte smetanu a na mísu posaďte sítko. Prošlehejte žloutky a ohřejte mléko, ve kterém jste máčeli mák. Za stálého prošlehávání ho pomalu přilévejte ke žloutkům. Směs vraťte do hrnce a na mírném plameni míchejte, dokud nezačne houstnout (pozor, abyste směs nepřevařili, stáhněte ji z ohně včas). Přelijte přes sítko ke smetaně, přidejte vanilkový extrakt a po vychlazení přelijte do zmrzlinovače.
3 Švestky přepulte, vypeckujte a spolu s cukrem a trochou vody je krátce povařte. Podávejte k makové zmrzlině.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x skvělá domácí zmrzlina(20 receptů )