Recept z knihy Bioabecedář Hanky Zemanové se hodí i pro ty, co nechtějí používat cukr - koláč se totiž sladí sirupem z agáve.
Suroviny
mouka špaldová hladká
50
g
celozrnná, hrubá, lze nahradit celozrnnou špaldovou krupicí + trocha navíc na vysypání formy
polenta
50
g
instantní
kypřicí prášek do pečiva
2
ČL
bez fosfátů
vanilka
½
ČL
mletá
tvaroh měkký
250
g
ve vaničce
máslo
80
g
lze nahradit margarínem
vejce
1
ks
velké, bio, lze nahradit 2 menšími
agávový sirup
100
ml
citronová šťáva
2
PL
ovoce
150
g
mimo letní sezonu např. 50 g rozinek, 50 g sušených meruněk a 1 hrst vlašských ořechů nebo ovocný kompot)
Postup
1
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáč nebo dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. V misce smíchejte všechny suroviny kromě ovoce a prošlehejte je ručním šlehačem. Nakonec lehce vmíchejte ovoce.
2
Vynikající je tento koláč z bioricotty (prodává ji Makro). Je pak vláčnější, jemnější, a navíc i zdravější. Ricotta je nízkotučný čerstvý syrovátkový sýr podobný tvarohu.
Sirup z agáve můžete nahradit javorovým sirupem. Jen počítejte s tím, že koláč bude mít jeho příchuť, která se hodí k rozinkám a ořechům; k ovoci je lepší agáve.
Těsto vlijte do formy a pečte asi půl hodiny. Nechte vychladnout a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Sušené ovoce můžete nahradit slitým višňovým biokompotem (šťávu nevylévejte a ochuťte s ní třeba pudink). V létě je tento koláč skvělý s čerstvými jahodami, borůvkami či malinami.Vynikající je tento koláč z bioricotty (prodává ji Makro). Je pak vláčnější, jemnější, a navíc i zdravější. Ricotta je nízkotučný čerstvý syrovátkový sýr podobný tvarohu.
Sirup z agáve můžete nahradit javorovým sirupem. Jen počítejte s tím, že koláč bude mít jeho příchuť, která se hodí k rozinkám a ořechům; k ovoci je lepší agáve.