Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1704 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 175 g
Tuky 79 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z knihy Bioabecedář Hanky Zemanové se hodí i pro ty, co nechtějí používat cukr - koláč se totiž sladí sirupem z agáve.

Suroviny

mouka špaldová hladká 50 g
celozrnná, hrubá, lze nahradit celozrnnou špaldovou krupicí + trocha navíc na vysypání formy
polenta 50 g
instantní
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
bez fosfátů
vanilka ½ ČL
mletá
ve vaničce
lze nahradit margarínem
vejce 1 ks
velké, bio, lze nahradit 2 menšími
agávový sirup 100 ml
ovoce 150 g
mimo letní sezonu např. 50 g rozinek, 50 g sušených meruněk a 1 hrst vlašských ořechů nebo ovocný kompot)

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáč nebo dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. V misce smíchejte všechny suroviny kromě ovoce a prošlehejte je ručním šlehačem. Nakonec lehce vmíchejte ovoce.

2

Těsto vlijte do formy a pečte asi půl hodiny. Nechte vychladnout a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Sušené ovoce můžete nahradit slitým višňovým biokompotem (šťávu nevylévejte a ochuťte s ní třeba pudink). V létě je tento koláč skvělý s čerstvými jahodami, borůvkami či malinami.
Vynikající je tento koláč z bioricotty (prodává ji Makro). Je pak vláčnější, jemnější, a navíc i zdravější. Ricotta je nízkotučný čerstvý syrovátkový sýr podobný tvarohu.
Sirup z agáve můžete nahradit javorovým sirupem. Jen počítejte s tím, že koláč bude mít jeho příchuť, která se hodí k rozinkám a ořechům; k ovoci je lepší agáve.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín