Tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč

Tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč

4.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1704 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 175 g
Tuky 79 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z knihy Bioabecedář Hanky Zemanové se hodí i pro ty, co nechtějí používat cukr - koláč se totiž sladí sirupem z agáve.

Suroviny

mouka špaldová hladká 50 g
celozrnná, hrubá, lze nahradit celozrnnou špaldovou krupicí + trocha navíc na vysypání formy
polenta 50 g
instantní
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
bez fosfátů
vanilka 0.5 ČL
mletá
tvaroh měkký 250 g
ve vaničce
máslo 80 g
lze nahradit margarínem
vejce 1 ks
velké, bio, lze nahradit 2 menšími
agávový sirup 100 ml
citronová štáva 2 PL
ovoce 150 g
mimo letní sezonu např. 50 g rozinek, 50 g sušených meruněk a 1 hrst vlašských ořechů nebo ovocný kompot)

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáč nebo dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. V misce smíchejte všechny suroviny kromě ovoce a prošlehejte je ručním šlehačem. Nakonec lehce vmíchejte ovoce.

2 Těsto vlijte do formy a pečte asi půl hodiny. Nechte vychladnout a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Sušené ovoce můžete nahradit slitým višňovým biokompotem (šťávu nevylévejte a ochuťte s ní třeba pudink). V létě je tento koláč skvělý s čerstvými jahodami, borůvkami či malinami.
     
  • Vynikající je tento koláč z bioricotty (prodává ji Makro). Je pak vláčnější, jemnější, a navíc i zdravější. Ricotta je nízkotučný čerstvý syrovátkový sýr podobný tvarohu.
     
  • Sirup z agáve můžete nahradit javorovým sirupem. Jen počítejte s tím, že koláč bude mít jeho příchuť, která se hodí k rozinkám a ořechům; k ovoci je  lepší agáve.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit