0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1704 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 175 g
Tuky 79 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z knihy Bioabecedář Hanky Zemanové se hodí i pro ty, co nechtějí používat cukr - koláč se totiž sladí sirupem z agáve.

Suroviny

mouka špaldová hladká 50 g
celozrnná, hrubá, lze nahradit celozrnnou špaldovou krupicí + trocha navíc na vysypání formy
polenta 50 g
instantní
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
bez fosfátů
vanilka ½ ČL
mletá
ve vaničce
máslo 80 g
lze nahradit margarínem
vejce 1 ks
velké, bio, lze nahradit 2 menšími
agávový sirup 100 ml
citronová šťáva 2 PL
ovoce 150 g
mimo letní sezonu např. 50 g rozinek, 50 g sušených meruněk a 1 hrst vlašských ořechů nebo ovocný kompot)

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pekáč nebo dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou. V misce smíchejte všechny suroviny kromě ovoce a prošlehejte je ručním šlehačem. Nakonec lehce vmíchejte ovoce.

2 Těsto vlijte do formy a pečte asi půl hodiny. Nechte vychladnout a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Sušené ovoce můžete nahradit slitým višňovým biokompotem (šťávu nevylévejte a ochuťte s ní třeba pudink). V létě je tento koláč skvělý s čerstvými jahodami, borůvkami či malinami.
     
  • Vynikající je tento koláč z bioricotty (prodává ji Makro). Je pak vláčnější, jemnější, a navíc i zdravější. Ricotta je nízkotučný čerstvý syrovátkový sýr podobný tvarohu.
     
  • Sirup z agáve můžete nahradit javorovým sirupem. Jen počítejte s tím, že koláč bude mít jeho příchuť, která se hodí k rozinkám a ořechům; k ovoci je  lepší agáve.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/3

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč