Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Masové kuličky s ouzem
Masové kuličky s ouzem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Masové kuličky s ouzem

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6939 kcal
Bílkoviny 356 g
Sacharidy 572 g
Tuky 339 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro ouzo se nadchneme v restauraci u moře, ale po návratu už tak neláká. Dá se však skvěle využít do vaření: tentokrát jsme ho využili k přípravě masových kuliček, ale hodí se i do marinád na kuřecí maso či ke krevetám, na Apetitonline.cz najdete např. recept na krevety Saganaki, kde lze část bílého vína nahradit ouzem.

Suroviny

bez kůrek
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 1 kg
nastrouhaná
česnek 2 stroužky
prolisované a nastrouhané
olivový olej 2 PL
sůl 8 g
pepř
čerstvě mletý
oregano 2 ČL
sušené
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
máta 1 hrst
nasekaná
kopr 2 PL
nasekaný
ouzo 2 PL
lze nahradit 1 lžičkou mletého anýzu
vejce 2 ks
rostlinný olej
na smažení
Na kuskus a salát
kuskus 300 g
střední, nakrájené na tenčí kolečka
bez pecky
jarní cibulka 2 ks
nakrájená
nadrobený
olivový olej 2 PL
sůl
oregano 1 ČL
petrželka
hladkolistá, nasekaná, na posypání
k podávání (není nutné)

Postup

1

Připravte kuskus podle návodu na obalu. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.

2

Okurky, olivy, jarní cibulku a fetu promíchejte ve velké míse s kuskusem. Prošlehejte citronovou šťávu a olivový olej se solí, sušeným oreganem (vezměte při solení v potaz, že samotná feta je dost slaná), vlijte zálivku do kuskusu a zeleniny a znovu jemně promíchejte. Zatímco budete připravovat masové kuličky, uložte salát do chladničky.

3

Na masové kuličky navlhčete toustový chléb vodou, pak jej vymačkejte a nasekejte nadrobno nebo rozdrobte. V míse smíchejte pečivo a všechny další přísady kromě oleje na smažení. Navlhčete si ruce vodou a vytvarujte kuličky.

4

Do velké pánve nalijte olej do výšky cca 1 centimetru. Olej rozehřejte na středně vysokou teplotu. Do horkého oleje vkládejte po dávkách masové kuličky a smažte, dokud nebudou ze všech stran hnědé, jednu dávku asi 8 až 10 minut podle velikosti kuliček. Hotové kuličky odkládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a udržujte v teple.

5

Při podávání naaranžujte salát na talíř, navrch položte kuličky. Posypte nasekanou petrželkou a podle chuti podávejte s řeckým jogurtem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín