Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Masové kuličky s ouzem
Masové kuličky s ouzem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Masové kuličky s ouzem

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6939 kcal
Bílkoviny 356 g
Sacharidy 572 g
Tuky 339 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro ouzo se nadchneme v restauraci u moře, ale po návratu už tak neláká. Dá se však skvěle využít do vaření: tentokrát jsme ho využili k přípravě masových kuliček, ale hodí se i do marinád na kuřecí maso či ke krevetám, na Apetitonline.cz najdete např. recept na krevety Saganaki, kde lze část bílého vína nahradit ouzem.

Související recepty

Suroviny

bez kůrek
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 1 kg
nastrouhaná
česnek 2 stroužky
prolisované a nastrouhané
olivový olej 2 PL
sůl 8 g
pepř
čerstvě mletý
oregano 2 ČL
sušené
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
máta 1 hrst
nasekaná
kopr 2 PL
nasekaný
ouzo 2 PL
lze nahradit 1 lžičkou mletého anýzu
vejce 2 ks
rostlinný olej
na smažení
Na kuskus a salát
kuskus 300 g
střední, nakrájené na tenčí kolečka
bez pecky
jarní cibulka 2 ks
nakrájená
nadrobený
olivový olej 2 PL
sůl
oregano 1 ČL
petrželka
hladkolistá, nasekaná, na posypání
k podávání (není nutné)

Postup

1

Připravte kuskus podle návodu na obalu. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.

2

Okurky, olivy, jarní cibulku a fetu promíchejte ve velké míse s kuskusem. Prošlehejte citronovou šťávu a olivový olej se solí, sušeným oreganem (vezměte při solení v potaz, že samotná feta je dost slaná), vlijte zálivku do kuskusu a zeleniny a znovu jemně promíchejte. Zatímco budete připravovat masové kuličky, uložte salát do chladničky.

3

Na masové kuličky navlhčete toustový chléb vodou, pak jej vymačkejte a nasekejte nadrobno nebo rozdrobte. V míse smíchejte pečivo a všechny další přísady kromě oleje na smažení. Navlhčete si ruce vodou a vytvarujte kuličky.

4

Do velké pánve nalijte olej do výšky cca 1 centimetru. Olej rozehřejte na středně vysokou teplotu. Do horkého oleje vkládejte po dávkách masové kuličky a smažte, dokud nebudou ze všech stran hnědé, jednu dávku asi 8 až 10 minut podle velikosti kuliček. Hotové kuličky odkládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a udržujte v teple.

5

Při podávání naaranžujte salát na talíř, navrch položte kuličky. Posypte nasekanou petrželkou a podle chuti podávejte s řeckým jogurtem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...