Pro ouzo se nadchneme v restauraci u moře, ale po návratu už tak neláká. Dá se však skvěle využít do vaření: tentokrát jsme ho využili k přípravě masových kuliček, ale hodí se i do marinád na kuřecí maso či ke krevetám, na Apetitonline.cz najdete např. recept na krevety Saganaki, kde lze část bílého vína nahradit ouzem.
Suroviny
Postup
Připravte kuskus podle návodu na obalu. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.
Okurky, olivy, jarní cibulku a fetu promíchejte ve velké míse s kuskusem. Prošlehejte citronovou šťávu a olivový olej se solí, sušeným oreganem (vezměte při solení v potaz, že samotná feta je dost slaná), vlijte zálivku do kuskusu a zeleniny a znovu jemně promíchejte. Zatímco budete připravovat masové kuličky, uložte salát do chladničky.
Na masové kuličky navlhčete toustový chléb vodou, pak jej vymačkejte a nasekejte nadrobno nebo rozdrobte. V míse smíchejte pečivo a všechny další přísady kromě oleje na smažení. Navlhčete si ruce vodou a vytvarujte kuličky.
Do velké pánve nalijte olej do výšky cca 1 centimetru. Olej rozehřejte na středně vysokou teplotu. Do horkého oleje vkládejte po dávkách masové kuličky a smažte, dokud nebudou ze všech stran hnědé, jednu dávku asi 8 až 10 minut podle velikosti kuliček. Hotové kuličky odkládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a udržujte v teple.
Při podávání naaranžujte salát na talíř, navrch položte kuličky. Posypte nasekanou petrželkou a podle chuti podávejte s řeckým jogurtem.