V rakouském Wachau jsou vyhlášení pěstováním meruněk a mají také recept na knedlíky. Podobá se našemu, jen se obejde bez tvarohu či máku. Knedlíky se obalují ve strouhance a másle, které jsme vylepšili přidáním pořádné dávky rumu.
Suroviny
Postup
Z každé meruňky odstraňte pecku: můžete ji vytlačit rukojetí vařečky nebo plod lehce naříznout a pecku vyjmout. Místo pecky vložte kuličku marcipánu.
Máslo a vejce vyšlehejte pomocí šlehače. Přidejte tvaroh, hladkou mouku, krupičku a špetku soli a rychle spojte v těsto. Lžící naneste na potravinářskou fólii vysoký pás těsta a pomocí fólie z něj vytvarujte váleček. Uložte do lednice na 2 hodiny do chladu, kde těsto zpevní.
Váleček nakrájejte na 12 stejných dílů. Na pracovní ploše poprášené moukou každý dílek zploštěte, zabalte do něj meruňku a poválejte v dlaních na kulatý knedlík. Vytvarované knedlíky uložte na 30 minut do lednice.
Dejte vařit velký hrnec plný vody. Jakmile začne voda vřít, přímo z lednice do ní vhoďte knedlíky. Pak ztlumte plamen, aby voda jen bublala, a vařte, dokud knedlíky nevyplavou – podle velikosti je to kolem 10–12 minut.
Mezitím připravte posypku. Strouhanku, mandle a cukr opečte na pánvi nebo v troubě (hlídejte, aby se nepřipálila!) dozlatova a přendejte do mísy. V rendlíku rozpusťte máslo a přilijte tuzemák nebo rum.
Servírovací talíře posypte troškou strouhanky, knedlíky pak po talíři nebudou klouzat. Uvařené knedlíky poválejte v rumovém másle, obalte ve strouhance, nandejte na talíř a zasypte ještě trochou strouhanky. Ihned podávejte, podle chuti můžete pocukrovat moučkovým cukrem či ještě polít rumovým máslem.
NĚCO NAVÍC
Marcipán místo pecky můžete nahradit moka kostkami cukru. Další vylepšení spočívá v tom, že se kostka cukru ještě navlhčí voňavou meruňkovicí.