0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňkové knedlíky s rumovým máslem

Meruňkové knedlíky s rumovým máslem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Meruňkové knedlíky s rumovým máslem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4263 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 383 g
Tuky 211 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V rakouském Wachau jsou vyhlášení pěstováním meruněk a mají také recept na knedlíky. Podobá se našemu, jen se obejde bez tvarohu či máku. Knedlíky se obalují ve strouhance a másle, které jsme vylepšili přidáním pořádné dávky rumu.

Suroviny

meruňky 12 ks
zralé, pevné
marcipán 12 kuliček
místo pecky, cca 60 g
máslo 70 g
povolené
vejce 1 ks
pokojové teploty
tvaroh měkký 250 g
polotučný, ve fólii
mouka pšeničná hladká 70 g
+ na podsypání
krupička dětská 70 g
sůl 1 špetka
Na dokončení
strouhanka 150 g
mandle 100 g
hruběji mleté
krupicový cukr 4 PL
máslo 100 g
rozpuštěné
rum 80 ml
nejlépe tuzemák
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Z každé meruňky odstraňte pecku: můžete ji vytlačit rukojetí vařečky nebo plod lehce naříznout a pecku vyjmout. Místo pecky vložte kuličku marcipánu.

2

Máslo a vejce vyšlehejte pomocí šlehače. Přidejte tvaroh, hladkou mouku, krupičku a špetku soli a rychle spojte v těsto. Lžící naneste na potravinářskou fólii vysoký pás těsta a pomocí fólie z něj vytvarujte váleček. Uložte do lednice na 2 hodiny do chladu, kde těsto zpevní.

3

Váleček nakrájejte na 12 stejných dílů. Na pracovní ploše poprášené moukou každý dílek zploštěte, zabalte do něj meruňku a poválejte v dlaních na kulatý knedlík. Vytvarované knedlíky uložte na 30 minut do lednice.

4

Dejte vařit velký hrnec plný vody. Jakmile začne voda vřít, přímo z lednice do ní vhoďte knedlíky. Pak ztlumte plamen, aby voda jen bublala, a vařte, dokud knedlíky nevyplavou – podle velikosti je to kolem 10–12 minut.

5

Mezitím připravte posypku. Strouhanku, mandle a cukr opečte na pánvi nebo v troubě (hlídejte, aby se nepřipálila!) dozlatova a přendejte do mísy. V rendlíku rozpusťte máslo a přilijte tuzemák nebo rum.

6

Servírovací talíře posypte troškou strouhanky, knedlíky pak po talíři nebudou klouzat. Uvařené knedlíky poválejte v rumovém másle, obalte ve strouhance, nandejte na talíř a zasypte ještě trochou strouhanky. Ihned podávejte, podle chuti můžete pocukrovat moučkovým cukrem či ještě polít rumovým máslem.

NĚCO NAVÍC
Marcipán místo pecky můžete nahradit moka kostkami cukru. Další vylepšení spočívá v tom, že se kostka cukru ještě navlhčí voňavou meruňkovicí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč