Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkové knedlíky s rumovým máslem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4263 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 383 g
Tuky 211 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V rakouském Wachau jsou vyhlášení pěstováním meruněk a mají také recept na knedlíky. Podobá se našemu, jen se obejde bez tvarohu či máku. Knedlíky se obalují ve strouhance a másle, které jsme vylepšili přidáním pořádné dávky rumu.

Suroviny

zralé, pevné
marcipán 12 kuliček
místo pecky, cca 60 g
povolené
vejce 1 ks
pokojové teploty
polotučný, ve fólii
+ na podsypání
krupička dětská 70 g
sůl 1 špetka
Na dokončení
strouhanka 150 g
mandle 100 g
hruběji mleté
máslo 100 g
rozpuštěné
rum 80 ml
nejlépe tuzemák
na posypání

Postup

1

Z každé meruňky odstraňte pecku: můžete ji vytlačit rukojetí vařečky nebo plod lehce naříznout a pecku vyjmout. Místo pecky vložte kuličku marcipánu.

2

Máslo a vejce vyšlehejte pomocí šlehače. Přidejte tvaroh, hladkou mouku, krupičku a špetku soli a rychle spojte v těsto. Lžící naneste na potravinářskou fólii vysoký pás těsta a pomocí fólie z něj vytvarujte váleček. Uložte do lednice na 2 hodiny do chladu, kde těsto zpevní.

3

Váleček nakrájejte na 12 stejných dílů. Na pracovní ploše poprášené moukou každý dílek zploštěte, zabalte do něj meruňku a poválejte v dlaních na kulatý knedlík. Vytvarované knedlíky uložte na 30 minut do lednice.

4

Dejte vařit velký hrnec plný vody. Jakmile začne voda vřít, přímo z lednice do ní vhoďte knedlíky. Pak ztlumte plamen, aby voda jen bublala, a vařte, dokud knedlíky nevyplavou – podle velikosti je to kolem 10–12 minut.

5

Mezitím připravte posypku. Strouhanku, mandle a cukr opečte na pánvi nebo v troubě (hlídejte, aby se nepřipálila!) dozlatova a přendejte do mísy. V rendlíku rozpusťte máslo a přilijte tuzemák nebo rum.

6

Servírovací talíře posypte troškou strouhanky, knedlíky pak po talíři nebudou klouzat. Uvařené knedlíky poválejte v rumovém másle, obalte ve strouhance, nandejte na talíř a zasypte ještě trochou strouhanky. Ihned podávejte, podle chuti můžete pocukrovat moučkovým cukrem či ještě polít rumovým máslem.

NĚCO NAVÍC
Marcipán místo pecky můžete nahradit moka kostkami cukru. Další vylepšení spočívá v tom, že se kostka cukru ještě navlhčí voňavou meruňkovicí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč