Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Meruňkové knedlíky s rumovým máslem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 12 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4263 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 383 g
Tuky 211 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V rakouském Wachau jsou vyhlášení pěstováním meruněk a mají také recept na knedlíky. Podobá se našemu, jen se obejde bez tvarohu či máku. Knedlíky se obalují ve strouhance a másle, které jsme vylepšili přidáním pořádné dávky rumu.

Suroviny

zralé, pevné
marcipán 12 kuliček
místo pecky, cca 60 g
povolené
vejce 1 ks
pokojové teploty
polotučný, ve fólii
+ na podsypání
krupička dětská 70 g
sůl 1 špetka
Na dokončení
strouhanka 150 g
mandle 100 g
hruběji mleté
máslo 100 g
rozpuštěné
rum 80 ml
nejlépe tuzemák
na posypání

Postup

1

Z každé meruňky odstraňte pecku: můžete ji vytlačit rukojetí vařečky nebo plod lehce naříznout a pecku vyjmout. Místo pecky vložte kuličku marcipánu.

2

Máslo a vejce vyšlehejte pomocí šlehače. Přidejte tvaroh, hladkou mouku, krupičku a špetku soli a rychle spojte v těsto. Lžící naneste na potravinářskou fólii vysoký pás těsta a pomocí fólie z něj vytvarujte váleček. Uložte do lednice na 2 hodiny do chladu, kde těsto zpevní.

3

Váleček nakrájejte na 12 stejných dílů. Na pracovní ploše poprášené moukou každý dílek zploštěte, zabalte do něj meruňku a poválejte v dlaních na kulatý knedlík. Vytvarované knedlíky uložte na 30 minut do lednice.

4

Dejte vařit velký hrnec plný vody. Jakmile začne voda vřít, přímo z lednice do ní vhoďte knedlíky. Pak ztlumte plamen, aby voda jen bublala, a vařte, dokud knedlíky nevyplavou – podle velikosti je to kolem 10–12 minut.

5

Mezitím připravte posypku. Strouhanku, mandle a cukr opečte na pánvi nebo v troubě (hlídejte, aby se nepřipálila!) dozlatova a přendejte do mísy. V rendlíku rozpusťte máslo a přilijte tuzemák nebo rum.

6

Servírovací talíře posypte troškou strouhanky, knedlíky pak po talíři nebudou klouzat. Uvařené knedlíky poválejte v rumovém másle, obalte ve strouhance, nandejte na talíř a zasypte ještě trochou strouhanky. Ihned podávejte, podle chuti můžete pocukrovat moučkovým cukrem či ještě polít rumovým máslem.

NĚCO NAVÍC
Marcipán místo pecky můžete nahradit moka kostkami cukru. Další vylepšení spočívá v tom, že se kostka cukru ještě navlhčí voňavou meruňkovicí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...