Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2634 kcal
Bílkoviny 120 g
Cukr 314 g
Tuky 83 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Minestrone se v každém kraji, domácnosti i ročním období vaří z trochu jiných surovin. Proto k ní i vy přistupujte s italskou lehkostí.

Suroviny

hrášek 250 g
boby 100 g
fazole fava
řapíkatý celer 2 ks
cuketa 200 g
mangold 200 g
pokrájený
špenát 100 g
listový
olivový olej panenský 2 PL
pancetta 100 g
nebo jiná prorostlá sušená slanina, nakrájená na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená najemno
česnek 2 stroužky
nakrájený najemno
brambory 250 g
nakrájené na kostičky asi 1 cm
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
kapusta 0.25 ks
nakrouhaná na nudličky
pórek 1 ks
nakrájený na plátky
fazolky zelené 200 g
pokrájené
petrželka 1 hrst
hladkolistá
vývar 2.5 l
horký, lze nahradit horkou vodou
rajčata 250 g
vyzrálá
těstoviny 100 g
např. mušličky, nalámané makarony
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
parmazán
čerstvě nastrouhaný
olivový olej panenský
na zakápnutí

1. Příprava
Nejdříve si připravte zeleninu. Vyloupejte hrášek, a pokud jsou dost zralé, tak i fazole fava. Jsou-li mladé, pouze luskům odřízněte stopku a špičku a jemně je pokrájejte. U řapíků celeru nahoře pomocí nože uchopte tuhá vlákna v žebrování a tahem je ­odloupněte, pak nakrájejte na plátky.

2. Krájení
Cuketu krájejte i se slupkou – velmi malé plody na plátky, větší na kostky. Řapíky mangoldu pokrájejte na menší kousky, listy na větší. Baby špenát můžete do polévky hodit rovnou, větší rostliny prodávané na váhu je třeba zbavit tuhých stonků a důkladně omýt, případně nahrubo pokrájet.

3. Opékání
V hrnci na oleji osmahněte za stálého míchání pancettu. Až zprůhlední, přidejte cibuli i česnek a osmahněte asi tři až pět minut doměkka. Vložte kostičky brambor, pokrájenou mrkev, celerové řapíky, kapustu a pórek a opékejte další tři minuty, až zelenina začne krásně vonět.

4. Vývar
Přidejte mangold, špenát, pokrájenou cuketu, fazolky, fazole fava a petrželku. Vše zalijte asi dvěma a půl litry horké vody nebo vývaru a promíchejte. Zatím nesolte, protože pancetta a případný vývar jsou slané. Počkejte, až se chutě rozvinou.

5. Spařte rajčata
Polévku zvolna vařte pod pokličkou deset minut. Mezitím nařízněte rajčata do kříže a zalijte je vroucí vodou. Díky tomuto opatření půjdou dobře loupat. Spařená rajčata vyjměte, zchlaďte, oloupejte a pokrájejte na kostky.

6. Dokončení
Do polévky nyní vsypte rajčata a přidejte těstoviny. Vařte dalších asi deset minut – zelenina a těstoviny by měly změknout. Podle chuti osolte a opepřete. Při podávání pokapejte na talíři dobrým olivovým olejem a posypte parmazánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit