Moravský vrabec se špenátem

Moravský vrabec se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (42)
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3296 kcal
Bílkoviny 196 g
Cukr 52 g
Tuky 244 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ani moc tučná, ani příliš suchá. Vepřová plec je skvělá na dušení i pečení.

Suroviny

vepřová plec 1 kg
na kostky 3x3 cm
česnek 6 stroužek
drcené
cibule 2 ks
nadrobno
kmín 0.5 ČL
čerstvě drcený
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 1.5 PL
knedlíky bramborové
k podávání
Na špenát
sádlo 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
mražený listový špenát 500 g
smetana ke šlehání 100 ml
česnek 4 stroužek
drcený

1 Maso osolte, opepřete, důkladně potřete ze všech stran rozetřeným česnekem a posypte čerstvě drceným kmínem.

2 Na dno pekáčku rozprostřete cibuli a vložte na ni maso.

3 Podlijte 250 ml vody a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba 2 hodiny, než je maso měkké.

4 Maso občas promíchejte, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibulka během pečení příliš připalovala, přilijte ještě trochu vody.

5 Upečené měkké maso vyndejte z pekáčku a dodělejte šťávu. Pekáč postavte na sporák, nechte z výpeku odvařit vodu, zbylý tuk lehce zaprašte moukou a orestujte dozlatova. Vzniklou jíšku zalijte půllitrem studené vody, promíchejte a nechte za občasného míchání minimálně 20 minut vařit na mírném ohni. 

6 Provařenou šťávu podle potřeby dochuťte a maso vraťte zpět do šťávy.

7 Na špenát na sádle opékejte 5 minut dozlatova cibuli. Přidejte špenát, podlijte jej smetanou, osolte, opepřete a přiklopené zahřívejte, až špenát povolí. Nakonec ochuťte česnekem. Podávejte k masu s knedlíkem. 

NĚCO NAVÍC
Špenát můžete zahustit vajíčkem a strouhankou.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK 

  • Marinování. Kostky vepřové plece přímo vybízejí k přípravě den předem. Na moravské vrabce maso okořeňte, místo vody podlijte pivem, promíchejte v pekáčku s cibulí a česnekem a dobře zakryjte alobalem. V chladu nechte před pečením rozležet do druhého dne.
  • Šťavnatost. Plec není třeba před dušením zprudka opékat, zůstane šťavnatá, i když ji jen obalíte v cibulovém základu a rychle zahřejete nebo dáte rovnou do rozpálené trouby.
  • Upečeno. Jakmile se maso začne rozdělovat na vlákna, je hotové. Také jde snadno překrojit vidličkou. Nesmí být žvýkavé, ale pěkně měkounké.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit