„Roládu jsem poprvé jedla před rokem u kamarádky a byla jsem z ní nadšená. Krásně vypadá a ještě líp chutná,“ pochvaluje si produkční Nikola Kricnerová. Nepečená roláda je recept, který zvládou i naprostí začátečníci. Skvělý dezert i na sváteční chvíle.
Suroviny
Postup
Sušenky rozmixujte, umelte nebo rozdrťte v sáčku válečkem – měly by mít konzistenci hrubšího cukru. Přesypte je do mísy, přidejte cukry, ořechy, kakao, přilijte kávu a zpracujte těsto.
Těsto rozdělte na poloviny a každou na potravinářské fólii nebo alobalu rozválejte na plát silný asi 0,5 cm (těsto se trhá, proto to chce zručnost a trpělivost).
Suroviny na krém ušlehejte do pěny. Krém natřete na připravené těsto a pomocí fólie je zabalte do rolád. Nechte zatuhnout v lednici a pak krájejte na plátky. Uchovejte v chladu.
NĚCO NAVÍC
Místo sušenek využijte polámané cukroví, které se na nic jiného nehodí. Než dáte roládu zatuhnout do lednice, můžete ji ještě obalit v mletých ořeších.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Naše nejoblíbenější cukroví(10 receptů)
- Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou(34 receptů)
- 27 dezertů pro opravdové milovníky kávy(27 receptů)
- Elegantní krémové rolády: 26 nejlepších receptů(26 receptů)
- 29 nejlepších receptů na nepečené cukroví na poslední chvíli: Připravte si doutníčky, mozartovy koule, čertíky a dalších 29 druhů(29 receptů)
Komentáře
Gabriela Adámková
23.11.2015 17:25
Dobrý den, prosím o radu. Mám
Dobrý den, prosím o radu. Mám podobný recept na nepečenou roládu, je to asi nejoblíbenější vánoční cukroví. Těsto je z mletých piškotů, másla, cukru a rumu, náplň z másla, cukru a kakaa. Do těsta se v receptu pro spojení přidává syrové vejce, to jsem ale kvůli těhotenství a dětem přestala používat a nahradila jsem ho několika lžícemi vody, jako např. do křehkého těsta. Není to ale ono, roláda jde vždy těžko zabalit a těsto trochu praská. Ve Vašem receptu má tuhle úlohu káva, ta se ale do toho našeho nehodí. Nemáte prosím tip, čím nahradit syrové vejce, aby těsto lépe "drželo"? Moc děkuji
Jana Kopřivová
25.11.2015 11:56
Milá Gábi, nahraďte kávu
Milá Gábi, nahraďte kávu salkem a uberte cukr. Neřeknu vám přesně poměry, budete to muset udělat trochu od oka, přidat toho, ubrat toho, ale se salkem vám bude roláda držet pěkně pohromadě a neměla by se lámat jako s vodou. Podobně vám poslouží také med nebo sirup z agáve apod. Držím palce, ať se roláda tentokrát povede! :)
Gabriela Adámková
25.11.2015 16:09
Děkuji, letos určitě
Děkuji, letos určitě vyzkouším :-)
Jana Kopřivová
26.11.2015 16:39
Naše redaktorka Stáňa
Naše redaktorka Stáňa doporučuje také k vodě přidat sušené mléko nebo syrovátku, aby se těsto lépe vázalo. Je to na vás, kterou variantu si vyberete. :)
Jana Hadravová
27.11.2015 08:54
Dobrý den,mohli byste mi
Dobrý den,mohli byste mi prosím poradit???...něco dělám špatně...Když peču z lineckého těsta (troubu mám předehřátou na 180st.,recept z kuchařky), tak se mi krásně vykrojená kolečka po chvíli v troubě smrsknout a vystoupí do výšky....vypadá to dost nepěkně.....Děkuji!
Jiří Jindra
28.11.2015 09:19
Pravděpodobně jste do těsta
Pravděpodobně jste do těsta zapracovala hodně mouky, nebo málo cukru. Znovu překontrolujte recept, nebo váhu neukazuje-li nesprávnou hmotnost. Hodně štěstí. Určitě se kolečka povedou. :)
Jana Kopřivová
30.11.2015 09:49
Dobrý den Jano, můžete
Dobrý den Jano, můžete upřesnit, jaký recept jste použila?
Anonym
01.12.2015 11:29
Stává se mi totéž. U těsta s
Stává se mi totéž. U těsta s přidáním pudinkového prášku, letos i u klasického lineckého, tedy 3, 2, 1. Vyřešila jsem to tím, že si linecké těsto kupuji hotové, letos v Globusu. Košíčky zůstaly pěkně hluboké a kytičky (plné i s vykrojenou hvězdičkou) mají stejnou velikost jako za syrova. Než abych se vztekala nad smrsknutým pečivem (pak ho melu do vosích hnizd), tak radši nekoukám nad složením koupeného těsta.