0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nikolina nepečená roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 58
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5389 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 667 g
Tuky 258 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Roládu jsem poprvé jedla před rokem u kamarádky a byla jsem z ní nadšená. Krásně vypadá a ještě líp chutná,“ pochvaluje si produkční Nikola Kricnerová.

Suroviny

sušenky 500 g
Esíčka nebo jiné vaše oblíbené sušenky (viz Něco navíc)
moučkový cukr 125 g
vanilkový cukr 1 ks
vlašské ořechy 50 g
mleté
kakao holandského typu 4 PL
káva 10 PL
silná, uvařená
Na krém
máslo 150 g
moučkový cukr 150 g
rum 2 PL
tuzemák

Postup

1

Sušenky rozmixujte, umelte nebo rozdrťte v sáčku válečkem – měly by mít konzistenci hrubšího cukru. Přesypte je do mísy, přidejte cukry, ořechy, kakao, přilijte kávu a zpracujte těsto.

2

Těsto rozdělte na poloviny a každou na potravinářské fólii nebo alobalu rozválejte na plát silný asi 0,5 cm (těsto se trhá, proto to chce zručnost a trpělivost).

3

Suroviny na krém ušlehejte do pěny. Krém natřete na připravené těsto a pomocí fólie je zabalte do rolád. Nechte zatuhnout v lednici a pak krájejte na plátky. Uchovejte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Místo sušenek využijte polámané cukroví, které se na nic jiného nehodí. Než dáte roládu zatuhnout do lednice, můžete ji ještě obalit v mletých ořeších.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Komentáře

Gabriela Adámková

Dobrý den, prosím o radu. Mám podobný recept na nepečenou roládu, je to asi nejoblíbenější vánoční cukroví. Těsto je z mletých piškotů, másla, cukru a rumu, náplň z másla, cukru a kakaa. Do těsta se v receptu pro spojení přidává syrové vejce, to jsem ale kvůli těhotenství a dětem přestala používat a nahradila jsem ho několika lžícemi vody, jako např. do křehkého těsta. Není to ale ono, roláda jde vždy těžko zabalit a těsto trochu praská. Ve Vašem receptu má tuhle úlohu káva, ta se ale do toho našeho nehodí. Nemáte prosím tip, čím nahradit syrové vejce, aby těsto lépe "drželo"? Moc děkuji

Jana Kopřivová

Milá Gábi, nahraďte kávu salkem a uberte cukr. Neřeknu vám přesně poměry, budete to muset udělat trochu od oka, přidat toho, ubrat toho, ale se salkem vám bude roláda držet pěkně pohromadě a neměla by se lámat jako s vodou. Podobně vám poslouží také med nebo sirup z agáve apod. Držím palce, ať se roláda tentokrát povede! :)

Jana Kopřivová

Naše redaktorka Stáňa doporučuje také k vodě přidat sušené mléko nebo syrovátku, aby se těsto lépe vázalo. Je to na vás, kterou variantu si vyberete. :)

Jana Hadravová

Dobrý den,mohli byste mi prosím poradit???...něco dělám špatně...Když peču z lineckého těsta (troubu mám předehřátou na 180st.,recept z kuchařky), tak se mi krásně vykrojená kolečka po chvíli v troubě smrsknout a vystoupí do výšky....vypadá to dost nepěkně.....Děkuji!

Jiří Jindra

Pravděpodobně jste do těsta zapracovala hodně mouky, nebo málo cukru. Znovu překontrolujte recept, nebo váhu neukazuje-li nesprávnou hmotnost. Hodně štěstí. Určitě se kolečka povedou. :)

Anonym

Stává se mi totéž. U těsta s přidáním pudinkového prášku, letos i u klasického lineckého, tedy 3, 2, 1. Vyřešila jsem to tím, že si linecké těsto kupuji hotové, letos v Globusu. Košíčky zůstaly pěkně hluboké a kytičky (plné i s vykrojenou hvězdičkou) mají stejnou velikost jako za syrova. Než abych se vztekala nad smrsknutým pečivem (pak ho melu do vosích hnizd), tak radši nekoukám nad složením koupeného těsta.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit