„Roládu jsem poprvé jedla před rokem u kamarádky a byla jsem z ní nadšená. Krásně vypadá a ještě líp chutná,“ pochvaluje si produkční Nikola Kricnerová. Nepečená roláda je recept, který zvládnou i naprostí začátečníci. Skvělý dezert na sváteční chvíle i jako vánoční cukroví na poslední chvíli.
Suroviny
Postup
Sušenky rozmixujte, umelte nebo rozdrťte v sáčku válečkem – měly by mít konzistenci hrubšího cukru. Přesypte je do mísy, přidejte cukry, ořechy, kakao, přilijte kávu a zpracujte těsto.
Těsto rozdělte na poloviny a každou na potravinářské fólii nebo alobalu rozválejte na plát silný asi 0,5 cm (těsto se trhá, proto to chce zručnost a trpělivost).
Suroviny na krém ušlehejte do pěny. Krém natřete na připravené těsto a pomocí fólie je zabalte do rolád. Nechte zatuhnout v lednici a pak krájejte na plátky. Uchovejte v chladu.
NĚCO NAVÍC
Místo sušenek využijte polámané cukroví, které se na nic jiného nehodí. Než dáte roládu zatuhnout do lednice, můžete ji ještě obalit v mletých ořeších.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Naše nejoblíbenější cukroví(10 receptů )
- Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou(34 receptů )
- 29 nejlepších receptů na nepečené cukroví na poslední chvíli: Připravte si doutníčky, mozartovy koule, čertíky a dalších 29 druhů(29 receptů )
- Jak na krémové rolády: 26 nejlepších receptů(29 receptů )
- Nepečené cukroví: Vosí hnízda, nepečené kuličky i čokoládovou tlačenku zvládnete na poslední chvíli i s miminem času a zkušeností(47 receptů )
- 27 dezertů pro opravdové milovníky kávy: Připravte si božský cappuccino cheesecake nebo tiramisu do skleničky(27 receptů )
Komentáře
Dobrý den,mohli byste mi prosím poradit???...něco dělám špatně...Když peču z lineckého těsta (troubu mám předehřátou na 180st.,recept z kuchařky), tak se mi krásně vykrojená kolečka po chvíli v troubě smrsknout a vystoupí do výšky....vypadá to dost nepěkně.....Děkuji!
Pravděpodobně jste do těsta zapracovala hodně mouky, nebo málo cukru. Znovu překontrolujte recept, nebo váhu neukazuje-li nesprávnou hmotnost. Hodně štěstí. Určitě se kolečka povedou. :)
Dobrý den Jano, můžete upřesnit, jaký recept jste použila?
Stává se mi totéž. U těsta s přidáním pudinkového prášku, letos i u klasického lineckého, tedy 3, 2, 1. Vyřešila jsem to tím, že si linecké těsto kupuji hotové, letos v Globusu. Košíčky zůstaly pěkně hluboké a kytičky (plné i s vykrojenou hvězdičkou) mají stejnou velikost jako za syrova. Než abych se vztekala nad smrsknutým pečivem (pak ho melu do vosích hnizd), tak radši nekoukám nad složením koupeného těsta.
Dobrý den, prosím o radu. Mám podobný recept na nepečenou roládu, je to asi nejoblíbenější vánoční cukroví. Těsto je z mletých piškotů, másla, cukru a rumu, náplň z másla, cukru a kakaa. Do těsta se v receptu pro spojení přidává syrové vejce, to jsem ale kvůli těhotenství a dětem přestala používat a nahradila jsem ho několika lžícemi vody, jako např. do křehkého těsta. Není to ale ono, roláda jde vždy těžko zabalit a těsto trochu praská. Ve Vašem receptu má tuhle úlohu káva, ta se ale do toho našeho nehodí. Nemáte prosím tip, čím nahradit syrové vejce, aby těsto lépe "drželo"? Moc děkuji
Milá Gábi, nahraďte kávu salkem a uberte cukr. Neřeknu vám přesně poměry, budete to muset udělat trochu od oka, přidat toho, ubrat toho, ale se salkem vám bude roláda držet pěkně pohromadě a neměla by se lámat jako s vodou. Podobně vám poslouží také med nebo sirup z agáve apod. Držím palce, ať se roláda tentokrát povede! :)
Děkuji, letos určitě vyzkouším :-)
Naše redaktorka Stáňa doporučuje také k vodě přidat sušené mléko nebo syrovátku, aby se těsto lépe vázalo. Je to na vás, kterou variantu si vyberete. :)