Klasická smetanová omáčka, která se skvěle hodí k pečenému či vařenému hovězímu masu. Jednoduchá bílá omáčka chutná už sama o sobě, ovšem s trochou fantazie si recetp můžete ještě trochu vylepšit. Nastrouhejte do ní citronovou kůru, nebo prolisovaný česnek. Zajímavý nádech ji dodají i čerstvé bylinky. Servírujte smetanovou omáčku s vařenými brambory nebo kynutým knedlíkem.
Suroviny
Postup
Na másle krátce osmahněte 50 g šunky od kosti, na kostičky, 1 malou cibuli, na kolečka, malý kousek celeru, ½ petržele, ½ mrkve, 1 malý bobkový list, snítku tymiánu a snítku petrželky. Zasypte lžící hladké mouky a chvíli míchejte.
Postupně zalijte 750 ml zchladlého hovězího či zeleninového vývaru a 250 ml 12% smetany.
Za stálého míchání vařte asi 30 minut dohladka.
Sceďte a dochuťte solí, muškátovým oříškem a lžičkou másla.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x klasická omáčka(10 receptů )
- Krémové těstoviny aneb Kouzlo krémových omáček(16 receptů )
- Omáčky, ke kterým ani maso nepotřebujete(25 receptů )