Smetanová omáčka

Smetanová omáčka

Hodnocení receptu
Průměr: 2.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2015 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 162 g
Tuky 123 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická omáčka, která se skvěle hodí k pečenému či vařenému hovězímu masu.

Suroviny

šunka 50 g
od kosti na kostičky
cibule 1 ks
malá, na kolečka
celer
malý kousek
petržel 0.5 ks
mrkev 0.5 ks
bobkový list 1 ks
malý
máslo 35 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar hovězí 750 ml
zchladlý, lze nahradit zeleninovým
smetana 250 ml
12%
sůl
muškátový oříšek

1 50 g šunky od kosti, na kostičky, 1 malou cibuli, na kolečka, malý kousek celeru, ½ petržele, ½ mrkve, 1 malý bobkový list, snítku tymiánu a snítku petrželky krátce osmahněte na 35 g másla, zasypte lžící hladké mouky a chvíli míchejte.

2 Postupně zalijte 750 ml zchladlého hovězího či zeleninového vývaru a 250 ml 12% smetany.

3 Za stálého míchání vařte asi 30 minut dohladka. Sceďte a dochuťte solí, muškátovým oříškem a lžičkou másla.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit