Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 20
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1622 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 162 g
Tuky 78 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická smetanová omáčka, která se skvěle hodí k pečenému či vařenému hovězímu masu. Jednoduchá bílá omáčka chutná už sama o sobě, ovšem s trochou fantazie si recetp můžete ještě trochu vylepšit. Nastrouhejte do ní citronovou kůru, nebo prolisovaný česnek. Zajímavý nádech ji dodají i čerstvé bylinky. Servírujte smetanovou omáčku s vařenými brambory nebo kynutým knedlíkem.

Související recepty

Suroviny

od kosti na kostičky
malá, na kolečka
malý kousek
petržel ½ ks
mrkev ½ ks
malý
vývar hovězí 750 ml
zchladlý, lze nahradit zeleninovým
sůl

Postup

1

Na másle krátce osmahněte 50 g šunky od kosti, na kostičky, 1 malou cibuli, na kolečka, malý kousek celeru, ½ petržele, ½ mrkve, 1 malý bobkový list, snítku tymiánu a snítku petrželky. Zasypte lžící hladké mouky a chvíli míchejte.

2

Postupně zalijte 750 ml zchladlého hovězího či zeleninového vývaru a 250 ml 12% smetany.

3

Za stálého míchání vařte asi 30 minut dohladka.

4

Sceďte a dochuťte solí, muškátovým oříškem a lžičkou másla.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín