Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 19
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1622 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 162 g
Tuky 78 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická smetanová omáčka, která se skvěle hodí k pečenému či vařenému hovězímu masu. Jednoduchá bílá omáčka chutná už sama o sobě, ovšem s trochou fantazie si recetp můžete ještě trochu vylepšit. Nastrouhejte do ní citronovou kůru, nebo prolisovaný česnek. Zajímavý nádech ji dodají i čerstvé bylinky. Servírujte smetanovou omáčku s vařenými brambory nebo kynutým knedlíkem.

Suroviny

od kosti na kostičky
malá, na kolečka
malý kousek
petržel ½ ks
mrkev ½ ks
malý
vývar hovězí 750 ml
zchladlý, lze nahradit zeleninovým
sůl

Postup

1

Na másle krátce osmahněte 50 g šunky od kosti, na kostičky, 1 malou cibuli, na kolečka, malý kousek celeru, ½ petržele, ½ mrkve, 1 malý bobkový list, snítku tymiánu a snítku petrželky. Zasypte lžící hladké mouky a chvíli míchejte.

2

Postupně zalijte 750 ml zchladlého hovězího či zeleninového vývaru a 250 ml 12% smetany.

3

Za stálého míchání vařte asi 30 minut dohladka.

4

Sceďte a dochuťte solí, muškátovým oříškem a lžičkou másla.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...