Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (33)
Do 30 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3602 kcal
Bílkoviny 55 g
Cukr 254 g
Tuky 259 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Snadné a extradobré

Suroviny

mouka pšeničná hladká 180 g
moučkový cukr 60 g
lískové oříšky 2 PL
nadrobno
máslo 90 g
vychlazené a nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
bílek a žloutek zvlášť
Na náplň
maliny 300 g
lze nahradit jiným drobným ovocem
mascarpone 250 g
moučkový cukr 1 PL
+ další na poprášení
smetana ke šlehání 150 ml
lehce ušlehaná
pomeranč 1 ks
šťáva a kůra

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

2 Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.

3 Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit