Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné na 6 - 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3602 kcal
Bílkoviny 55 g
Cukr 254 g
Tuky 259 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte další recept na koláč s malinami? A tenhle už jste vyzkoušeli? Jeho krémová jemnost nechá malinovou chuť krásně vyniknout.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 180 g
moučkový cukr 60 g
lískové oříšky 2 PL
nadrobno
máslo 90 g
vychlazené a nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
bílek a žloutek zvlášť
Na náplň
maliny 300 g
lze nahradit jiným drobným ovocem
mascarpone 250 g
moučkový cukr 1 PL
+ další na poprášení
smetana ke šlehání 150 ml
lehce ušlehaná
pomeranč 1 ks
šťáva a kůra

1Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

2Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.

3Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Helena A.

Skvělý koláč! Jen se po něm zaprášilo. Pekla jsem bez fazolí, jen s propíchaným dnem vidličkou. Maliny jsme zrovna neměli, použili jsme kousky meruněk. Famózní koláč. Navíc hodně jednoduchý.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit