0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

Oříškový koláč s mascarpone a malinami

3.8 / 5. Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Snadné na 6 - 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3602 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 254 g
Tuky 259 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte další recept na koláč s malinami? A tenhle už jste vyzkoušeli? Jeho krémová jemnost nechá malinovou chuť krásně vyniknout.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 180 g
moučkový cukr 60 g
lískové oříšky 2 PL
nadrobno
máslo 90 g
vychlazené a nakrájené na kostičky
vejce 1 ks
bílek a žloutek zvlášť
Na náplň
maliny 300 g
lze nahradit jiným drobným ovocem
mascarpone 250 g
moučkový cukr 1 PL
+ další na poprášení
smetana ke šlehání 150 ml
lehce ušlehaná
pomeranč 1 ks
šťáva a kůra

1Troubu předehřejte na 190 °C. Do robotu dejte mouku, cukr, oříšky a máslo. Mixujte, až do vytvoření drobenky, pak přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a krátce promixujte – těsto se začne spojovat. Z těsta pak udělejte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.

2Těsto rozválejte (ne příliš natenko) a vyložte jím obdélníkovou nebo kulatou formu na koláč. Nechte okraje přečnívat a 5 mm nad hranou formy je ořízněte. Dejte do chladničky na 15 minut. Na těsto položte pečicí papír a posypte ho suchými fazolemi. Pečte naslepo 15 minut, pak odstraňte fazole a papír a pečte dalších 5–10 minut dozlatova. Potřete korpus bílkem a vraťte ještě na minutu do trouby. Nechte vychladnout.

3Na náplň prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Pak zašlehejte do lehce ušlehané šlehačky. Přidejte pomerančovou kůru a 2 lžíce šťávy a vyšlehejte na pevný krém. Potřete náplní vychladlý korpus a na to navršte maliny. Koláč vyjměte z formy a před podáváním pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/3

Komentáře

Helena A.

Skvělý koláč! Jen se po něm zaprášilo. Pekla jsem bez fazolí, jen s propíchaným dnem vidličkou. Maliny jsme zrovna neměli, použili jsme kousky meruněk. Famózní koláč. Navíc hodně jednoduchý.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit