0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostružinový bezlepkový cheesecake

Ostružinový bezlepkový cheesecake

Hodnocení receptu
2.4 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné

Suroviny

 

korpus bezlepkový:

200 g hořké kvalitní čokolády / ideální 70% / 

180 g změklého másla

170 g cukr moučka

3 vejce

90 g bezlepkové mouky / použila jsem doves farm, může být Jizerka/ 

 

Náplň:

3x krémový sýr Philadelhia 125 g / cca 375 g/

2 x mascarpone 250 g 

70 g cukru moučka

3 vejce

3-4 lžíce ostružinového pyré /ja použila ze zamražených ostružin domácích, mohou být samozřejmě kupované nebo čerstvé, pyré získáte povařením doměkka s cukrem podle chuti každého, ještě teplou směs změklého ovoce přepasíruju přes jemné sítko - připravila jsem si předem, aby bylo pyré studené/

 

Ostružinové zrcadlo:

200 g ostružinového pyré

2 plátky želatiny 

 

Ozdoba navrch - dle každého chuti a uvážení,

Já jsem vyšlehala mascarpone se smetanou a ozdobila mrazem sušenými ostružinami aby byl celý dortík sladěný jak chuťově tak barevně ;) 

Troubu předehřát na 170, formu na dort cca 22 cm ideálně s odnímatelným dnem, můžeme vyložit pečícím papírem, já využívám sprej na formy, krásně se mi s ním pracuje nic se nepřichytí.

Čokoládu rozpustit ve vodní lázni, nechat vychladnout. Mezitím vyšlehat  máslo s cukrem do lehké pěny, zašlehat po jednom vejce, postupně přidávat mouku, poté čokoládu, jakmile je vše promícháno vylít hmotu do připravené dortové formy, uhladit.

Ve velké míse smícháme sýr Philadelphia, mascarpone, cukr moučka, postupně přidáme po jednom vejce a dle chuti ostružinové pyré /3-4 lžíce do požadované barvy a konzistence, směs by neměla být příliš tekutá/. Nemixovat moc dlouho, aby se tam nedostalo příliš vzduchu a bublin. Celou směs vylít na připravený čokoládový korpus a uhladit povrch. S dortovou formou jsem dvakrát klepla o kuchyňskou linku, abych případné bublinky vyhnala :)

Dáme péct do vyhřáté trouby cca 35- 40 minut, správně upečený dortík se začíná lehce odlepovat od stěn, na povrchu je pevný, ale stále se uprostřed lehce třese, vypnu troubu ale nechám uvnitř ještě klidně hodinu chladnout, poté ven, dát chladit do lednice pár hodin ale ideálně přes noc. Dala jsem do lednice ještě v dortové formě. Ráno pak připravit ostružinové “zrcadlo”. Do kastrůlku jsem si dala cca 200g ostružinového pyré přivedla k varu, stáhla z plotýnky. Vedle v misce jsem si dala dva plátky želatiny bobtnat do trochy studené vody, po cca 5-10 minutách vyndala, vymačkala přebytečnou vodu, vhodila do ostružinového pyré a důkladně rozmíchala aby se úplně rozpustila do hladké hmoty, za občasného míchání jsem počkala až lehce vychladne a budu moct nalít na vychlazený dortík po celé ploše. Opět dát do lednice pěkně vychladit, stačí už cca 1-2 hodiny. Vychlazené vyndat z lednice, zlehka oříznout stěny. Sundat obruč, nožem i lehce odříznout spodek dortíku, což šlo vychlazené velmi lehce. Přendala jsem na talíř, na kterém se servírovalo.

Na ozdobu jsem vyšlehala mascarpone se smetanou a zbylým ostružinovým pyré / asi 2-3 lžíce/, 2 lžíce cukru, nazdobila cukrářským sáčkem a ozdobila ostružinami / suchem mraženými/ 

Na konci léta či na podzim bych určitě volila sezónní čerstvé ostružiny ze zahrádky 

Na dortíku si pochutnají určitě i ne- bezlepkoví :) ale vzhledem k tomu že je většina receptů na cheesecake “lepkových”, jsem ráda, že mám tento a už zůstane oblíbenou stálicí, jen mohu obměnit ovoce nebo jen tak vanilkový cheesecake se sýrem Philadelhia - mňamózní!

Všem přeji dobrou chuť!

Autor: IvaS

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit