I když název cheesecake napovídá, že tvarohový dort vznikl v anglicky mluvící zemi, opak je pravdou. Kořeny lahodného dezertu můžeme naleznout už v antickém Řecku.
Zkoumat historii cheesecaku je stejně obohacující jako samotné složení dortu. Vždyť na tomto sladkém dezertu si pochutnávali už starověcí Řekové, kteří ho konzumovali při sportovních výkonech. Z dochovaných zdrojů se dokonce ví, že na tvarohový dezert vsázeli řečtí sportovci během olympijských her v roce 776 př. n. l. V té době se ale dort ani zdaleka nepodobal cheesecaku, který známe dnes.
- Starověký "cheesecake" se totiž skládal z pšeničné mouky, sýra medu. Nutno podotknout, že byl natolik oblíbený, že se stal i sladkou pochoutkou na řeckých svatbách.
Cheesecake jako válečná kořist
S dobytím Řecka Římany se začala psát nejen nová historická kapitola, ale také nová kapitola dějin cheesecaku.
- Římané si recept rychle přivlastnili a poupravili k obrazu svému. Na rozdíl od Řeků přidávali vajíčko a výsledný dort podávali v horké variantě.
- Odvážnější Římané dokonce tvarohový dort používali jako náplň do pečiva.
- Z Římské říše se recept rychle rozšířil do dalších koutů Evropy. Můžeme jenom hádat, jak velké oblibě se tvarohový dort v Evropě těšil, jedno ale víme jistě. Až v 18. století se začal chuťově i vzhledově přibližovat cheesecaku, který si dopřáváme dnes. V tu dobu ho Evropané přivezli do Spojených států amerických, kde zažil obrovský boom.
První cheesecake s náplní cream cheese
Zatímco v Evropě byl cheesecake přijat velmi vlažně, v Americe si ho lidé zamilovali na první sousto. Cukráři následně vymýšleli nové varianty tohoto tvarohového dezertu, až světlo světa spatřil cheesecake s náplní cream cheese.
- Za vznikem cream cheese stojí William A. Lawrence, který v 1872 experimentoval s přípravou sýru Neufchâtel. I když se mu výroba sýru francouzského typu nevyvedla podle očekávání, výsledný počin nechutnal vůbec špatně. Ba naopak, nevyzrálý sýr s krémovou strukturou byl natolik skvělý, že ho William A. Lawrence začal prodávat pod názvem Philadelphia.
- Označení Philadelphia získal sýr podle amerického města, které v té době bylo symbolem čistoty. Po vynalezení sýra Philadelphia už bylo jenom otázkou času, kdy někdo připraví dort s náplní z tohoto sýru. Prvenství pravděpodobně patří newyorskému Turf Restaurantu, kde údajně vznikl první cheesecake s cream cheese.
Čas na experimentování
Následně si cheesecake oblíbili i Evropané, kteří cream cheese nahradili svými oblíbenými mléčnými produkty.
- Italové vsadili na sýr ricotta, Řekové použili sýr mizithra a Němci propadli chuti tvarohu.
- V České republice mnozí přidávají do náplně náplně lučinu, žervé nebo zakysanou smetanu.
- Cukráři zároveň zkouší nové příchutě, a tak dnes můžeme ochutnat cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami, cheesecake s rozpečenými jahodami nebo třeba matcha cheesecake.
- Dobrou zprávou také je, že k výrobě cheesecaku nepotřebujete troubu, protože existují i nepečené druhy cheesecaku
Zdroj informací: časopis Apetit