S tímto receptem kolegyně Darina Sieglová a její kamarád zvítězili v novinářské kategorii soutěže Kuchař roku. Vyzkoušejte ho, je opravdu jedinečný!
Suroviny
Postup
Maso omyjte, osušte, odblaňte a rozkrojte na 8 plátků. V misce podrťte plátky z 1 a 1/2 limety s listy máty (vrcholky uštípněte a nechte na ozdobu), špetkou cukru a zalijte rumem. Vložte kuřecí plátky, obalte je v marinádě a nechte minimálně půl hodiny odležet. Úštipky máty smočte v limetové šťávě, pak v cukru a nechte je rozložené zaschnout.
Rozpalte pánev s lžící oleje. Řízky vyjměte z marinády, osolte, opepřete a krátce a zprudka je po obou stranách opečte. Snižte teplotu a ještě chvíli je opékejte, aby byly ve středu propečené, ale zároveň zůstaly šťavnaté. Opečené řízky odložte stranou a přikryjte fólií.
Do pánve vlijte zbylou marinádu, případně i trochu vody, prohřejte a nakonec v pánvi rozpusťte máslo. Před podáváním vylovte limety nebo šťávu přeceďte.
Lasagne uvařte podle návodu na obalu a potřete je lžící oleje. Na talíře střídavě vrstvěte lasagne a kuřecí plátky zakápnuté mátovou šťávou. Ozdobte mátou obalenou v cukru a ihned podávejte se skrojky limety.
NĚCO NAVÍC
Čerstvé lasagne koupíte v italských lahůdkářstvích. Pokud musíte použít sušené, kupte ty, co se podle návodu před zapékáním vaří. Cukr bude na mátě lépe držet, když ji namočíte do prošlehaného bílku.