
Pečenáče z uzených makrel
Recept jsme dostali od našeho kamaráda Mejdři, ale byl ze sladkovodních ryb. Verze s makrelou nás mile překvapila – stejně jako autora původní receptury.
Ingredience
- 2 uzené makrely, maso obrané
- 2 vejce, bílky a žloutky oddělené
- 1–2 hrsti nasekaného kopru
- 2–3 lžíce strouhanky
- hladká mouka na obalení
- rostlinný olej na smažení
- 5–6 lžic krupicového cukru
- 300 ml kvasného lihového octa
- 8 kuliček nového koření
- 1 lžička soli
- 500 ml vody
- 4 bobkové listy
- chilli papričky podle chuti (nemusí být)
NA NÁLEV
Příprava jídla
1 Maso nakrájejte a smíchejte s oběma žloutky. Přisypte kopr, promíchejte a postupně přidávejte strouhanku, aby vznikla soudržná měkká hmota, z níž navlhčenýma rukama tvořte kuličky 2–3 cm v průměru.
2 Kuličky obalujte v mouce, rozšlehaných bílcích a znovu v mouce a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova ze všech stran. Pak je vyjměte a položte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk. Nechte je vychladnout a pak skládejte do 2 menších vysterilizovaných zavařovacích sklenic, chcete-li, můžete do každé sklenice přidat i chilli papričky pro pikantnější chuť.
3 Suroviny na nálev svařte a horkým nálevem zalijte koule, zavíčkujte a nechte zchladnout. Uložte do lednice a nechte alespoň 1 den naložené. V lednici vydrží i víc než týden – čím déle budou koule v nálevu, tím budou měkčí a kyselejší.
Přidat komentář