Jednoduchá, efektní a lehká jako pírko. To je pavlova! Dezert z minima ingrediencí, ale s maximálním efektem. Hořké tóny kávového likéru a tmavé čokolády pavlově nesmírně sluší.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Na pečicí papír nakreslete pomocí talíře kruh. Poté papír otočte a kruhem dolů jej dejte na plech (kresba bude prosvítat).
Bílky vyšlehejte do skoro pevného sněhu. Postupně po lžících zašlehávejte cukr, poté ještě pár minut šlehejte, až je sníh pevný a lesklý. Vmíchejte škrob a ocet.
Vyšlehané bílky s cukrem přendejte do středu kruhu a opatrně rozetřete tak, aby byl předkreslený kruh vyplněný, nahoře vytvořte pár ozdobných špiček a vlnek.
Dejte do trouby, snižte teplotu na 120°C a pečte hodinu a půl. Poté troubu vypněte a nechte v ní pavlovu do doby, až trouba vychladne (můžete ji péct večer a nechat do rána v troubě vychladnout).
Opatrně z pavlovy sloupněte pečicí papír (nelekejte se, pokud při tom trochu popraská) a přendejte ji na arch pečicího papíru. Pocákejte ji rozehřátou mléčnou a hořkou čokoládou a nechte čokoládu zatuhnout.
Vyrobte ozdobné čokoládové hoblinky: 100 g hořké čokolády rozehřejte, vlijte na arch pečicího papíru a rozetřete do tenké vrstvy. Nechte zcela vychladnout (můžete dát do lednice) a poté nožem seškrábněte – čokoláda vytvoří ruličky a kudrlinky.
Vanilkový extrakt, smetanu a baileys vlijte do mísy a vyšlehejte do měkkých špiček. Ochucenou smetanu navrstvěte na pavlovu a ozdobte hoblinkami čokolády. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pavlovu můžete udělat o něco dříve, ale pamatujte, že ji musíte uchránit před vlhkostí ze vzduchu, aby nezvlhla. To by ji zničilo, přišla by o svoji křupavost a křehkost. Zabalte ji do potravinové fólie nebo uzavřete do vzduchotěsného boxu.