Krkovice se špenátem a bramborovými knedlíky či šťouchanými bramborami je tradičním nedělním obědem, na kterém si pochutnají všechny generace. My tentokrát „špenát“ připravili z kedlubnového listí a jsme nadšení! Kedlubnové listy už nikdy nevyhazujte, naučíme vás je využít tím nejlahodnějším způsobem.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte na kostičky cibule do pekáče, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.
Kedlubnové zelí pokrájejte na drobné nudličky. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli dosklovita, přidejte česnek a poté i kedlubnové lupení. Zvolna vše opékejte, ke konci podlijte smetanou a duste doměkka. Dochuťte solí.
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slaninu nakrájejte na kostičky a vypečte dokřupava. Brambory slijte, přidejte máslo, slaninu (bez tuku) a rozšťouchejte nahrubo. Podávejte s masem a kedlubnovým lupením.