Masové kuličky a rajčatová omáčka? Skvostná kombinace. Fazole v rajčatové omáčce? Osvědčená klasika. Když obě tyto věci spojíte, je to jasná trefa do černého!
Suroviny
Postup
Na masové kuličky rozehřejte ve velké pánvi trochu olivového oleje a nechte na něm zesklovatět cibuli, pak přidejte česnek a opékejte necelou minutu. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
V míse smíchejte maso, chléb zvlhčený mlékem, prosciutto, parmazán, koření, citronovou kůru a vychladlou cibuli s česnekem. Přidejte vejce, propracujte do jednolité směsi a tvarujte z ní kuličky o velikosti vlašského ořechu. Do pánve přilijte 2 lžíce oleje a opékejte a otáčejte na něm kuličky cca 4 minuty, aby rovnoměrně zhnědly. Pak je přemístěte do pekáčku.
Troubu rozehřejte na 220°C. Připravte omáčku. Pánev vraťte na sporák a na výpeku a oleji opečte cibuli. Pak přidejte česnek, rajčatovou pastu, hotovou omáčku a vývar. Přidejte fazole a rozmarýn. Promíchejte a na mírném ohni 15 minut vařte.
Omáčku i s fazolemi přelijte přes kuličky, posypejte strouhanou mozzarellou a vložte na 15 minut do trouby, až se sýr rozteče a zezlátne. Ozdobte bazalkou. Podávejte třeba s bagetou, potřenou máslem, zapečenou v troubě dokřupava a posypanou čerstvými sekanými bylinkami (např. směsí petrželky a bazalky či pažitky).