Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami

Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený králík s kmínem, česnekem a bylinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2706 kcal
Bílkoviny 333 g
Sacharidy 75 g
Tuky 120 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Králičí maso se pořád drží ve stínu jiných druhů masa. Myslíme si, že neprávem. Má totiž výjimečné nutriční vlastnosti, a pokud víte, jak na něj, můžete ho proměnit v naprostou delikatesu. Vyzkoušejte třeba jednoduchou úpravu s kmínem, česnekem a bylinkami. 

Suroviny

králičí maso 1.5 kg
celý králík – 1,5-1,8 kg
sůl
kmín
celý
česnek 3 ks
2-3 paličky, očištěné, ale v celku, vodorovně rozpůlené
rozmarýn snítky
čerstvý
tymián snítky
čerstvý
máslo
na pokladení a zjemnění

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Staženého a vykuchaného králíka rozdělte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na 6–7 částí. Nejdříve oddělte přední i zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části, popřípadě oddělte hlavu. Hlava, stejně jako žebra a břišní stěny či skelet se hodí na přípravu vývaru. 

2

Rozporcovaného králíka ze všech stran osolte a okmínujte. Dejte ho do pekáčku a obložte česnekem, rozmarýnem a tymiánem, maso poklaďte tenkými plátky másla. Mírně podlijte vodou.

3

Pekáček přiklopte či zakryjte alobalem a dejte do trouby. Až se z trouby začne linout vůně, ztlumte ji na 180°C a pečte, aby bylo maso měkké a dobře se oddělovalo od kostí, celkem asi 1,5 hodiny, podle potřeby podlévejte a ke konci odklopte. Jezte s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem, do šťávy vymačkejte pečené stroužky česneku a zjemněte ji máslem.

NĚCO NAVÍC
Zkušení venkované radí doplnit králíka na pekáči kouskem (uzeného) bůčku, aby měla pečínka šťávu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit